Emil Staack Badmintonblog

Foto: @Lars Rønbøg, frontzonesport
Foto: @Lars Rønbøg, frontzonesport
Emil Staack
Til dagligt er Emil sportschef og cheftræner for SBK ungdom samt underviser på Gørlev Idrætsefterskole. Emil er 33 år gammel, og har tidligere været træner i elitedivisionen i Sverige, samt sportschef og cheftræner for KBK ungdom. Emil startede sin badmintonkarriere i Lillerød Badminton.

Sponsorer
Emil Staack er sponseret af Yonex.

Min Blog
Min blog vil beskæftige sig med de områder, som jeg for tiden er optaget af. Nogle områder vil være badmintonspecifikke, imens en række emner vil være af mere bred karakter, dog fortsat indholdsområder der er relevante for den verden som spillere, forældre, klubber, trænere m.fl. befinder sig i.

Jeg har i min egen trænerudvikling forsøgt at anlægge et helhedsperspektiv ved periodevis at projektere mit fokus i forskellige retninger – dette vil jeg også bestræbe mig på at gøre i min blog hos Badmintonbladet.

Baggrund
Jeg har haft fornøjelsen af at træde mine barndomsben i Lillerød Badminton Klub. I de tidlige år blev jeg primært trænet af Mrs. LB, Jette Boyer, der er indbegrebet af klubloyalitet, positivitet og kontinuitet. Senere fik jeg Bjarne Nielsen som træner, og i en periode hvor jeg var præget af flere knæ- og ankelskader, formåede han at bringe nye aspekter og perspektiver ind i mit badmintonunivers.
Hans trænerstil og evne til at udvise nærvær fascinerede mig, hvilket var stærkt medvirkende til, at jeg for første gang kunne se muligheder i trænergerningen. Jeg begyndte som træner i klubben og tog på så mange kurser/uddannelser som overhovedet muligt – målet var en trænerkarriere. Mit fokus ændrede sig og mit eget spil var nu sekundært.

Skelsættende oplevelse
En skelsættende oplevelse var Kenneth Larsens teknikundervisning på DBF1. Her var der fokus på de mindste detaljer og kursisterne blev presset til det yderste – så meget at flere (inkl. undertegnede) var på grænsen til at ”krakelere”. Efterfølgende er jeg dog ikke i tvivl om, at det er den oplevelse, jeg har lært allermest af.
Mit fokus på det tekniske blev skærpet samtidig med, at jeg fandt det uhensigtsmæssigt, at der, på daværende tidspunkt, ikke eksisterede supplerende videoklip til teknikmaterialet hos hverken DBF eller DGI. Det ville jeg lave, og jeg begyndte at lave optagelser med flere gode spillere herunder bl.a. Joachim Fischer, Julie Houmann m.fl. til dét der skulle blive til DVD´en ”BadmintonABC.dk – udvalgte slag”.

Samtidig var jeg begyndt på seniortræningen i LB, hvor Jens Meibom var kommet i spidsen for ligaholdet. I forbindelse med sommertræningsprogrammerne fik jeg for første gang øjnene op for en, for mig, ny nuanceringsgrad af det fysiske. Løbetræningen var nu intervalbaseret og den efterfølgende styrketræning langt mere kompleks end blot de obligatoriske arm-, mave- og rygøvelser.

Lærerseminariet
Senere startede jeg på lærerseminariet for at styrke bl.a. mine didaktiske, pædagogiske og psykologiske kompetencer. Midt inde i 2. semester blev jeg kontaktet af den svenske ligaklub IFK Umeå, der ønskede at hente mig op til en prøvetræning med henblik på et fuldtidsjob som ligatræner – det sagde jeg ”ja” til og jeg fik efterfølgende jobbet.

Efter min tilværelse i IFK Umeå fortsatte jeg læreruddannelsen, samtidig med at jeg skrev kontrakt med Københavns Badminton Klub. Mit skifte vækkede samtidig interessen for det psykologiske og interessen blev så stor, at jeg påbegyndte en NLP- og coach uddannelse hos Training People i København. Et fokus der skulle have stor betydning for den vinkling mine opgaver på lærerseminariet fik, herunder min professionsbachelor om ”NLP- og coachingbaseret idrætsundervisning”.

TSS
Efter endt læreruddannelse tiltrådte jeg i 2010 en stilling i Skælskør Badminton Klub som sportschef- og cheftræner for ungdomsafdelingen, samtidig med at jeg overgik til en lignende stilling i Københavns Badminton Klub. I 2012 fik jeg af Team Copenhagen bevilliget en Mini MBA uddannelse, som jeg afsluttede i december 2013. Uddannelsen har medvirket til at give mig nye strategiske- og ledelsesmæssige perspektiver. Jeg blev i 2016 forfremmet til også at være sportschef- og cheftræner for seniorafdelingen i Skælskør Badminton Klub. Dertil blev jeg samtidig tilknyttet som assisterede ligatræner for overbygningen Team Skælskør – Slagelse kommune, der er at finde i den danske Badmintonliga.

Gørlev Idrætsefterskole
I 2014 var tiden, efter 7 år i Københavns Badminton Klub, hvor jeg var så privilegeret, at være en medvirkende del til flere UDM-titler, top-3 placeringer ved hold-UDM, DK´s periodevis største ungdomsafdeling samt fremgange på flere og alsidige parametre, den helt rigtige til at kaste sig ud i noget nyt. Jeg fik tilbudt en deltidsstilling på Gørlev Idrætsefterskole der muliggjorde, at jeg kunne fortsætte mit virke i Skælskør Badminton Klub. På idrætsefterskolen kunne jeg være med til, at sætte mit præg på badmintonlinjen fremadrettet samtidig med, at jeg fik mulighed for at forstå faget ”Idrætspsykologi” samt dertil stå for sportscoaching. Dette tilbud takkede jeg ”ja” til og det har jeg ikke fortrudt siden.

Website: www.top-performance.dk

Yonex

Alle Emil Staacks blogindlæg på BadmintonBladet: