Vi er nu nået frem til semifinalerne ved VM i Jakarta, og ved et nøje kig på kampprogrammet lægger den opmærksomme og statistikglade badmintonfan måske mærke til en interessant tendens, der har fundet sted i løbet af de seneste års verdensmesterskaber.
Ved VM i 2010 fik Kina 11 medaljer med hjem. Siden da har de fået færre og færre for hver gang, VM er blevet spillet, og i år har de ”kun” seks spillere/par i semifinalerne, hvilket er ensbetydende med seks medaljer.
Er dette et tegn på, at Kinas dominans er ved at blive svækket? Eller er det bare et tilfælde, at det er gået sådan?
Alle kan jo have held og uheld med deres lodtrækning, og skader kan også spille ind. Vi har alle nok været tilbøjelige til at sige, at ”Kina altid vinder”, men måske er det ikke sådan længere. Mange andre lande har i hvert fald booket en plads i semifinalerne ved VM i år.
Kinesisk mandefald i kvartfinalerne
Kigger vi på resultaterne fra gårsdagens kvartfinaler, kan vi se, at Kina havde 11 spillere og par i kamp. Heraf tabte fem af dem, altså lige knap halvdelen.
Den ene, der tabte, var som vi alle ved Lin Dan, der fik store klø af danske Jan Ø. Jørgensen. Begge damesingler, Wang Shixian og Wang Yihan, røg også ud til hhv. Carolina Marín og Saina Nehwal. Fu Haifeng og Zhang Nan måtte lade livet i herredouble, hvor de topseedede koreanere Lee Yong Dae og Yoo Yeon Seong viste sig for stærke. Og endelig tabte damedoublen Wang Xiaoli og Yu Yang til landsmændene Tian Qing og Zhao Yunlei.
De kinesere, der røg ud i kvartfinalerne i går, tegner sig samlet for 21 VM-medaljer fra tidligere i de kategorier de tabte i (Zhang Nan og Yu Yang har f.eks. også vundet medaljer i mixdouble, men de er ikke talt med her).
Skarp statistik
I år er det 22. gang, der spilles VM. Kina var ikke med de to første år (1977 og 1980) og har derfor deltaget 20 gange i alt, hvis vi regner VM i Jakarta med.
Og hold nu fast: Ni gange har de været repræsenteret i semifinalerne i alle fem kategorier. 10 gange har de været repræsenteret i fire kategorier, og en enkelt gang har de været repræsenteret i ”kun” tre kategorier. Det er trods alt en rimelig skarp statistik.
De kategorier, de har misset semifinalerne i, er herresingle en enkelt gang, herredouble syv gange, og mixdouble fire gange. Det vil med andre ord sige, at Kina har været repræsenteret i damesingle og damedouble ved alle de VM’er, de har været med i. I hvert fald til og med sidste år, for i år er den statistik blevet ødelagt.
Historisk damesingle-VM
For første gang nogensinde har Kina ikke nogle damesingler med i semifinalerne ved et VM. Kina, som har siddet så stærkt på netop denne disciplin i mange år, tabte pusten allerede for et par år siden, fristes man til at sige. Således fik de blot en enkelt medalje i både 2013 og 2014. I år får de ingen i damesingle, og der er dermed skrevet historie ved dette års VM i Jakarta.
De to damesingler, der tabte i dag – Wang Shixian og Wang Yihan – har tidligere blot vundet en enkelt VM-medalje hver, så det er ikke fordi lige nøjagtig den statistik ødelægges voldsomt.
Det store spørgsmål
Så vi vender tilbage til overskriften på denne artikel og spørger, om Kinas VM-dominans er ved at svækkes?
Er det tilfældigheder, er de nuværende spillere slidte, eller er presset på kineserne for stort, når der skal spilles VM?
Hvad mener I?
– – –
Oversigt over Kinas deltagelse i VM-semifinaler
- Alle fem kategorier
1985, 1987, 1989, 1999, 2003, 2010, 2011, 2013, 2015 - Fire kategorier
1983 (ingen HD), 1991 (ingen XD), 1995 (ingen HD), 1997 (ingen HD), 2001 (ingen HD), 2005 (ingen HD), 2006 (ingen XD), 2007 (ingen HD), 2009 (ingen XD), 2014 (ingen HD) - Tre kategorier
1993 (ingen HS og XD)
Kinas medaljehøst ved VM 2010-2015
- VM 2010: 11 medaljer
Guld: HS, DS, HD, DD, XD
Sølv: DS, DD, XD
Bronze: DS, HD, DD - VM 2011: 9 medaljer
Guld: HS, DS, HD, DD, XD
Sølv: DD
Bronze: HS, DS, XD - VM 2013: 8 medaljer
Guld: HS, DD
Sølv: DS, XD
Bronze: HS, HD, DD, XD - VM 2014: 7 medaljer
Guld: HS, DD, XD
Sølv: DS, DD, XD
Bronze: XD - VM 2015: 6 medaljer
Guld: ?
Sølv: ?
Bronze: ?