“……,og jeg må tilstå, at det som frivillig har været en fornøjelse at have spillerne på besøg uden trænere og forældre” – Del 2 af “Stævne uden forældre og trænere“

Loading

Martin Stuart Nielsen fra Greve Strands Badmintonklub skriver:

“Det her er en spændende og meget relevant debat. 

Som forælder har jeg i mange år været en fast del af “badminton-karusellen” i landets mange haller. 

Jeg har det sidste år haft fire oplevelser, der i den grad bekræfter historien fra Ledøje-Smørum og jeg må tilstå, at det som frivillig har været en fornøjelse at have spillerne på besøg uden trænere og forældre. 

1) DM for hold – forår 2021. 
Vi havde tilmeldt et hold til DM for hold U17/U19 4+2 15.000  På anbefaling af vores trænere havde vi en ekstra spiller med af hvert køn dvs. i alt 8 spillere. Dermed kunne vi voksne ikke være med i hallen, da 8 var max antallet pr. klub. 

Vores unge mennesker havde en fantastisk dag i hallen – uden brok, hvor konflikter nærmest ikke opstod og de få, små der var blev løst i fordragelighed – og de stod selv med ansvaret for holdopstillinger, coaching og alt det løse. Finalen blev spillet mellem de to hold, der IKKE havde voksne med – tankevækkende. 

Vores unge oplevede, at det var en dag hvor de følte sig frie til at spille badminton og nyde det sociale samvær. 

2) Stævne for U15E og U13M
Vi havde i Greve fornøjelse af dette dobbeltstævne i juni måned og var vores oplevelser nøjagtig de samme som i Ledøje-Smørum. 

Glade unge spillere, der nød kampene og ikke mindst det sociale samvær på tværs af klubber. 

Jeg mindes en situation, hvor en far afleverer sin søn og slutter med en lang enetale om, hvordan sønnen skal spille mod modstanderen i kamp 1. Taktik, favoritslag og meget mere. Sønnen står og tripper. Siger farvel og drøner hen til sine venner. 

En vores meget rutinerede frivillige, der har haft ansvaret for dommerbordet i utallige stævner udtalte bagefter “Det er det hyggeligste stævne vi har haft i disse rækker i årevis. De unge har det fedt sammen og vi skal ikke håndtere alle forældrenes brok”

3) UDM 2020 og UDM 2021
Disse to store stævner er afholdt i henholdsvis august 2020 og juni 2021. Forskellen er, at der i juni 2021 måtte være et begrænset antal forældre i hallen.

Jeg har været frivillig til begge stævner og der var en markant forskel stemningen. 
I år var det langt mere hektisk, stressende og som alle hele tiden var opmærksomme på “Hvad sker der nu”. 

Ved stævnet i august oplevede langt færre konflikter mellem spillerne – langt mere fokus på spillet på banen og ikke på hvordan trænere, forældre og andre reagerede. 

Der er ingen tvivl om, at jeg klart foretrækker modellen uden forældre/trænere i en række situationer fordi det rent faktisk giver spillerne mulighed for at fokusere på spillet. 

Samtidig har jeg desværre oplevet et stort pres fra forældresiden om “VI VIL I HALLEN” selvom det har været no-go på grund af corona. Jeg oplever klart, at det i høj grad er forældrene der kræver at komme i hallen – ikke omvendt.

Tore Frydensbjerg Vilhelmsen – Det bekymrer mig når dit udgangspunkt er, at vi IKKE skal ændre på den model vi kender. (se facebook-tråd fra indlæg den 30.06.21 eller foto herunder)

Det er helt fint, at vi har en tradition for forældre i hallen – og det skal også fremover være en mulighed. 

Som frivillig OG badmintonforælder må jeg bare konstatere, at forældrene i en række situationer er med til at skabe stress, frustrationer og masser af dårlig stemning i hallen. 

For mange af spillerne ødelægger det rent faktisk dagen og oplevelsen af at være til stævne. De ødelægger deres glæde ved sporten – specielt i de lavere rækker. For mange ambitiøse forældre spænder ben for badmintonglæder – og det betyder, at vi også i vores klub oplever at når nye spillere tager afsted til stævne for første gang at de kommer hjem med dårlige oplevelser og siger “Det har jeg ikke lyst til at gøre en anden gang – for det var ikke sjovt, nærmere ubehageligt”. 

Dermed skyder vi os selv i foden og mister turneringsaktive spillere, hvilket allerede har kunnet ses de senere år (og så nævner jeg IKKE den der underlige rangliste som de færreste forstår en pind af !!!!!!)

Derfor må og skal vi nytænke modellerne for stævneafvikling. Det kunne f.eks. være op til klubberne at afgøre om stævnet skal afvikles uden tilskuere. 

Nytænkning er påkrævet i alle livets faser – også indenfor ungdomsbadminton.”

Martin Stuart Nielsen 
Formand for Aktivitetsudvalget, Greve Strands Badmintonklub, og haft hovedansvaret for vores del i forhold til UDM både i 2020 og 2021.

Læs også

“Refleksioner på baggrund af UVM og China Open” af Bo Jensen

I mit forrige debatoplæg, stillede jeg spørgsmålet, ”er dansk talentudvikling ved at tabe momentum?” I …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.