BRANDING – Tennis vs Badminton

Loading

Der er så mange flere penge i tennis end der er i badminton – hvad kan vi gøre ved det?

Skrevet af Sung Jakobsen, sung@sungdk.com

Dette er ikke artikel, som analyserer alle de mange forskelle der forklarer den økonomiske forskel på badminton og tennis, og den giver heller ikke bud på hvad der skal gøres for hvert enkelt forskelsområde, der må være, for at udligne dette. Dette er en artikel, der giver blot ét bud på, hvad vi eller rettere sagt du kan gøre for at taget et lille skridt i den rigtige retning for at badminton sporten nærmer sig tennissporten, økonomisk set.

Viktor Axelsen vandt ca. 1,2 mio. kr. i de 3 januar-turneringer i Thailand. Det var penge vundet ved, som I sikkert allerede ved, 2 Super 1000 sejre og en 2. plads til sæsonfinalerne. Det er rigtig mange penge. Og kan Viktor holde det niveau, så vil der ikke gå ret mange sæsoner, før han kan trække sig tilbage og leve godt resten af livet af vundne pengepræmier. Det vil måske være lidt svært at regne med, at Viktor kan budgettere med at gøre tilsvarende flere gange, hvis man vil beregne, hvor lang tid der så skal gå før han kan stoppe karrieren og være økonomisk uafhængig.

Men en måde man kunne regne det ud på – forsimplet:

Man har et almindeligt gennemsnitligt arbejde (lønningsmæssigt), hvor man tjener 360.000 kr. om året, og efter skat får udbetalt 20.000 kr. om måneden. Starter man med at arbejde som 20 årig og går på pension som 68 årig, så vil man i disse år have tjent ca. 17,3 mio. kr. og fået udbetalt i alt ca. 11,5 mio. kr. eller hvad der svarer til 20.000 kr. per måned i 48 år.

Hvis en badmintonspiller bliver professionel, som 20 årig og slutter sin karriere, som 35 årig, og drømmer om at have tjent så meget i denne 15 årig periode, så han/hun ikke behøver at gå på arbejde i tiden efter sit badminton, men kan leve af sine pengepræmier og sponsorater indtil han/hun kan gå pension, så skal der skal tjenes 1.500.000 kr. om året i 15 år eller 22,5 mio. kr. i alt. Det giver ca. 11,5 mio. kr. udbetalt (pga. den højere marginale skatteprocent end ved de førnævnte 360.000 kr.), hvor det antages, at der spares op i professionelle år til tiden efter. På den måde der i gennemsnittet kan være 20.000 kr. udbetalt per måned fra han/hun er 20 år til 68 år.

Det er selvfølgelig en super forsimplet beregning, som sagtens kan regnes anderledes. Men hvis vi tager udgangspunkt i mine beregninger, så er det svært at forestille sig, at ret mange badmintonspillere kan tjene 1,5 mio. kr. om året i 15 år., ja selv 360.000 kr. om året synes svært, bare for at kunne leve af sin sport mens man er aktiv.

Igennem al den tid jeg kan huske tilbage, så har vi i badmintonverdenen debatteret, hvorfor der er så mange flere penge i tennis end der er i badminton, og hvad vi kan gøre ved det?

Der er mange måder, hvorpå vi kan sammenligne de økonomiske forskelle mellem badminton og tennis. Men lad mig blot gøre det ved et enkelte eksempel – ved at sammenligne præmier og vindersummer for Wimbledon og All England i 2019:

Wimbledons samlet præmiesum var på 38 mio. GBP. Vinderne i singlerne, Simona Halep & Novak Djokovic, fik hver 2,35 mio. GBP, som ca. svarede til 19,5 mio. kr.

All England samlet præmiesum var på 1 mio. USD. Vinderne i singlerne, Chen Yufei & Kenta Momota, fik hver 70.000 USD, som ca. svarede til 462.000 kr.

Det vil sige at All England singlevinderne vandt ca. 42 gange mindre end Wimbledon singlevinderne. Hvilken kontrast! Eller hvis man vinder Wimbledon i tennis bare én gang så kan man næsten klare sig indtil man går på pension!

Ifølge Realbuzz.com er der 220 millioner personer der spiller badminton, mens der kun er 60 millioner, der spiller tennis verden over. Men samtidig anfører Realbuzz.com at tennis er den meste populære sport af alle individuelle sportsgrene. Hvis tennis er den mest populære individuelle sportsgren, så forklarer det måske i sig selv, hvorfor der er så mange flere penge i tennis end der er i badminton. Men burde den økonomiske forskel ikke være mindre, nu hvor der er så mange flere der spiller badminton end tennis?

Der er sikkert rigtige mange gode årsager og forklaringer til denne økonomiske forskel. Her er blot nogle enkelte;

”Tennis er en mere traditionsbunden sport, hvor pengene altid har været store”.

”Tennis egner sig bedre til TV, da der er flere højdepunkter pga. pointopbygningen med partier i sættene”

”Tennis bliver i rigtig mange tilfælde spillet udenfor på større stadium, hvor vejret altid er godt, det appellerer til tilskuerne og Tv-seere”

”Tennisforbundene WTA/ATP er ikke sportsligt topstyret af de enkelte landes forbund, som BWF er i badminton. WTA/ATP optimerer tennis samlet set, hvor de enkelte landes badminton forbund optimerer egne landes prioriteter og resultater”

Jeg tænker, at det er påstande mange af jer kan nikke genkendende til, og påstande, som har været kendt i mange år. Hvis de har været kendt i mange år og samtidig har et gram af sandhed, så kunne vi måske nok med rette mene, at så vil det også være sådan i al fremtid (eller i mange år i endnu).

BRANDING!

Men der er ét parameter mere, som jeg synes er meget væsentlig i forklaringen på, hvorfor tennis hele tiden holder sig i front i popularitet af de individuelle sportsgrene. Det er fordi tennisspillerne er super gode til at brande sig selv. De er sammen med WTA/ATP mestre i at gøre tennisspillernes personlighed til et produkt ud over selve spillet og pleje deres brand awareness. Det har de gjort i mange år. Så længe jeg kan huske tilbage og det er for mig tilbage til slut 80’erne.

Dengang stillede de store tennisspillere op til pressemøde efter en kamp og kunne på engelsk kommunikere med presse og fans. Det gjorde de uanset om de havde vundet eller tabt. Når tennisspillerne altid stillede op til interviews, så føltes det, som om at jeg lærte dem at kende, og udover deres tennisappeal så gav det også en personlighedsappeal, som skabte en tilknytning og flere fans. Hvor mange af os gamle kan fx ikke huske dengang Agassi kom til French Open med langt hår og cowboyshorts? Lige pludselig var der mange piger, som blev Agassi fans, piger som normalt ikke gik ret meget op i tennis.

Jeg er med på at tennisspillernes nuværende plads i sportshierarkiet alt andet lige gør det lettere for dem at nå deres fans. Men jeg mener, at man kan vedligeholde og forbedre sin brand awareness på mange måder. Først og fremmest handler det om at vise sine værdier og hvad man er passioneret for, uden for banen. 

Et godt eksempel er at Australien Open 2021 har en 60 sekunders video, som kan ses via dette link https://www.facebook.com/watch/?v=3040175612752714 

Linket omhandler, hvad de kendte tennisspillere gør ved jul og nytår. Det betyder ikke, at der ikke må være plads til de ”nørdede” videoer, hvor spillerne viser træningsøvelser og andet, der direkte relaterer sig til sporten, slet ikke. Men det sælger i sig selv ikke ret mange billetter uden for sporten.

og hvad kan du så gøre ved det (hvis du bare skal gøre én ting, som er et skridt i den rigtige retning)?

Tennissporten vil selvfølgelig i mange år være i førertrøjen som den mest populære individuelle sport. Men det at skabe en brand awareness for sin egen person er heldigvis blevet meget lettere nu på grund af de mange sociale medier, som vi alle gratis kan anvende. Så jeg kan kun opfordre alle nuværende top badmintonspillere til at dyrke deres brand awareness til fulde (gerne med professionel hjælp), men også I unge spillere:

hvem er I, hvad er jeres værdier og hvad er I passioneret for (alt det som vi ikke kan se når I er på banen)?

De sociale medier er lige så tilgengængelige for badmintonspillere, som det er for tennisspillere. Gør jer umage og gode til jeres sport, Det er klart. Men gør jer også umage og gode til at vise, hvem I er, for så får I rigtige mange følgere og fans (også dem som er uden for badmintonverden).

Det er og bliver vigtigere og vigtigere at kunne navigere/kommunikere på de sociale medier, hvis vi økonomisk skal kunne hente ind på tennissporten… dette kunne ikke ændre hele ubalancen mellem tennis og badminton, men det vil være et skridt i den rigtige retning, og et skridt der først og fremmest kan tages af DIG (hvis du ikke allerede er i gang).

Alle danskere kender Viktor Axelsen…de ved selvfølgelig også han er badmintonspiller, men mit bud er at flere ved han taler kinesisk end hvordan han spiller badminton.

Skrevet af Sung Jakobsen, sung@sungdk.com

Kilder:

https://www.wimbledon.com/pdf/Championships2019_Prize_money.pdf

https://bwfworldtour.bwfbadminton.com/tournament/3376/yonex-all-england-open-badminton-championships-2019/results/podium

https://www.realbuzz.com/articles-interests/sports-activities/article/top-10-most-popular-participation-sports-in-the-world/

https://www.facebook.com/watch/?v=3040175612752714

Læs også

Vi sad i klublokalet før holdkampen mod KBK København 4 i Danmarksserien lørdag den 7. december…..

Steffen Lejre peptalkede…..det gør han hver gang! Og han gør det godt. Med patos, livserfaring …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.