Børnehave-miniton – ….hvad er det, og hvad kan det? Sår vi et frø?

Loading

VBK, og næsten udelukkende Eva, ideskaber og udfører, har siden 2019 haft de små 4-6 årige børn fra de omkringliggende børnehaveinstitutioner i Vordingborghallen i en times tid hver tirsdag formiddag i et 2 måneders forløb. 

I de første år deltog kun nogle få børnehaver. I de sidste er tilbuddet bredt ud til 6-7 institutioner. 

Børnene er blevet involveret i motorisk og koordinations udvikling forklædt som udfordrende leg. 

Indholdet

Det starter allerede hjemme på institutionen, for de små transporterer sig til hallen via deres egne ben, måske kombineret med tog og bus, deltager i miniton, spiser en madpakke efter “træningen” og returnerer til børnehaven. 

Bevægelsen i hal varer 60 minutter, men for nogle fjernere liggende institutioner tager hele forløbet inkl transport let 5-6 timer, med glade og trætte, til tider sovende børn på vej retur i toget eller bussen. 

De kommer ind i den store hal og starter med at sidde på bænken og lytte til Evas instruktion. De får mundtligt et nummer og stiller sig i grupper afhængig af nummeret ved den første post…..stigerne. Her hopper de på varierende måder på en gulvliggende (og meget billig) stige, der er lavet af snor og smalle plastic plader. 

Derefter går turen videre til de øvrige udfordringer – børnene kaster med bolde efter en spand eller en ring, hopper med samlede ben over en snor med en tung bold for enden, der svinges rundt i en cirkel, får en lille ketcher i hånden og forsøger at ramme en fjerbold, der kommer med en rimelig fart, skudt ud af en boldmaskine….og hjælper efterfølgende med at samle alle boldene og putte dem tilbage i kanonen. 

De er ude af institutionens rammer, i en stor hal. Med det håb, at de snart vender tilbage hertil og fortsætter deres leg i foreningsregi. Til gavn for sundhed, den motoriske og fysiske udvikling, samvær og det sociale. 

De morer sig ved motoriske udfordringer sammen med pædagogerne, der opfordres til at deltage. Pædagogernes deltagelse er faktisk ret afgørende for flere af børnenes motivation og aktive deltagelse. 

Det er ikke vanskelige, urepeterbare øvelser. Det er ikke rocket science. Det er superlette øvelser, som kan udføres i enhver børnehave….hvilket sker i enkelte institutioner. Pædagogerne får ofte en pose brugte bolde med retur. 

Hvad har vi set?…..

Dette er hvad vi har observeret af udvikling hos børnehavebørn, der har deltaget i max 8 x 60 minutter over 2 måneder…..

Vi har set børn til miniton, som har svært ved at hoppe med samlede ben i stigerne, da de startede. I slutningen af forløbet kan de hoppe fra side til side både forlæns og baglæns på stigerne.

Vi er i de 5 år, vi har haft miniton blevet meget overrasket over, hvor svært børnene har haft ved simple øvelser på stigerne i starten af forløbet. 

De rykker sig så meget fra start til slut, at vi helt har glemt hvor svært de havde det i starten. 

I starten har de svært ved med en miniketcher at ramme en 5 gram fjerbold, der kommer flyvende med relativ høj hastighed fra vores boldmaskine. Det er en ret svær koordineringsøvelse for en 5 årig. Ofte skal de have hjælp til at skyde til bolden.

Men efter nogle gange er de i stand til at ramme bolden næsten hver gang, og enkelte begynder at få så meget styr på deres krop, bevægelse og koordination, at de kan bevæge sig efter bolden, endda hoppe op, mens de rammer bolden

Vi har erfaret, at bl.a. børnehuset Nordlys bruger miniton til at styrke enkelte børn, som har det svært motorisk samt sprogligt. 

(De har i samarbejde med fysioterapeuten, som er tilknyttet til huset, fundet ud af at de øvelser/lege der bliver lavet til miniton, styrker børn motorisk/sprogligt)

De kan se, at de enkelte børn bliver bedre både motorisk og sprogligt. 

Generelt har vi oplevet en forbedring af koordination, balance, bevægelighed – fx at kunne hoppe på forskellige måder og rulle rundt, at kunne kaste og gribe og ramme.

Her er nogle af Evas tanker:

til miniton bruger vi den pædagogiske bagdør….

“Nogen gange er der et barn, som ikke har lyst til at skyde til f.eks bold maskinen, fordi den for nogle kan virke lidt skræmmende i starten. 

Så bliver de spurgt om de har lyst til at skyde til balloner, som enten er “løse” eller hænger i en snor. 

Ofte er de forsigtige børn startet med ballonerne, for så senere at prøve at skyde til boldene fra maskinen.

Det kan også være at barnet har lyst til at bruge den store kost (som også kræver nogle motoriske færdigheder) til samle bolde ind, for at putte dem i maskinen. (Den rigtige vej😉)

Miniton har den tilgang, at det skal være sjovt at komme ned i hallen, og det er helt ok, at de trækker sig fra en aktivitet, hvis den er for overvældende. 

Og så er de voksnes opgave, at give dem mulighed for at opleve en succes på en anden måde.”

Om badminton…

Badminton er en af de mere vanskeligere sportsgrene, eftersom du som en forlængelse af din egen krop skal bruge en ketcher til at ramme en bevægende fjerbold i fart. 

Badminton kræver styrke og hurtighed. Motorik og en god kondi. 

Koordination og forudseenhed…man skal kunne beregne og forudse, hvor bolden kommer og derefter kunne ramme den. 

Taktiske og tekniske færdigheder. 

Tålmodighed. 

Og så står man i single (eller med en makker i double), på en bane og er helt alene om at klare udfordringen. Man kan ikke skjule sig. 

Den første berøring med foreningslivet….

Når børnehavebørnene træder ind i Vordingborghallen, er det udover måske at være første gang de kommer ind i virkelig stor hal, også første gang de helt yderst i perifirien berører foreningslivet, en af grundstenene i den danske kultur. 

Det har børnene selvfølgelig ingensomhelst viden om. De er bare børn, der ønsker at lege. 

Men tænk, hvis vi med miniton fik sået et frø. Glæden ved bevægelse. Sammen med andre. Under strukturerede former. I en idrætshal. 

Tænk hvis de blev hængende, og kom tilbage og blev medlemmer. Og fik deres forældre med på vognen, og med-engageret, i bevægelse, sport, foreningsliv, frivillighed. 

Alt starter i det små! Med et frø! 

Nogle udvalgte skriverier om tilbuddet:

18.12.2020

24.01.2023

11.09.2024

Vordingborg Badminton Klub 
Per Damkjær Juhl 

Læs også

“Vi kan ikke deltage i alt som frivillige, ofte i aftentimerne. Det vigtigste er trods alt det, der foregår i hallen, med medlemmerne og klubkammeraterne” 

Hvordan ser virkeligheden ud fra et “post-/mail modtager” perspektiv, i en lille klub med 113 …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.