FINAL4, subeliten, de 6 danske hoveddommere og alle de andre…..

Loading

Onsdag den 23. juli 2021 blev der spillet om guld, sølv og bronze ved FINAL4, det danske holdmesterskab, i Brøndby Hallen. 

DE UNGE

Mange fra den danske topelite var på banerne. Men også mange fra de yngre årgange, også kaldet subeliten, fik vist sig frem. 

Der kunne have været plads til mange flere af de unge, hvis ikke der havde været så mange udlændinge på nogle af holdene. Jeg er ikke ude efter udlændingene. Det er jo ikke deres ansvar, de gjorde det godt og viste seværdig badminton. 

Men jeg ville ønske, at flere danske unge fik chancen for at optræde på de grønne baner, i den hal, hvor topeliten træner dagligt, under bevågenhed af TV2 Sports store og omfangsrige kamera- og kommentatordækning, publikum, hoveddommere fra øverste hylde, super liniedommere, og ikke mindst opnå rigtige kampe med pres MOD de allerbedste. 

Men også MED de allerbedste. Opleve at blive inkluderet, måske endda parret med en bedre spiller i en double, kunne modtage deres råd og vejledning og være på samme hold. 

Den slags oplevelser og erfaring må være guld værd i deres udvikling og udfoldelse af potentiale. 

HOVEDDOMMERNE

Jeg var desværre kun til stede under bronze kampen pga døgnvagt og familiære Sct Hans aftaler. Men jeg fik set god badminton med masser af spænding, og talt med Badminton Danmark-folk, fotografer, journalister og hoveddommerne. 

JACOB SYNDBERG

Der var 6 hoveddommere til stede. Seks dommere af international standard. Ja, nogle vil mene seks af de allerbedste i verden. Fakta er i hvert fald, at én af dem, Jacob Syndberg, er udtaget til OL. Han rejser til Tokyo den 20. juli og returnerer efter planen til Dronningeriget den 3. august. 

KRISTIAN HEDELUND

BWF akkrediteret (BWFa) dommer – og nyvalgt Holdturneringsansvarlig i Badminton Danmark. 42 år. Bor i Brønderslev og født ud af en badminton-familie, hvor far var formand i Brønderslev Badminton Club (BBC) gennem flere årtier. Selv spillet badminton siden 6 års alderen og i de bedste dage på 3. divisions-holdet i BBC.

Vi snakkede blandt andet om “lønnen” til hoveddommerne. Kristian sagde, at de udover at blive holdt udgiftsneutrale ved turneringerne, også modtog en lille betaling pr dag. Et lille beløb. 

Men han fortalte også, at den helt store udgift er den tid, han og de andre dommere bruger på deres gerning. For den tid er de nødt til at frikøbe sig fra deres normale og indtægtsgivende, daglige arbejde. Det koster årligt Kristian ca 4 ugers løn at være hoveddommer. Så kan du selv regne beløbet ud. 

BWF har tilbudt en “semi-ansættelse” i 12-14 uger årligt til 7.500-10.000 USD ialt. 

10.000:14 = 715 USD, omregnet til DKR 4.500 pr uge, uden tillæg for lange arbejdsdage, aften, weekend, helligdage, pension – og et hotelværelse, som det er nu, bliver delt med en anden hoveddommer! 

Desuden – hvor finder man en arbejdsgiver, der vil undvære en medarbejder i 12-14 årligt? 

“Men det gør ikke noget!”, sagde han (og de andre) med et stort og varmende smil. Og mente det! Det er jo en stor oplevelse hver gang. Det er en hobby. En interesse. 

Til onsdagens kampe havde han begået en fejl. Han havde meget mørkeblå sko på. Den går ikke. De skal være sorte. 

JESPER LARSEN

BWFa. 40 år. Han er fra Ringe, og har selv spillet Danmarksserie og 3 div kval. 

For at komme op i den øverste “dommer-liga”, BWF certificeret (BWFc), mangler han kun at blive vurderet konkret/praktisk ved en stor turnering, fx VM. Den teoretiske del er godkendt. 

Han fortalte, at den (hidtil!) største oplevelse var som hoveddommer i mixeddouble finalen ved All England 2019 mellem Zheng/Huang, Kina og Watanabe/Higashino, Japan. 

En kæmpe oplevelse, siger han. Det gik så hurtigt!

Se selv……

Vi kom til at snakke om betydningen af som dommer selv at have spillet badminton. 

Jesper sagde, at det er stor fordel selv at have været spiller. Det styrker forudsigelses- og indlevelsesevnen – blandt andet hvor man som dommer skal kigge hen, og ikke mindst hvor spillerne befinder sig mentalt på banen. 

NIELS HOLM MORTENSEN

International forbundsdommer, tidl BWF. 67 år. Faldt for BWFs aldersgrænse på 55 år. 

Pudsigt, ja mærkværdigt, at man som 55 årig degraderes fra de allerstørste turneringer. Jeg er selv 55 år, og min egen selvvurdering er (og jeg kan sagtens tage fejl, men Niels var enig i den generelle vurdering), at jeg erfarings-, videns- overbliksmæssigt på mange områder er på toppen netop i denne alder, og derfor burde være en endnu bedre top-elite-dommer. 

ERIK KIRT

BEc. 58 år, bosiddende i Bagsværd. Erik har været dommer siden, han var 17 år, og var BWFc fra 2010-2018, hvor han faldt for aldersgrænsen. Som ung spillede han serie 4 på Fyn, hvor han er opvokset. 

Erik dømte herredouble-finalen ved OL i Rio 2016 mellem Zhang Nan/FU Haifeng, Kina og Wee Kiong Tan/V Shem Goh, Malaysia. En kamp på den største scene af dem alle. 

BJARNE JØRGENSEN

BEa. 47 år og fra Aabenraa. Han spiller også badminton og været på Jyllandsserie-niveau. Bjarne håber på at komme til French Open 2021 og blive certificeret i Badminton Europe regi. 

Han drømmer om at blive BWFc, men opnår det nok ikke. Når dommere i hans alder nærmer sig aldersgrænsen på 55 år, prioriterer BWF ofte yngre dommere, fordi deres “levetid” som dommer i den øverste kategori er længere, og de dermed får mere ud af investeringen.

Læs også om Lærke Olsen, udnævnte til international forbundsdommer den 26. august 2018 her:

DOMMERNIVEAU

De 7 niveauer (for danske dommere) er følgende:

1)Almindelig dommer

2)Kredsdommer 

3)International forbundsdommer 

1-3 er den danske del.

4)BE akkrediteret (BEa)

5)BE certificeret (BEc)

4-5 er den europæiske overbygning. 

6)BWF akkrediteret (BWFa)

7)BWF certificeret (BWFc)

6-7 er den globale overbygning, der giver adgang til de allerstørste turneringer, herunder verdensmesterskaberne individuelt og for hold. 

Kristian Hedelund fortalte, at der mellem de udenlandske niveauer faktisk er et udtagelseskursus samt løbende evaluering, og at hvert trin minimum tager 2 år – hvis alt går efter planen. 

Kristian har “manglet” det sidste trin i 4 år efterhånden…..

Lidt mere om betalingen til hoveddommerne her:

LINIEDOMMERNE

I marts 2020 fortalte Birgitte Eriksen om det at være liniedommer.

Læs mere her:

I februar 2020 fortalte Anne Wiberg om Preben Dans nominering af Badminton Europe i kategorien Technical Official Award.

Læs mere her:

Lige nu søger Badminton Esbjerg efter frivillige, herunder også liniedommere til Victor Denmark Masters den 3. – 8. august og RSL Badminton DM for seniorer den 10. – 13. august 2021 i Granly Hockey Arena

Læs mere her:

https://www.sepe.dk/events/badminton-dm-og-masters/badminton-hjaelpere/

STOR TAK

Vi elsker at se badmintonspillerne udfolde deres evner på de grønne baner.

Uden alle dem udenom gik det dog ikke. Tak til alle frivillige, dem i ude i mørket, udenfor rampelyset, til liniedommerne, der mest kommer i fokus, når der tvivles på deres afgørelse, der skal tages på et split sekund, og til hoveddommerne, der har den ypperste plads af dem alle. 

Badmintonbladet.dk / Per Damkjær Juhl

Læs også

All England – én dansker tilbage! • Orleans Masters

All England • Dag IIII • Én dansker tilbage! • Kamptid ca kl 18.00 https://sport.tv2.dk/live/badminton/2024-03-14-all-england-dag-3 …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.