Per Damkjær Juhl: Nyt fra sydfronten

Loading

Intet nyt fra vestfronten, men nyt fra sydfronten.

Danmarksserieholdet fra VBK ser ud til i den kommende sæson igen at være havnet i en svær pulje. I oprykningssæsonen 2015-16 kom holdet gennem grundspillet med sølle ét point, men scorede derpå næsten max point i slutspillet og formåede at overleve nedrykningsspillet på yderste mandat.

Dog, med holdets nuværende gennemsnitsalder taget i betragtning, når 16 årige Emilie Lejre i 1. damesingle fraregnes, vil enhver pulje og modstander på dette niveau være svær. Næstved og Herlufsholm rykkede ned og VBK er eneste hold tilbage i Danmarksserien fra de 5 sydliggende kommuner – Faxe, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland. Et område med ca. 280.000 indbyggere.

Jeg tror, de fleste har hørt om de her småtossede, halv- og helslidte veteraner fra Vordingborg. Vi bliver ikke yngre eller mere mobile i en sommerperiode.

Officielt har vi nu adgangstilladelse til Vordingborghallen i skolernes sommerferie og kan derfor træne kontinuerligt (bemærk ordet “officielt”! Førhen har vi “lusket” os ind i hallen) og holde kroppen i gang, hvilket er ret afgørende i vores alder.

Langt mere positivt er, at vi har fået tilgang af to unge herrer og potentielle førsteholdsspillere – Emil Østerholm og Gustav Lejre, headcoach Steffens no 2 barn. Hvor er jeg misundelig på familien Lejre, hvis børn alle er trådt i forældrenes fodspor og er fortsat i ketsjersporten.

I sidste sæson meldte jeg ærligt ud, at “min” singleplads på danmarksserieholdet var til rådighed for enhver yngre kombattant. Ikke efter princippet “værsgo og gratis”, for den unge skal naturligvis kæmpe mod mig (og andre) om pladsen og bevise sin motivation.

Men det ville glæde mit ungdommelige badmintonhjerte at se en ung mand (i vores lokale terminologi betyder det under 30 år) på holdet. Holdet stiller sin store erfaring og rutine til rådighed for alle unge, der har lyst til badminton på det niveau.

Jeg er af den opfattelse, at mange unge badmintonspillere udviklingsmæssigt ville profitere af at spille på et førstehold i en mindre klub, især med så megen rutine som vores, fremfor at spille på et 4., 5. eller 6. hold i en storklub. Jeg er overbevist om, at det ville gavne den unges udvikling, især på det taktiske og personlige plan.

Der ville være en forventning om at tage ansvar, at tænke strategisk og taktisk og tøjle sit temperament, fordi modstanderen (og medspillerne) ofte er langt ældre og i stand at udnytte enhver svaghed, som en ung med garanti ville fremvise.

Som 40-50 årig med divisionserfaring og mange års kampe lagret i langtidshukommelsen, så ved du, hvor og hvornår du, i mødet med en 18 årig på en badmintonbane, skal stikke som en bi (men ikke svæve som en sommerfugl – de tider er ovre) eller, på overfladen, overgive initiativet. Omvendt ved du også, hvornår det er “op ad bakke” og nærmest uoverkommeligt.

team storstrøm

Team Storstrøm projektet, rekapituleret
I efteråret 2015 udkrystalliserede en masse snak mellem Suzanne fra Præstø og undertegnede sig i “Flere Fjer”, mest pga en invitation fra Ole Colberg, til i Idrættens Hus, i Morten Olsen lokalet, foran UngdomsEliteUdvalget, at fortælle om klubsamarbejdstankerne hernede i det sydlige. “Flere Fjer”, som mest var en spontan arbejdstitel, udviklede sig hurtigt til drømme og ideer og herfra videre til adskillige møder med lokale klubber, Badminton Danmark, Badminton Sjælland og DGI. En lokal styregruppe blev dannet og Team Storstrøm opstod.

Her står vi så, mindre end år senere, med en pæn likviditet, relativ gennemtænkte planer og opbakning fra nær og fjern. Det er gået så hurtigt. Hvad vi dog mangler er en træner, som kan være spydspids og magnet, én som kan tiltrække og være med til at hæve niveauet.

Vi er klar, organisatorisk, økonomisk, strukturelt og idemæssigt. Med en så hurtig udvikling i kombination med en generel stor, national efterspørgsel på gode trænere, hvor det at være tidligt ude som søgende klub er afgørende, er det klart, at projektet har en…..udfordring på trænersiden. Vi arbejder ihærdigt, men kan blive nødsaget til at udskyde nogle aktiviteter pga trænermangel.

Indtil videre har vi dog lånt en trænerkapacitet til Team Storstrøms næste træningslejr den 13.-14. august i Vordingborghallen. Rune Ulsing, U15 landsholdstræner og træner i Hvidovre Badminton Club, der er Team Storstrøms samarbejdspartner, kommer til Vordingborg og afholder en træning for områdets bedste.

Det er allerede rygtedes og tilmeldinger strømmer ind, men der er endnu ledige pladser. Vi arbejder ud fra tankegangen, at vores tilbud skal være billige for at flest mulige kan være med. En 24 timers træningslejr koster 150 kr for spillere, hvis klub er medlem af styregruppen, og 300 kr for øvrige. På det niveau kan alle være med.

Det er så bekræftende for os frivillige at opleve, at tingene kan lykkes med at skabe nye tilbud til unge badmintonspillere. Det er den “belønning”, der gør, at jeg som frivillig får energi til mere. For det kræver energi og motivation, ydre som indre, også gerne tilsat lidt anerkendelse, uge efter uge at bruge mange timer på noget så relativt beskedent og ikke specielt verdens forandrende som badminton.

For jeg kunne jo også bruge alle mine kræfter på politik, flygtninge eller miljøet, bare for at nævne noget mere seriøst. Det sidste gør jeg selvfølgelig også, men slet ikke i samme omfang. Var der nogen, der sagde velfærdssamfund?

Per Damkjær Juhl
Vordingborg Badminton Klub
Team Storstrøm

Læs også

Per Damkjær Juhl: De gamle, de unge og dem midtimellem

Nogle gange skal man sove på det. Det bliver så ikke i dag, lørdag aften …