Dansk linjedommer indstillet til europæisk pris

Loading

Af Anne Wiberg

Foto udlånt af Preben Dan. 

Preben Dan er af Badminton Europe nomineret i kategorien Technical Official Award.

Preben startede sin linjedommer karriere lidt tilfældigt for 20 år siden, hvor der skulle bruges linjedommere til VM i Brøndby 1999. Preben nød det hyggelige samvær med de andre linjedommere og blev derfor medlem af Badminton Danmarks Linjedommergruppe, som dengang blev ledet af Birgit Eriksen og Karen Margrethe Hallarth. På den måde blev Preben fra 2000 en fast bestanddel af linjedommerne ved Denmark Open og finalen ved DM for hold.

Da BWF i 2009 bad forbundene om at indstille kandidater til et nyoprettet korps af linjedommere, blev Preben en af de 6 danske linjedommere, hvilket gav udtagelse til de store oplevelser Thomas Cup i Malaysia 2010 og junior VM i Malaysia (2014) og Bilbao, Spanien (2016), samt European Games i Baku Azerbaijan (2015).

Gennem det europæiske forbunds invitationer til den danske linjedommergruppe har Preben været til All England, French Open, VM i Skotland og Schweiz, 4 x EM, EM for hold, EM for mixed hold og junior EM, samt mindre turneringer i Schweiz, Skotland, Sverige, Frankrig og Estland.

I Danmark er Preben altid at finde ved ligakampe og 1 division i Værløse og lejlighedsvist også i Lillerød, Greve og Skælskør.

Som linjedommer betaler man selv rejsen, også når man er udtaget som BWF-linjedommer. Man arbejder fra første kamp i hallen til den sidste fjer er slået ned, ikke sjældent til sent på aftenerne de første dage. Men der er pauser mellem de enkelte kampe. Nogle gange har man to kampe i træk og en kamp fri, andre gange er man på hveranden kamp. Man har muligheden for at være social, når man ikke er på banerne. I pauserne er der tid til at hygge sig sammen med de andre linjedommere og dommere fra de forskellige lande. 

De seneste år har Preben, sammen med andre, forsøgt at udnytte pauserne også til at nedbryde skellet mellem dommergrupperne. I dag arbejder referees, dommere og linjedommere langt bedre i et teamwork end det var tilfældet, da Preben blev BWF-linjedommer for 10 år siden.

Efter Prebens mening har de 4, der sammen med ham er nomineret til dette år Tecnical Official Award: referee Ronny de Voss (Belgien), referee Eric Lissillour (Frankrig), dommer Klaus Schlieben (Østrig) og ikke mindst dommer Carol Ui Fhearghail(Irland) alle medvirket til at gøre gruppen af Tecnical Officials til et stort team.

Kun en gang tidligere er en linjedommer blevet nomineret i denne kategori, som 3 gange er tildelt en referee, mens svenskeren Håkan Fossto indtil videre er den eneste dommer, der er tildelt æren.

Badminton Europe uddeler awards i forskellige kategorier på deres årlige kongres den 4. april 2020. Mere om det i et nyt indlæg i morgen.

Læs også

FZ FORZA Nantes International • 3 x Guld!

FZ FORZA Nantes International Challenge 2024 • 3 🇩🇰Finaler ➡️ 3 x🏆 og 1 x🥈‼️🍾🥂⭐️ …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.