Undgå overbelastningsskader i badminton

Loading

Fokus på knæ- og skulderskader

Af Benjamin Landkildehus Ringgaard

Sundhed med Mening

27.02.20

Undgå overbelastningsskader i skulder og knæ

Mange badmintonspillere i Danmark har prøvet at have en skulderskade eller en knæskade. For nogen er det en kort proces, for andre en lang kamp for at komme skaden til livs, og kommer tilbage til det tidligere niveau. Ville det ikke være fantastisk, hvis man kunne undgå disse skader?


I dette blogindlæg, vil Benjamin Landkildehus Ringgaard, som til dagligt arbejder hos Sundhed med Mening som fysioterapeut i Aarhus, give 3 råd til at undgå overbelastningsskader i skulder og knæ.

1. Lyt til kroppen når den hvisker, så den ikke behøver at råbe

2. Suppler med anden træning

3. Respekter restitution

Lyt til kroppen når den hvisker, så den ikke behøver at råbe.

En overbelastningsskade er, som navnet antyder en skade, som kommer som følge af overbelastning af kroppens strukturer. De strukturer, der typisk bliver overbelastet er muskler, sener og knogler. En overbelastning vil gradvist udvikle sig over tid, og starter typisk efter øget aktivitetsniveau ift. de foregående uger. Et eksempel kan være, at man skifter træningshold eller klub, som træner 5 gange badminton i ugen, hvor man tidligere trænede 3gange i ugen. 


Kroppen er heldigvis så smart, at den gør opmærksom på, om belastningen er større end det den kan holde til. Kroppen vil i begyndelsen give små tegn, man kan kalde det, at den hvisker, men disse tegn kan let ignoreres. Hvis det er tilfældet, vil kroppen til sidst begynde at sende stærkere signaler om overbelastning viaøget smerter, man kan kalde det, at kroppen råber.

De første tegn, du skal kende:

Grad 1) Lokal ømhed omkring skulderen eller knæet efter kamp og træning.

Grad 2) Følelsen af stive/tunge ben eller arme dagen efter kamp og træning som ”lige skal i gang”.

Grad 3) Ømhed/smerte omkring skulderen eller knæ i begyndelsen af kamp og træning, som aftager når man er blevet varm, med forværring, når man er færdig og er blevet kold igen.

Grad 4) Smerte i knæ eller skulder, som ikke kan varmes væk under kamp og træning, som forværres efter brug og begynder at give smerte i hverdagsaktivitet som trappegang og løb.

Hvis man er ved at træne sig ind i en overbelastning, skal man i første omgang, holde en pause på minimum 3 dage, og roligt vende tilbage til badminton igen.

Suppler med anden træning
Badminton kan være hårdt for knæ og skuldre, da der er mange spring, stød og vrid i knæ og mange hårde slag for skulderen.


Det kan være en fordel at supplere sin badmintontræning med anden træning, som har fokus på kondition og styrke. Cykling er en god måde at træne kondition på, uden at der kommer stød i knæet, som der kommer ved løb. Styrketræning af lårmuskler og haser samt skulderens små stabiliserende muskler (rotatorcuffmuskler) er også en god idé.


Hvis man oplever begyndende tegn på overbelastning, kan man i perioden, hvor man holder pause fra badminton fortsat træne kondition og styrke, så længe generne ikke forværres af dette.

Respekter restitution

Er kroppens muskler, sener og knogler vant til at træne 2 gange om ugen, vil en stigning til træning 5 gange i ugen betyder, at kroppen skal vende sig til en ny og større belastning. Det tager typisk 4-8 uger for muskler, og op til 12 uger for sener. 

Hvad sker der, når vi træner
Når vi træner vil der inden for 48-72 timer ske en nedbrydning af vævsstyrke, en restitution samt en superkompensation. Det er denne superkompensation, der gør, at vi stille og rolig bliver stærkere og mere udholdende. Men hvis vi træner før vi har restitueret helt, vil vi kunne overbelaste i stedet for superkompensation.


Det er derfor vigtig at respekterer restitution, ro og pauser. 


Som tommelfingerregel kan man derfor sige: 

• Vær opmærksom på de tidligere tegn når aktivitetsniveauet stiger.

• Start roligt op efter pauser på mere end 3-4 uger.

• Start forsigtigt når niveauet øges, selvom man gerne vil præstere.

• Hvis man ikke føler sig fuldt restitueret og veludhvilet, skal man holde en ekstra dags pause.


Fysioterapeut Aarhus – Sundhed med Mening – Fysioterapi og Massage 


Sundhed med Mening – Fysioterapi og Massage, er en klinik i Aarhus med fokus på sportsskader og gener ved langvarigt gentagende arbejde. 


Vi tilbyder altid en Gratis Undersøgelse men henblik på at besvare:- Hvad er der galt?- Hvad kan du selv gøre?- Hvad kan en fysioterapeut gøre?- Hvor lang tid kan det tage at få det godt igen?

Sundhed med Mening

Www.sundhedmedmening.dk

Kontakt@sundhedmedmening.dk

Tlf 31213479

Læs også

India Open • NY Verdensrangliste • “Viktor Axelsen goes up to #4 after India Open 2025!”

Forholdsvis ude af form. Kæmpet sig igennem. En fighter indsats. Inden længe træder Peter Gade …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.