Anders Antonsen skabte i dag røre på de sociale medier efter et interview med TV2 SPORT. Foto @ Rico Dahl Hansen

Anders Antonsen – vildbassen, der ikke bliver nervøs

Som ganske lille samlede en rødhåret, temperamentsfuld dreng badmintonketsjeren op og forelskede sig i sporten, der siden har bragt ham mange gode oplevelser. I dag er han en stor dreng på 18 år; men passionen for badminton er ikke blevet mindre, og ambitionen om at blive nummer 1 i verden er uspoleret.

Årets komet, ungdoms-europamester, fast badmintonliga-spiller og international senior-titeltager – altsammen inden det fyldte 18. år. Nu er unge Antonsen på vej i rigtig fornemt selskab: Top 50 på verdensranglisten i herresingle er indenfor rækkevidde.

Morten Frosts indflydelse
For et års tid siden spåede den daværende AB-træner og badmintonlegende, Morten Frost, Anders Antonsen en stor fremtid, helt præcist, at han i løbet af tre-fire år skulle spille sig op blandt de 10 bedste herresingler i verden.

At det kom fra lige netop Frost gjorde, at Anders Antonsen godt kunne se det for sig.

På det tidspunkt var det lidt ”ahh, kan det nu passe?!”; men noget jeg har lært ved de år, jeg var sammen med Morten, inden han flyttede til Malaysia, er, at han tit får ret i det, han siger. Han har tit kunnet spå nogle ting, fortæller den unge badmintonspiller.

Anders’ ambition med sin badminton er bestemt også at leve op til sin tidligere træners spådom. Det er jo ikke sikkert det sker, men der er da tre års tid at løbe på. Jeg sætter selv barren højt, og min målsætning er at nå derop.

Omkring sommerferien flytter Anders Antonsen til København, hvor træningsmulighederne er anderledes end i det århusianske, og hvor sparringspartnerne er flere af dem, han ofte rejser til turneringer med. Han regner ligeledes med at komme i gang med at supplere badmintonlivet med lidt studier.

Planerne er umiddelbart, at når jeg flytter til København, skal jeg i gang med noget skole.

Det kan være tungt at sidde i København og kun have badminton i sit liv. Ikke fordi jeg altid interesserer mig mest for det med skole, men det er også sundt at fylde hovedet med noget andet, griner stortalentet, der endnu ikke har besluttet sig for, hvad eller hvor han skal læse.

Berømmelse bliver hverdag
Han er måske ikke helt verdensberømt i Århus, men i badmintonmiljøer mærker Anders Antonsen ofte den stigende interesse for hans person. Børn og unge, der gerne  vil have en autograf eller et billede med deres idol, er efterhånden blevet hverdag for 18-årige Antonsen.

Jeg må vænne mig til at tage godt imod fans, så de gider se mig og støtte mig i fremtiden.

Det er ikke sådan, at jeg ikke kan gå på gaden, siger Anders med et smil. Det med at tage imod andre er ikke helt fremmed for den rødhårede århusianer. Faktisk er han meget socialt anlagt og bruger helst sin fritid i familie og venners selskab.

Som elitespiller siger man mange sociale ting fra; men Antonsen er ikke i tvivl om, at der skal være mennesker omkring ham for at få optimal hygge. Jeg kan ikke bare lide at være alene. Jeg vil gerne være sammen med venner og familie. Jeg prøver faktisk altid at være sammen med nogen i fritiden. Det er kedeligt bare at være derhjemme alene, understreger Årets komet anno 2014.

Tid til ferie
Derfor skal der også være tid til ferie, når sommeren kommer. Sidste år gik Anders all-in på træningen, hvilket gjorde, at det nærmest føltes som om, han havde en lang sæson på to år. Men det er vigtigt at trække stikket ud og lade batterierne op, også når man hedder Anders Antonsen.

Lige i det øjeblik, jeg vandt, føltes det, som om jeg havde vundet All England.

Jeg har været alt for lidt på ferie det seneste 1½-2 år. Her til sommer skal jeg forhåbentlig tre uger på ferie – et sted, hvor der er varmt, sol, pool, strand og palmer, og hvor der ikke er stress pres og præstationskrav. Hvor man føler man er på en anden planet; men der skal være sol, varme og glade dage.

Hele min familie har lejet et stort hus to ugers tid, hvor jeg skal med en uges tid, og så regner jeg med at skulle afsted med nogle drenge også. Det bliver nok en anden slags ferie, griner AB’eren.

Et par andre ting, der også skal være tid til i den badmintonglade teenagers tilværelse er musik og tøj. Jeg går ret meget op i musik og tøj. Jeg bruger  alt for mange penge på tøj. Fra jeg står op om morgenen, til jeg går i seng om aftenen,  hører jeg musik.

Jeg bruger det meget til alt. Når jeg skal slappe af og op i gear. Det er især musik som The Weekend, Drake og Kanye West, der er på Antonsens playliste. Musik er der også i ørerne, når han lader op til turnering.

En særlig oplevelse
Der var også musik med i Belgien, da Anders oplevede et af sine største badminton-øjeblikke. Det var i september 2015. Nogle måneder tidligere havde Anders vundet en international senior-turnering i Holland; men denne gang skulle han spille et niveau over det, en Challenge. Min første Challenge-turnering på Europa-touren. Jeg havde vundet en seniorturnering inden, men det her var min første Challenge, og jeg skulle spille kvalifikation, erindrer Antonsen.

Man kan godt sige, jeg er temperamentsfuld – altså med smadrede ketchere og råb gennem hallen.

Det gik kamp for kamp, og hver kamp kunne blive endestationen. Runderne gik, og kvarten var mod en god malay men bidrog til, at selvtilliden voksede. Så kom en rigtig tæt semifinale og endelig finalen mod landsmand, Christian Lind – det var otte kampe i træk.

Lige i det øjeblik, jeg vandt, føltes det, som om jeg havde vundet All England. Det var en vild oplevelse, fordi jeg ikke havde regnet med, at jeg var på det niveau allerede. Det var en af de første gange på det niveau. Anders har efterfølgende vundet tre lignende, senest i Østrig til Austrian Open, hvor Dani Harsheel, Indien, blev sikkert besejret i to sæt.

Nervøs? Nej! Temperament? Ja!
Nerverne var ikke til at se, da den unge dansker spillede finale i Østrig. Faktisk er det slet ikke det, der er Anders’ største udfordring. Sidst, der dog var lidt nervøsitet at spore, var da han stod på hjemmebane og, efter flere afbud til DM, blev udråbt til lille favorit til titlen som dansk mester.

En af de eneste gange, hvor jeg tænkte over det, var her til senior-DM. Det var nok på grund af hjemmebane og det, at jeg pludselig var lidt favorit til at vinde. Overordnet vil jeg sige nej, jeg bliver ikke nervøs.

Jeg er ret cool på det punkt.

En anden ting, der måske er knapt så cool ved den århusianske ketcher-dreng er temperamentet, der ind imellem spiller et puds. I de yngre år var det slemt, men nu kan jeg bedre styre det. Man kan godt sige, jeg er temperamentsfuld – altså med smadrede ketchere og råb gennem hallen.

Men jeg synes også godt, jeg kan bruge det positivt. Min vrede og at få råbt kan vende det til en positiv gejst. Det kan bringe mig på rette spor i en kamp.

At det meste af hans vågne tid bliver brugt på badminton er et valg, Anders ikke fortryder, selvom han må prioritere ting fra, som andre unge på hans alder går meget op i, som fx gymnasietid og fester.

Socialt misser jeg noget. Jeg går ikke i gymnasiet, ikke i byen og ikke så tit til fester. Alle dem, jeg har gået i folkeskole og i 10.klasse med, laver noget andet, så man er meget adskilt fra dem.

Der ser jeg det sådan, at det med fester og at gå i byen bliver også kedeligt på et tidspunkt, og der har jeg i mellemtiden fået unikke oplevelser og stået på den store scene og fået noget igennem, jeg har arbejdet på længe. Noget, der ikke er mange, der får chancen for at opleve.

Sporten er også med til at åbne for andre relationer, især når der investeres så meget tid i træningshallen og til turneringer.

Heldigvis får man mange fede venskaber gennem sporten. 90% af min omgangskreds er fra badminton.

En god aften for Anders
Noget Anders Antonsen nyder uden for badmintonbanen er ikke noget ekstravagant; men en aften med masser af hygge. Helst krydret med bøf, film og spil.

En rigtig god aften er ud at spise noget rigtig god mad, gerne MASH eller Hereford, noget godt kød, hjem og slappe af, slå benene op, en film på fjernsynet, slå hovedet  fra og tænke på andet end badminton og nyde familie eller venners selskab. Hygge, og måske spille nogle spil.

Og så skal Anders helst sent i seng, så han kan sove længe dagen efter. Gerne til langt oppe af dagen. Jeg er lidt B-menneske, men gad godt være bedre til at passe mine sengetider. Men jeg kan bare rigtig godt lide at gå sent i seng og sove længe i weekenderne.

Læs også

Badmintonligaen: Raul Must slår Anders Antonsen

Badmintonligaens nummer to, Aarhus AB, skulle her til aften forsøge at bibeholde deres gode placering …

En kommentar