Kenneth Larsen har selv spillet på det danske landshold i badminton. Senere blev han træner for dette fra 1998-2000. I dag slår han sine folder i Aalborg-klubben Triton, hvor han ligeledes er træner.
Han har desuden opnået en Ph.D.-grad på Aalborg Universitet for forskningsprojektet ”Den anerkendende idrætsforening”, der giver sportsklubber en måde at give deres trænere mere ansvar på, som fører til øget selvværd og i sidste ende bedre resultater på banen. I denne artikel giver han et indblik i sin filosofi, der netop stammer fra dette projekt:
– Jeg har undersøgt, hvordan man ved at involvere spillerne og uddellegere ansvar til dem i en badmintonklub på en træning kan påvirke anerkendelsesforholdene. Ved at give spillerne ansvar får de nemlig anerkendelse og føler, at de kan bidrage til en gruppe og dermed er uundværlige for fællesskabet. Dette påvirker så deres selvværd i en positiv retning, og øget selvværd gør, at de kan kontrollere deres miljø, at de er indre motiverede og bliver i stand til at tage initiativer og deltage. I sidste ende leder dette til bedre resultater på banen.
Larsen er desuden træner i klubben Triton, hvor projektet tog sin begyndelse:
– Empirien(dataindsamlingen i projektet) er indsamlet i min egen klub Triton. Otte førsteholdspillere i denne klub indgik således i projektet, hvor de netop fik mere ansvar, hvilket ledte til en følelse af anerkendelse og øget selvværd. De udviklede i forlængelse af det lederegenskaber og blev næsten til nogle helt andre personer, der turde engagere sig, diskutere og være uenige med folk.
Fokus på det samme i arbejdslivet
Larsen er desuden eliteansvarlig i Badminton Danmarks hovedbestyrelse, hvor han forsøger at implementere det ovennævnte:
– Vores officielle politik er at fokusere på de mål, vi selv kan styre, nemlig at blive bedre til at spille badminton. Hvis vi bliver det, og det er sjovere at spille, får man bedre resultater. Det hænger sammen med min ph.D, for hvis man skaber relationer til sine spillere, hvor de inddrages, får ansvar og man dermed ikke har en gør hvad der bliver sagt kultur, får man mere selvstændige spillere. De bliver på den måde i stand til at træffe deres egne valg og styre deres karriere, hvilket giver dem øget selvværd. Og hvis man netop har det bedre, og det er sjovere at spille, leder det til bedre resultater.
Han har derudover lige fået den fornemme post som medlem af Team Danmarks bestyrelse af Kulturministeriet efter indstilling af Badminton Danmark, DIF og Team Danmark.
– Det er en af de tunge politiske poster, og at jeg nu er en del af Team Danmarks bestyrelse gør, at jeg virkelig får muligheden for at gøre en forskel. En af mine mærkesager er i den forbindelse at gøre noget for kvindelige elitetrænere, som jeg præsenterede på sidste møde. En af mine andre mærkesager er ikke kun at fokusere på mål som resultatmål. For kan man ikke gøre det på en anden måde ved at i stedet skabe individer, der har nogle bestemte kompetencer(kan tænke selv), og så kommer resultaterne nok af sig selv.
I morgen kan du blandt andet læse om, hvordan han ser forholdet mellem øst- og vestdanmark i en badmintonmæssig forstand.