Mathias Boe og Carsten Mogensen under VM på hjemmebane i Ballerup 2014

Danmark er den tredjebedste VM-nation

Loading

I de 21 VM-turneringer, der har været spillet fra 1977 til 2014, er der uddelt 420 medaljer (419 hvis vi udelader Lee Chong Weis diskvalifikation sidste år). De fleste af dem er ikke overraskende gået til Kina, men Danmark indtager faktisk en flot tredjeplads på medaljelisten.

Danmark har deltaget ved samtlige VM, siden det første blev spillet i Malmø i 1977. Vi har hentet medaljer ved 19 af dem; kun i 1989 og 2007 måtte danskerne rejse tomhændet hjem. I 1989 blev VM spillet i Jakarta, ganske ligesom i år. Lad os ikke håbe, det har samme effekt på høsten af medaljer i år.

Rekorden er seks medaljer
Det højeste antal medaljer, Danmark har vundet ved et enkelt VM, er seks. Dette er sket to gange, først i 1995 i Lausanne og dernæst i 1999 på hjemmebane i Brøndby.

I 1995 blev det til en guld, to sølv og tre bronze. Finalen i mixdouble var en ren dansk finale mellem Thomas Lund og Marlene Thomsen på den ene side af nettet og Jens Eriksen og Helene Kirkegaard på den anden, og det blev Lund og Thomsen, der trak det længste strå.

Bronzemedaljerne kom i hus i herresingle og damedouble. Poul-Erik Høyer og Thomas Stuer-Lauridsen tabte begge deres semifinaler mod hhv. Heryanto Arbi fra Indonesien og Park Sung-Woo fra Korea, og Rikke Olsen og Helene Kirkegaard måtte bukke under for indoneserne Christina Finarsih og Lili Tampi i deres semifinale.

Succesfuldt hjemmebane-VM
Da Camilla Martin vandt VM-guld på hjemmebane i 1999, var kun anden gang, en dansker kunne kalde sig verdensmester i damesingle. Det var i øvrigt også kun anden gang, en europæer vandt, og siden da er det kun sket en enkelt gang mere ved Carolina Marín fra Spanien sidste år. Desværre, hvis man da må sige sådan, var Camilla den eneste dansker i kamp på finaledagen i en tætpakket Brøndby-hal. Til gengæld var der danskere med i semifinalerne i fire ud af fem kategorier, og det blev da også til fem bronzemedaljer og dermed seks medaljer i alt.

Igen fik vi to bronzemedaljer i herresingle, ganske ligesom i 1995, og igen stod Poul-Erik Høyer for den ene af dem. Den anden fik Peter Gade, som har fire bronzemedaljer i alt fra VM, plus en af sølv fra 2001.

Mette Sørensen fik bronze i damesingle, Ann-Lou Jørgensen og Majken Vange fik det i damedouble, og Michael Søgaard og Rikke Olsen tog deres i mixdouble.

Flest guldmedaljer i 1977
Målt på guldmedaljer var det bedste danske VM det første, der blev spillet af slagsen. Stedet var Malmø, året var 1977.

Dengang fik Danmark hele tre verdensmestre, da Flemming Delfs vandt i herresingle, og Lene Køppen vandt dobbelt guld i damesingle og i mixdouble sammen med Steen Skovgaard. Derudover var der sølv til Svend Pri i herresingle i det, der faktisk var én af blot to rene danske VM-finaler gennem tiderne, og Inge Borgstrøm og Pia Nielsen kom hjem med bronze i damedouble.

Personlig rekord er også seks medaljer
Den dansker, der har vundet flest medaljer ved VM gennem tiderne, er Rikke Olsen. Hele seks gange har hun stået på podiet, når der skulle uddeles medaljer. Hvis man kan tale om noget negativt i det, må det være, at alle medaljer er bronze. Rikke har været tæt på mange gange, med det blev desværre aldrig til guld eller sølv. Det ændrer dog ikke ved den flotte bedrift, og rekorden kommer nok til at holde nogle år endnu, da den højest placerede aktive spiller ”kun” har vundet tre VM-medaljer til sin samling.

To spillere deler andenpladsen med fem VM-medaljer; det er Thomas Lund og Peter Gade. På tredjepladsen med fire VM-medaljer er Lene Køppen, Jon Holst-Christensen og Jens Eriksen.

En af hver slags
Den eneste dansker, som har vundet både guld, sølv og bronze ved VM, er Steen Fladberg.

Hans første medalje var bronze, som han vandt i 1980 i Jakarta i mixdouble sammen med Pia Nielsen. På hjemmebane i 1983 vandt han både guld i herredouble sammen med Jesper Helledie og sølv i mixdouble med Pia Nielsen igen.

Flest finaler står Thomas Lund til gengæld for. Han har været i fem af slagsen, og det har givet ham to sølvmedaljer i herredouble og to guld og en sølv i mixdouble.

Tredjebedste nation
Alt i alt har Danmark vundet 58 VM-medaljer gennem tiderne. 10 har været af guld, 12 af sølv, og 36 af bronze.

Dette placerer os på en flot tredjeplads over flest vundne medalje i VM-historien, kun overgået af Indonesien med 67 medaljer og ikke overraskende Kina, der har vundet hele 161 medaljer i alt. Heraf har indoneserne vundet guld 20 gange, mens kineserne har vundet 58 gange. Kina har i øvrigt fået minimum én verdensmester ved alle de VM, de har stillet op ved. En rekord, der nok kun bliver udbygget for hvert år, der går.

Se den samlede oversigt over danske VM-medaljetagere her

Læs også

Peter Gade træder tilbage som landstræner i Frankrig

Peter Gade stopper som fransk landstræner i maj 2018. Dette er han og det Franske Badmintonforbund …