Ungdomsmiljø. Foto @ Richard Skovby

Et godt klubmiljø grundlægges med et “hvorfor”

Loading

Badminton skal være sjovt. Spillerne skal glæde sig til at komme til træning. Trænerne skal nyde at udvikle spillernes teknik og taktiske egenskaber.

Forældrene skal fryde sig over de oplevelser, som venter dem sammen med deres børn. Klublederne og de øvrige frivillige skal grine til de møder og arrangementer, der er med til at binde klubben sammen.

I det nye inspirationshæfte “Sæt fokus på det gode ungdomsmiljø” bliver der øst ud med tips og gode råd til, hvordan man får skabt en god ungdomskultur i badmintonklubben. Til gavn for alle i klubben og for dansk badminton.

Svend Aage Sørensen, der er cheftræner på Elitetalentcentret i Aarhus, har i mange år været en del af dansk badminton. Han har også været blandt andet landstræner i New Zealand, hvor han efter tre års ophold kom hjem til det danske klubmiljø.

“I New Zealand har de ikke et klubsystem, men en anden og mere kommercialiseret tilgang til badminton, hvor man køber sig til træning. Da jeg kom til Danmark kunne jeg endnu tydeligere se, hvor vigtigt det er at have et godt klubmiljø, hvor alle synes, det er fedt at være en del af fællesskabet”, lyder det fra Svend Aage Sørensen, der har været med i sparringen omkring inspirationshæftet, som udgives i samarbejde mellem DGI Badminton og Badminton Danmark.

I hans øjne skal et godt miljø i klubben grundlægges ved spørge om, hvorfor der skal arbejdes med kulturen og miljøet i klubben. Når et klart svar er fundet, er berettigelsen for det videre klubarbejde på plads, og man kan sammensætte klubbens organisation efter behovet.

“Det skal være klubarbejde som gruppe frem for enkelte ildsjæle. I bestyrelsen skal der indgå forskellige typer mennesker med forskellige typer af faglig indsigt. De skal være gode til at skabe relationer, og de skal rundt og prikke gode folk på skuldrene, når der skal findes frivillige”, siger Svend Aage Sørensen.

I inspirationshæftet, der er inddelt i kapitler for foreningslederne, trænerne, de frivillige og forældrene, kan det læses, at kommunikation er blandt de vigtige elementer i det gode ungdomsmiljø.

Bestyrelsen skal klart formulere, hvordan fremtidsdrømmene ser ud, så alle kan være med til at bakke op og trække i samme retning. Opgaverne i klubben skal defineres og beskrives, så det er lettere for de frivillige at tage del i arbejdet. Trænerne skal agere og kommunikere, så det skaber tryghed for spillerne.

På samme vis er der flere tankevækkende råd og vejledninger i hæftet, som kan være med til at skubbe badmintonsporten i det rigtige retning.

“Vi har en sport, som bare er fed og har masser af muligheder. Dansk badminton er kvalitet, så der er masser af gode argumenter for at have mange kompetente og veletablerede klubber”, konstaterer den aarhusianske centertræner.

Se mere på: Bevæg dig for livet

Af Pernille Fløjstrup Andersen for DGI Badminton i Badmintonbladet Vol III

Læs også

Lyst til et job med badminton hver dag?

Det lyder som en drøm for mange badmintonelskere, og lige for tiden bliver der søgt …

En kommentar

  1. Verdens bedste sport fordi det er ligeså sjovt at træne, som at spille med i de store turneringer. Især træningen med E.Kops var super hold da op hvor vi kæmpede, og jeg elskede det.
    Sportslig hilsen Grønært.