Hvordan ser vi dansk badminton om 10 – 15 år? Hvad er Ligaens rolle? Skrevet af Bo Jensen

Loading

Indlæg af Bo Jensen, tidligere direktør i Badminton Danmark 

Jeg har længe forsøgt at finde en samlet vision og strategi for udviklingen af dansk badminton, lokalt, nationalt og ikke mindst internationalt, hvilket tilsyneladende ikke er så let. I hvert fald findes den ikke på Badminton Danmarks hjemmeside. 

Der er heller ikke meget hjælp at hente hos de 8 kredse ift., hvad deres vision, mission og strategi er for udviklingen af badmintonsporten herunder samarbejdet med klubberne. Samarbejdsaftalen med DGI Badminton er tilsvarende for længst udløbet og så vidt vides, er en ny aftale udskudt på ubestemt tid grundet organisatoriske ændringer i DGI.

I denne uge starter BadmintonLigaen på ny op, officielt klubbernes og holdturneringens flagskib, men Ligaen har igennem stort set hele sin snart 20-årige levetid aldrig rigtig formået at blive en succes, at blive det flagskib for dansk badminton, som man håbede på. 

Er det ikke på tide, at vi får en gennemgribende, offentlig og konstruktiv debat om, hvad pokker formålet med Ligaen skal være? Når først formålet (missionen) og visionen for udviklingen af Ligaen er forventningsafstemt med alle interessenter, så er det alt andet lige efterfølgende meget nemmere at udarbejde en langtidsholdbar, bæredygtig og eksekverbar strategi.

BADMINTON LIGAEN

Udfordring: Siden Ligaen så dagens lys for første gang tilbage i 2005, har det for de deltagende klubber og Badminton Danmark i fællesskab været en udfordring at skabe et kommercielt velfungerende set-up, som har kunne tiltrække både sponsorer og medier udover, hvad klubberne med større eller mindre succes lokalt har kunne opdyrke. 

Enkelte klubber har på trods af svingende succes for Ligaen som helhed formået at etablere en vis form for lokal forankring og interesse både hos klubbens medlemmer, fans og sponsorer, men som samlet koncept er Ligaen aldrig blevet den succes, man håbede på.

Èn af udfordringerne er, at klubberne aldrig har kunne blive enig om en model, som klubberne samlet har bakket 100 % op. En anden udfordring har været, at Badminton Danmark aldrig helhjertet har investeret de nødvendige ressourcer i markedsføring, kommunikation og et selvstændigt LigaForum. Både klubberne og Badminton Danmark bærer hver især deres andel af ansvaret for, at Ligaen såvel sportsligt, som kommercielt, aldrig er blevet en rigtig succes.

Med hjælp fra bl.a. ChatGPT har jeg forsøgt at opstille en række forudsætninger for, hvordan Ligaen kan udvikles både sportsligt og kommercielt. ChatGPT er anvendt for at få et objektivt, ikke-biased oplæg til forskellige tiltag, som kan udvikle Ligaen. I den kontekst er der to meget forskellige retninger at gå alt afhængigt af, hvad formålet med Ligaen er.

DET KOMMERCIELLE PERSPEKTIV:

I et 100 % kommercielt perspektiv, hvor målsætning og fokus er på underholdende og spændende kampe, der kan tiltrække både tilskuere, fans, medier og sponsorer anbefales følgende:

Underholdende format:

Implementer et format, der tilsikrer maksimal spænding og uforudsigelighed i flest mulige af kampenes udfald. Især skal turneringsstrukturen være sammenhængende og overskuelig, så tilskuere og fans både tiltrækkes og har nemt ved at følge med i turneringsafviklingen. Det anbefales at se på flere knock-out runder, muligheden for brug af wildcard (spillere), specifikke temaer for de enkelte kampe etc. Samtidigt bør der indføres et format, som er velkendt og som kan afvikles på en eller maksimalt to baner indenfor maksimalt 3 timer. Et format som det kendes internationalt fra Surdiman Cup, hvor der spilles én kamp i hver kategori (HS, DS, HD, DD & MxD) vil være oplagt. En spiller kan således kun deltage i én kategori.

Forbedret præsentation & marketing:

Invester i markedsføring og promovering af Ligaen bl.a. ved at opbygge et selvstændigt LigaForum på Badminton Danmarks digitale ”community” samt andre sociale medieplatforme. Alt lige fra hold- & spillerpræsentationer, rundens kamp, sponsorer, sociale medieaktiviteter, Fan & Members fordelsprogrammer, spændende kampagner og præmier til billede- og Livestreamings-arkiv m.v. skal kunne tilgås her. 

Etabler samtidigt et samarbejde med en mediepartner (eksempelvis Sport Live – kræver at produktet trækkes ud af den aktuelle samarbejdsaftale med TV2 Danmark), som aktivt vil øge dækningen og eksponeringen af Ligaen, bl.a. ved TV-produktion af rundens kamp inkl. interaktive elementer i pauserne samt 3-kameraer Livestreaming (remote) med kommentering og liveinterviews af trænere/spillere fra alle øvrige kampe. Kampene skal være tilgængelige for seerne og fans og kunne tilgås på et fælles ”community” – ikke som nu på tilfældige Youtube–kanaler i svingende kvalitet.

Klubbens engagement:

Badminton Danmark skal styrke samarbejdet med klubberne og involvere dem i udviklingen af Ligaen. Man har tidligere forsøgt sig med en selvstændig Ligaforening, uden at det var den store succes. En genoplivning af dette format vil kræve, at klubberne enkeltvis ikke kan nedlægge veto eller fravige beslutninger taget af flertallet. Der etableres en selvstændig ledelse med reference til Badminton Danmarks administrerende direktør, med ansvar for reglement, protestafgørelser, kommercielle aftaler, økonomi, markedsføring etc.

Spillernes rolle:

Fremhæv og opdyrk stjernespillere og skab personlige fortællinger om deres rejse og udvikling i Ligaen og/eller internationalt. Indfør ifm. hver runde priser som f.eks. Kampens/Rundens Spiller (Most valued Player), Kampens/Rundes Præstation, Rundes Træner etc. Lad eventuelt fans og tilskuere stemme på det digitale LigaForum mellem de udvalgte kandidater fra hver kamp, hvilket kan være med til at øges deres engagement samt tiltrække yderligere interesse fra medierne.

Integration med DH-turneringen:

Ligaen skal 100 % adskilles fra den øvrige DH-turnering både ift. tidspunkt for afholdelse af de enkelte kampe/runder, men også ved, at spillere der deltager i Ligaen IKKE kan benyttes på klubbens underliggende hold. Dette for at undgå, at de store klubber får en urimelig fordel ved at kunne benytte Ligaspillere på deres underliggende hold i runder, hvor Ligaen ligger stille.Men også for at kunne planlægge en sammenhængende sæson fra første runde til slutspil. En sæson, hvor der ikke er flere ugers / måneders pause mellem runderne.

Samtidigt åbnes der op for, at andre end klubber, eksempelvis virksomheder, kan have hold i Ligaen, hvis de opfylder de formelle krav og retningslinjer til bl.a. økonomi, struktur, ledelse, markedsføring etc. Det betyder også, som det kendes fra de kommercielt succesfulde amerikanske Ligaer (NFL, NBA, NHL etc.), at der ikke sker op/nedrykning til underliggende rækker/divisioner.

Vinderen af Ligaen bliver således ikke officiel Dansk Mester for Hold, men BDL – vinder, hvor der samtidigt er pengepræmier til nr. 1, 2 og 3. Officiel Dansk Mester for Klubhold bliver således i stedet vinderen af 1. division.

Sponsorinddragelse:

Tilbyd attraktive sponsorpakker, både lokalt og for Ligaen som helhed. Pakker og samarbejder der er individualiseret ift. sponsorens ønsker og behov for eksponering, added value, CSR, VIP, interaktion med fans og tilskuere etc. Det er afgørende vigtigt, at klubberne/holdene er enige om, at en del af de kommercielle rettigheder lægges over i en fælles pulje for at tiltrække de rigtige og attraktive Liga-sponsorater således, at ledelsen af Ligaen har et reelt forhandlingsmandat ift. én eller flere Ligasponsorer / Kampsponsorer / Mediepartnere etc.

DET TALENTUDVIKLENDE PERSPEKTIV:

I et 100 % talentudviklingsperspektiv, hvor målsætning og fokus er på udvikling af spillere, sammenhængs-kraft i klubben og holdturneringen m.m. anbefales følgende:

Underholdende format:

Implementer et format, der tilsikrer maksimal spænding og uforudsigelighed i flest mulige af kampenes udfald. Især skal turneringsstrukturen være sammenhængende og overskuelig, så tilskuere og fans både tiltrækkes og har nemt ved at følge med i turneringsafviklingen. Det anbefales således, at Ligakampene har samme format som eksempelvis 1. division, at kampene spilles samtidigt med de øvrige kampe i DH-turneringen (lørdag eller søndag). Det vil ”umuliggøre” deltagelse af en række af de nuværende udenlandske spillere samt en del af de bedste danske spillere, men det er heller ikke afgørende for Ligaen, da perspektivet først og fremmest handler om talentudvikling, klubudvikling og sammenhængskraft i både de enkelte klubber og holdturneringen som helhed.

Forbedret præsentation & marketing:

Invester i markedsføring og promovering af Ligaen bl.a. ved at opbygge et selvstændigt DivisionsForum på Badminton Danmarks digitale ”community” samt andre sociale medieplatforme. Alt lige fra hold- & spillerpræsentationer, rundens kamp, sponsorer, sociale medieaktiviteter, Fan & Members fordelsprogrammer, spændende kampagner og præmier til billede- og Livestreamings-arkiv m.v. skal kunne tilgås her. Det er vigtigt at indtænke en mere sammenhængende badmintonoplevelse for fans og tilskuere, hvorfor cross-promoveringsaktiviteter og samarbejder med andre dele af Badminton Danmarks arrangementer kan være relevant.

Etabler samtidigt et samarbejde med en mediepartner (eksempelvis Sport Live – kræver at produktet trækkes ud af den aktuelle samarbejdsaftale med TV2 Sport), som aktivt vil øge dækningen og eksponeringen af Ligaen og den øvrige holdturnering, bl.a. ved livestreaming af rundens kamp inkl. interaktive elementer samt kommentering og liveinterviews af trænere/spillere. Ift. øvrige kampe i den aktuelle runde står klubberne selv for livestreaming. Kampene skal være tilgængelige for seerne og fans og kunne tilgås på et fælles ”community” – ikke som nu på tilfældige Youtube–kanaler i svingende kvalitet.

Klubbens engagement:

Badminton Danmark skal styrke samarbejdet med klubberne og involvere dem i udviklingen af Ligaen. Der etableres en selvstændig Divisionsforening som refererer til Badminton Danmarks administrerende direktør. Divisionsforeningen ledes af en Styregruppe, som vælges på et årligt fællesmøde for alle klubber i eller med relation til DH-turneringen. Divisionsforening beslutter alle væsentlige forhold omkring form, struktur, reglement (dog ikke økonomi) m.m., eksempelvis ved nedsættelse af underudvalg og/eller arbejdsgrupper. Badminton Danmarks administration yder økonomisk og administrativ bistand til Divisionsforeningens og Styregruppens arbejde. Der indføres incitamenter for klubberne ift. aktivt at udvikle unge & talentfulde spillere samt deltage aktivt i Ligaens arrangementer og øvrige initiativer.

Spillernes rolle:

Fremhæv særligt talentfulde spillere og skab personlige fortællinger om deres rejse og udvikling i Ligaen og/eller internationalt. Indfør ifm. hver runde priser som f.eks. Kampens/Rundens Spiller (Most valued Player), Kampens/Rundes Præstation, Rundes Træner etc. Lad eventuelt fans og tilskuere stemme på det digitale DivisionsForum mellem de udvalgte kandidater fra hver kamp, hvilket kan være med til at øges deres engagement samt tiltrække yderligere interesse fra medierne. Alle spillere, der ønskes brugt på klubbens hold i Ligaen og de underliggende hold i DH-turneringen må gerne være udlændinge fra både EU/EØS/øvrige udland, så længe de har folkeregisteradresse i Danmark/Færøerne/Grønland i den sæson, hvor de deltager i holdturneringen.

Integration med DH-turneringen:

Ligaen skal 100 % integreres i den øvrige DH-turnering både ift. tidspunkt for afholdelse af de enkelte kampe/runder, men også ved, at spillere der deltager i Ligaen kan benyttes på klubbens underliggende hold. Da Ligaholdene og klubbernes øvrige hold spiller samtidigt (samme runde) elimineres den nuværende udfordring bestående i, at Ligaspillere i ”samme runde” kan optræde på både Ligaholdet og underliggende divisionshold, hvilket giver de store klubber en uforholdsmæssig stor fordel. Samtidigt undgår man fremtidigt brug af ”papirhold”. 

Sponsorinddragelse:

Tilbyd attraktive sponsorpakke. Pakker og samarbejder der er individualiseret ift. sponsorens ønsker og behov for eksponering, added value, CSR, VIP, interaktion med fans og tilskuere etc.

                        ————— ▪️ —————

Ovenstående to forslag er udelukkende oplæg til debat ift., hvilken retning udviklingen af Ligaen skal gå.

Men man er nok nødt til at erkende, hvis Ligaen nogensinde skal blive en succes i stil med bl.a. håndbold, fodbold og ishockey, at der skal vælges mellem A eller B. 

Det er et enten/eller!

Nu har man i snart 20 år forsøgt sig, i forskellige udformninger med et både/og, at ville være både et kommercielt produkt og en del af den almindelige holdturnering med alt, hvad det indebærer, hvilket vel efterhånden må konkluderes at være en fiasko, og derfor heller ikke en fortsat farbar vej.

Nu er bolden sat i spil – kom endelig med dine bud på, hvordan vi gør Ligaen relevant, attraktiv og interessant for et bredere publikum. Lad os debattere og diskutere åbent, fordomsfrit og konstruktivt med fokus på bolden.

Bo Jensen

Tidligere direktør i Badminton Danmark 

                        ————— ▪️ —————

Læs også

TSS-sagen, igen! Et par kommentarer…..

Kommentarer til Badminton Danmarks opslag på deres egen Facebookside (foto).  Appelinstans stadfæster: TSS-afbud skadede badmintonsporten …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.