Veteran-EM i Podcetrtek, Slovenien. Foto @ Per Dabelsteen

Veteranerne i Slovenien: Et EM med rekorddeltagelse

Loading

Det kan godt være, at badmintonsporten medlemsmæssigt er presset af nedgang i en række lande, herunder ikke mindst i Danmark, men konkurrencemæssigt, når det gælder de lidt ældre årgange, er sporten i rivende udvikling. Europamesterskaberne for veteraner, der holdes i denne uge i Slovenien, har således rekorddeltagelse med 1.014 tilmeldte spillere.

I løbet af syv dage frem til lørdag skal der afvikles ikke mindre end. 1.373 kampe på ni baner i otte alderskategorier fra +35 til +70. Det er det 13. EM, der holdes for veteraner. Første gang var i 1995 i Hillerød i Danmark. I år er det så den slovenske by Podcetrtek, der lægger hal til arrangementet.

Morten Christensen og Morten Eilby. Foto @ Per Dabelsteen
Morten Christensen og Morten Eilby. Foto @ Per Dabelsteen

Danmark er pænt repræsenteret med 73 deltagere. Vi kan dog ikke på det punkt slå England og Sverige, der møder fremad med henholdsvis 140 og 88 spillere. Til gengæld er Danmark også på veteranfronten en topnation.

Hele tretten topseedninger og fem andenseedninger er det blevet til, og der er flere af de danske verdensmestre fra i fjor i Helsingborg, der nu også vil prøve at få en EM-medalje til kaminhylden. F.eks stiller VM-vinderne Carsten Loesch/Dorte Steenberg, Gitte Sommer, Anne Birgitte Nielsen og Lone Knudsen op i Slovenien.

Og her på tredjedagen af mesterskaberne holder de danske favoritter indtil videre, hvad deres seedninger indikerer. Setuppet er som til de store internationale eliteturneringer for de yngre årgange – dommer, servedommer, linjevogtere, tællerskærme, udlagte grønne baner livescore og streaming på YouTube af de fleste kampe. Og de mange kampe styres flot, så de uundgåelige forsinkelser minimeres.

Knaphed på tilskuerpladser er tydeligt. Foto @ Per Dabelsteen
Knaphed på tilskuerpladser. Foto @ Per Dabelsteen

Eneste malurt ved dette års EM er, at tilskuerforholdene er elendige. Med en turnering, hvor alene spillerne runder de ettusinde er der i hallen kun areal til 150 siddepladser. De er hurtigt besat og så må mange tilrejsende familiemedlemmer, venner og spillere stå som sild i en tønde på en balkon og med ringe udsigt til banerne, hvis man ikke er så heldig at få en ståplads i første række.

Der må være gået et eller andet galt i planlægningsfasen. Badminton Europe har i år givet mulighed for, at ikke blot de fire bedste i hver kategori fra hvert land kan deltage, men nu de otte bedste. Det har ikke givet større sportslig kvalitet, men flere deltagere, og det er jo positivt set ud fra en social og propagandamæssig vinkel. Men så skulle rammerne jo også gerne tage højde for det, og det er desværre ikke sket.

Det har været en ærgrelse for mange deltagere, men de fleste prøver at tage det med godt humør. Glæden ved at deltage, få nogle gode kampe på banen, møde gamle venner fra andre lande og være sammen med gode badmintonkammerater en uges tid i et forholdsvis venligt klima kan ikke helt spoleres.

Af Per Dabelsteen, live i Podcetrtek, Slovenien

Læs også

Tilbageblik på EM for veteraner

Europamesterskaberne for veteraner i Slovenien blev en solid succes for Danmark. På finaledagen lørdag hentede …