DANMARK VS ASIEN

Loading

Af Michael Andersen, MA57 CONSULTING

Badminton er en af de få sportsgrene, hvor Danmark kontinuerligt igennem årtier har været blandt verdens bedste nationer. Den unikke position blev bekræftet i sidste uge ved VM for mix-hold – Sudirman Cup – i Finland, hvor Danmark var eneste europæiske nation som spillede sig frem til kvartfinalen, hvor det blev til et nederlag på 2-3 mod de senere verdensmestre Kina.

DANMARK ER BLANDT VM-FAVORITTERNE

Positionen blandt verdens bedste nationer vil også blive bekræftet i næste uge, hvor Danmark spiller på VM for herrehold – Thomas Cup – og VM for kvindehold – Uber Cup – på hjemmebane i Aarhus. Kvindeholdet er seedet til en kvartfinale, men det bliver vanskeligt at nå dertil. Der er imidlertid flere yngre kvindelige spillere i dansk badminton med potentiale til internationalt topniveau, bl.a. Mia Blichfeldt, Line Christophersen og Alexandra Bøje, men niveauet blandt de kvindelige spillere er i disse år markant lavere end hos de mandlige topspillere, især i singlerne. Jeg tror nemlig at Danmark har rigtig gode chancer for vinde VM for herrehold – for kun anden gang i historien.

DANMARK SOM ENESTE IKKE-ASIATISK VINDER AF THOMAS CUP

Tidligere danske topspillere, som Jørn Skaarup, Finn Kobberø, Jørgen Hammergaard Hansen, Erland Korps og Svend Pri, opnåede allerede 1950’erne og 1960’erne imponerede internationale resultater, bl.a. ved All England-turneringen, som frem til det første officielle VM i 1977, blev betragtet som det uofficielle verdensmesterskab. 

Danmark spillede sig således frem til den første Thomas Cup-finale, som blev afholdt i 1948. Finalen mod Malaysia blev tabt med 1-8 og efterfølgende blev det til ikke mindre end 7 yderligere finalenederlag (1955, 1964, 1973, 1979, 1996, 2004 og 2006), før Danmark i 2016 for første gang vandt VM for herrehold efter finalesejr på 3-2 over Indonesien. 

Triumfen vakte forståeligt store jubelscener blandt spillere, trænere og ledere i dansk badminton, idet det var første gang en ikke-asiatisk nation vandt Thomas Cup.

FIRE SINGLER BLANDT VERDENS 20 BEDSTE

Kun fem nationer har tidligere vundet Thomas Cup: Indonesien (13), Kina (10), Malaysia (5), Japan og Danmark. Og det bliver også blandt disse fem nationer vinderen af Thomas Cup 2021 skal findes. Kina og Malaysia har ikke fordums styrke, så mine finalefavoritter er Japan og Danmark med Indonesien som outsider. 

Det danske herrelandsholds største styrke er ubetinget 3 singler af verdensklasse: Viktor Axelsen, der har vundet både OL- og VM-guld, og de to århusianere: Anders Antonsen og Rasmus Gemke. Sidstnævnte har desværre har været skadet op til VM-turneringen, men så vil veteranen Hans Kristian Vittighus være en fuldgod erstatning som 3. single. De fire topspillere er pt. placeret som nr. 2, 3, 12 og 20 på verdensranglisten, hvilket ingen andre nationer kan matche. 

Også de to danske doubler, har højt internationalt niveau, men de fleste af doublerne fra de asiatiske topnationer har – desværre – et endnu højere niveau. Flere af de danske doublespillere har op til Thomas Cup været ramt af skader, så sammensætningen af doublerne afgøres formentlig først undervejs i VM-turneringen. 

Men hvad er egentlig forklaringen på at dansk badminton stadig kan udvikle verdensklassespillere blandt herrerne. 

Lad mig fremhæve tre forhold.

BADMINTONHALLEN SOM UNIKT TRÆNINGSMILJØ

For det første har dansk badminton altid haft en stærk kultur og mange traditioner, som har udfoldet sig i de mere end 700 klubber, som udgør fundamentet for de internationale topresultater. 

Mange af klubberne råder over faciliteter specielt indrettet til badminton. Og så er badmintonhallerne som oftest til disposition 24 timer – 365 dage om året. Badmintonhaller, som f.eks. hallen i Godthåbsgade i centrum af Odense, hvor Viktor Axelsen har tilbragt masser af timer med træning og socialt klubliv eller hallen på Dyrehavevej i Aarhus, hvor barndomskammeraterne Antonsen og Gemke, har fået deres ”badminton-opdragelse”, har været optimale talentudviklingsmiljøer for rigtig mange ungdomsspillere. 

En af mine forklaringer på den aktuelle forskel på kvaliteten af kvindelige og mandlige elitespillere er at antallet af drenge under 18 år, som er klubspillere er markant højere end antallet af piger, nemlig 23.692 vs. 11.162. 

Flere piger skal simpelthen tiltrækkes – og ikke mindst fastholdes som juniorer – i den fascinerende sportsgren, såfremt Danmark igen skal udvikle kvindelige spillere som kan vinde VM-medaljer.

ELITETRÆNERUDDANNELSE I VERDENSKLASSE

For det andet har kvaliteten af trænere i dansk badminton, både på klub-, distrikts- og forbundsniveau – i forhold til mange andre sportsgrene i Danmark – altid været meget højt. 

Uddannelse af børne- og ungdomstrænere samt involvering af tidligere topspillere som trænere er helt afgørende for udvikling af spillernes kompetencer. Som et af de seneste initiativer har Badminton Danmark med sportschef Jens Meibom i spidsen netop udbudt en ny elitetræneruddannelse, hvor kursister skal indgå i træningen af landsholdsspillere på det Nationale Elite Træningscenter (NETC) og hvor hver kursist vil få en af de eksisterende landstrænere som mentor. 

Derudover skal kursisterne deltage ved internationale turneringer i Europa og Asien, bl.a. for at få kompetencer til at udvikle spillere til internationalt topniveau.

NETC – KONTINUITET OG ROLLEMODELLER 

For det tredje etablerede Badminton Danmark allerede tilbage i slutningen af 1980’erne det Nationalt Elite Træningscenter i Brøndbyhallen, hvor daglig træning kombineret med styrketræning, kostvejledning, mental træning, forebyggelse og behandling af skader har været til gensidig glæde og gavn for alle. 

Træningsmiljøet og -kulturen har været – og er fortsat – helt unik med rollemodeller som Morten Frost, Poul Erik Høyer, Kirsten Larsen, Peter Gade, Camilla Martin, Tine Baun, Mathias Boe, Carsten Mogensen, Joackim Fischer, Jan Ø. Jørgensen, Kamilla Rytter Juhl, Christinna Pedersen og mange, mange andre. 

Det er både trist og særdeles bekymrende, såfremt danske topspillere fravælger NETC som dagligt træningsmiljø. Af den årsag håber jeg også at Viktor Axelsen – hellere i dag end i morgen – ”vender hjem” fra Qatar og bidrager til videreudvikling af nye talenter med internationalt potentiale.

Jeg glæder mig til at følge kvartfinaler, semifinaler og finale ved Thomas og Uber Cup i Ceres Arena i næste weekend. Det er absolut ikke hverdagskost at badminton i verdensklasse kan opleves ”live” kun få hundrede meter ens bopæl. Og så venter der måske en ny dansk VM-triumf for enden af Stadion Allé.

Du kan læse mere om dansk og international badminton her: 

Forside (badminton.dk)

BWF Fansite (bwfbadminton.com)

Michael Andersen 

MA57 CONSULTING

MA57.DK

Læs også

Vi sad i klublokalet før holdkampen mod KBK København 4 i Danmarksserien lørdag den 7. december…..

Steffen Lejre peptalkede…..det gør han hver gang! Og han gør det godt. Med patos, livserfaring …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.