Anne Hald Jensen møder finske Sonja Pekkola i første runde

Anne Hald Jensen blog: En uge i forklædning

Anne Hald Jensen har holdt aktiv ferie.
Anne Hald Jensen var træner på CAMPminton.

De sidste 16 år, uden undtagelse, er jeg blevet rådgivet, guidet, hjulpet og presset til at yde mit bedste til træning, turneringer, lejre mv. af trænere som alle har bidraget med noget til mig som badmintonspiller. At være modtagelig overfor nye inputs, at reflektere over hvorfor vi gør, som vi gør, og stille sig konstruktivt kritisk over for de ting, som man ikke mener er hensigtsmæssige, er en nødvendighed, hvis man vil udvikle sig som badmintonspiller.

For første gang har jeg i år stået med kasketten som ungdomstræner og ikke udelukkende som spiller. Jeg valgte at takke pænt ja til et job som ungdomstræner i Triton Aalborg, da jeg i november 2012 rev forreste korsbånd over i venstre knæ, men gerne ville bibeholde kontakten til badminton, klubben, og spillerne. Men der var endnu et perspektiv for mig, da jeg valgte at takke ja. Nemlig at udvide min horisont på et område inden for badminton, som jeg ikke anede en brik om.

Jeg havde et ønske om at lære badminton fra en anden vinkel. At stå med ansvaret for, at de unge mennesker fik udbytte af hver eneste træning. Og jeg må erkende, at jeg har fået en indsigt i måder at gøre tingene på, som jeg selv kan få stor gavn af som spiller.

Fra d. 31. juli til d. 4. august blev der afholdt en badmintonlejr ”CAMPminton 2013” i Arden. En lejr som jeg var med på som træner sammen med 4 andre danske trænere, to ungarske trænere, Zhu Zheng Yu kom en hel dag som gæstetræner samt 37 spillere.

Jeg har altid været tilhænger af, at man som spiller forberedte sig på de enkelte træninger, man skulle deltage i. Det var vigtigt for mig at vide i god tid, om jeg skulle igang med at træne nogle tekniske elementer i mit spil, og ikke mindst hvilke, eller om jeg f.eks. skulle igang med en omgang multi feeding med fokus på konditionsforbedring.

Men hvis jeg forberedte mig god til hver træning som spiller, er det slet ikke en brøkdel af, hvad jeg har måtte forberede mig til de enkelte træninger som træner. Hver eneste træning skulle forberedes ned til mindste detalje. Der skulle f.eks. laves en fornuftig tidsplan, hvornår gør vi hvad. En plan for opvarmningen som ofte på mine træninger også er en del af den motoriske træning, hvilke tekniske elementer er det hensigtmæssigt at give nybegyndere kendskab osv.

Og samtidig skulle der være en rød tråd gennem træningen og ikke mindst fra træning til træning. Jeg måtte også sætte mig ind i de forskellige perioder i sæsonen. Alt sammen noget jeg som spiller ”bare” forventede, at min træner gjorde. Det har været et enormt arbejde, men lærerigt for mig, da jeg ønsker at lave samme strukturering for mine egne træninger – og nu kan jeg gøre det selv.

På lejren havde hver træner fået nogle træninger, som den enkelte var ansvarlig for. Det indebar at planlægge ned til mindste detalje, hvad aktiviteten skulle bestå af, hvad end det var en badmintontræning i hallen, en fysisk træning, mental træning eller noget helt andet. For mit vedkommende var jeg f.eks. ansvarlig for nogle morgenaktiviteter, som en af morgenerne bestod af løb. En 4.2 km som alle spillerne skulle tilbagelægge. En anden morgen bestod morgenaktiviteten af vandaerobic, hvor vi var så priviligerede, at have adgang til Arden svømmehal, som ligger i forlængelse af de to idrætshaller.

Derudover var jeg også ansvarlig for nogle af badmintontræningerne samt et par fysiske pas. Hver formiddag efter morgenmaden kørte vi et individuelt badmintonmodul på 90 minutter, hvor spillerne fik mulighed for at arbejde med netop det de synes, at de mangler i deres spil efterfulgt af 90 minutters kategorispecificeret træning.

Jeg havde på forhånd indstillet mig på, at det ville blive 5 hårde dage, hvor jeg skulle være ”på” 24 timer i døgnet, så hvordan skulle jeg nu få min egen træning tilpasset i et så presset program? Det var også lidt af en udfordring, men det lykkedes. Jeg havde hver morgen sat mit væggeur til kl. 05:45, og så kunne jeg nå at gennemgå min egen løbetræning og et bad, inden alle spillerne skulle vægges kl. 07:00.

Derudover skulle spillerne en af dagene løbe en Cooper Test, hvor jeg også kunne løbe med, fordi vi var så mange deltagende trænere. Når alle spillerne var lagt i deres soveposer havde jeg derudover mulighed for at benytte mig af Ardens motionscenter, som også ligger i tilknytning til de to haller og svømmehallen, så selvom det var hårdt, og en uge med meget få timers søvn, lykkedes det mig både at være træner i døgndrift, og gennemgå min egen træning.

Med 37 unge sportsfolk samlet på et sted og et enormt højt aktivitetsniveau fra morgen til aften sker der desværre også nogle mindre uheld, som vi ikke kan gardere os mod. Men også på det punkt, fik jeg mulighed for at bruge nogle erhvervede egenskaber fra mit medicinstudie, hvor vi desværre både havde en knæskade, et forstuvet håndled, et astmatilfælde og en lang lang række ømme baller og lår 🙂 Men alt i alt en fantastisk god uge, hvor både spillere og jeg fik lært og afprøvet en masse.

En af udfordringerne for mig har ikke været et se fejlene og manglerne hos de enkelte spillere, men at finde den mest hensigtsmæssige vej til det korrekte. Netop på det punkt, er jeg nu endnu engang blevet bekræftet i, at jeg har været noget anderledes end de fleste andre spillere, og måden jeg skulle trænes på, har været helt min egen.

Jeg har været, og er meget elitær, når det kommer til min egen træning, og jeg vil meget nødig gå på kompromis med de ting, jeg ved fungerer for mig, men jeg har også måtte indse, at sådan var der ikke nogle, af de spillere jeg har haft med at gøre i løbet af det sidste års tid, hverken i min klub, eller på den netop overståede lejr, der skulle stimuleres, så jeg har lært, at gribe tingene an på en måde, som er hensigtsmæssig for  den enkelte.

Læs også

To nederlag til det danske UVM-hold på andendagen

Det danske landshold til UVM spillede i dag mod Kina og Taiwan, og det blev …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.