Danmarks vej til OL i badminton

Loading

OL vender tilbage næste år, hvor Tokyo er værtsbyen for første gang siden 1964, hvilket gør Tokyo til den første asiatiske by, der har afholdt et OL to gange. Det bliver i øvrigt fjerde gang, at et OL afholdes i Japan. Første gang var til sommer OL i Tokyo i 1964, anden gang til vinter OL i Sapporo i 1972, tredje gang til vinter OL i 1998 og nu igen til sommer OL i 2020.

Zoomer vi ind på badminton, vil 172 atleter kvalificere sig til i alt 5 turneringer:

Herresingle
Damesingle
Herredouble
Damedouble
Mixeddoubles

Kvalifikationsperioden finder sted mellem 29. april 2018 til 26. april 2020, hvor Badminton Verdensranglisten bliver brugt til at fordele pladserne. Nationer kan maksimum kvalificere to spillere/par i hver disciplin, hvis disse ligger mellem de 16 bedste (8 bedste for par) på verdensranglisten. Ellers kan der højest kvalificeres en spiller/par per disciplin. Værtsnationen Japan er berettiget en mand og en kvinde i hver af single-turneringerne, men de kan godt have mere end to med, hvis de kvalificerer sig.

Hvem er lige nu favoritterne til OL 2020 i Tokyo?

Historisk set har Kina domineret badminton-scenen ved OL, hvor de i alt har vundet 41 ud af i alt 106 uddelte medaljer i OL-historien i badminton. Heraf har dragelandet i alt snuppet intet mindre end 18 guldmedaljer ud af i alt 34 uddelte medaljer fra OL komitéen.

Det næstmest succesfulde land er Indonesien, der i alt har vundet 19 medaljer, hvoraf 7 er guldmedaljer. På tredjepladsen finder vi Sydkorea der også har vundet 19 medaljer, men til gengæld kun 6 guldmedaljer.

Det må siges at være en ret markant fordeling af medaljerne i badminton, der er faldet ud til fordel for de asiatiske lande, hvor Kina, Indonesien og Sydkorea altså samlet set har høstet 79 af 106 tildelte medaljer (75 %) og 31 af 34 tildelte guldmedaljer (91 %) i hele OL historien.

På fjerdepladsen finder vi heldigvis Danmark, der også har været særdeles succesfuld ved OL i badminton sammenhæng.

Hvis man tager OL 2008 i Beijing ud af ligningen, har danske badmintonspillere faktisk hentet minimum en medalje med hjem fra samtlige Olympiske Lege, siden badminton kom på OL-programmet ved OL 1992 i Barcelona. Danmark har således vundet 8 medaljer i alt fordelt på en guldmedalje i 1996 og derudover tre sølv og fire bronzemedaljer.

Det gør Danmark til det fjerde mest vindende land til OL i badminton sammenhæng, hvilket er meget imponerende taget vores befolkningsstørrelse i betragtning.

De seneste danske medaljer kom i hus ved OL i Rio de Janeiro i 2016, hvor damedoublen bestående af Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen fik en flot sølvmedalje med hjem.

Kigger vi på favoritterne til at vinde OL, er det klart at vi skal regne Kina med i puljen, men noget kan tyde på, at Kinas dominans måske er ved at komme til en ende, da en ny generation af talentfulde spillere fra andre lande også stormer frem på scenen. Bookmakerne regner dog Kina for at være en af favoritterne til at hente flest medaljer i alle sportsgrene samlet til OL lige efter USA, og 888 Sport udbyder odds 8,00 på Kina til at vinde flest medaljer i Tokyo 2020.

I forhold til badminton, spås specielt Japan gode chancer, da landet har investeret heftigt i sportsvidenskab for at løfte niveauet hos spillerne.  Japan råder også over verdensmesteren i Herre Single Kento Momota, og på hjemmebane tilregnes han af mange en favoritrolle.

”Olympics” – (CC BY-ND 2.0) by reziemba

Hvilke danskere står med de bedste chancer for kvalifikation?

Et af Danmarks stærkeste kort til OL 2020 i badminton er den tidligere verdensmester Viktor Axelsen, som forventes at spille med om guldet til OL. Danskeren kan blandt andet skrive verdensmester (2017) og EM-guld (2016 og 2018) samt OL-bronze (2016) og adskillige priser på CV’et i en alder af bare 25 år.

Netop Axelsen selv mener, at OL i badminton er mere åbent end nogensinde før, og roser blandt andre japanske Kento Momota, som han mener bliver svær at have med at gøre i Tokyo foran hans landsmænd. Axelsen fortæller dog også i et interview med South China Morning Post, at han stadig tror at Kina bliver en klar faktor, på trods af at de ikke har så mange gode spillere, som de plejede at have. Han fortæller videre, at Kina stadig er en supermagt i badminton, og at han specielt forventer hård konkurrence fra deres bedste spiller Shi Yuqi, ligesom han også fremhæver Chen Long.

Viktor Axelsen ligger i øjeblikket på tredjepladsen på verdensranglisten i Herre Single, og foran ham ligger netop Shi Yuqi på andenpladsen og Kento Momota på førstepladsen.

Den tidligere verdensmester har startet 2019 med et brag med to semifinaler i Malaysia og Indonesien, andenplads ved All England samt en sejr i Spanien og Indien hvilket gør ham til den mest konsistente spiller i Herre Single i øjeblikket, og hans selvtillid må være skyhøj, hvilket ikke kan andet end gavne den unge dansker. Axelsen skal blot fortsætte hans spil, og så er en OL-billet booket.

Vi har desuden også en anden dansker med i Herre Single-kvalifikationen, hvor Anders Antonsen ligger placeret på en flot 12. plads, hvilket vil være nok til en OL billet. Antonsen står altså ligesom Axelsen med gode kort på hånden, men skal dog kæmpe lidt mere for at være sikker på at kvalifikationen til OL går igennem. Begge spillere går derfor en utrolig spændende tid i møde, og ifølge Jens Meibom, der er sportschef i Badminton Danmark, er det herresingle, der er Danmarks bedste håb for medaljer.

” Vi har nogle herresinglespillere, der har et niveau til at tage en OL-medalje. Det har de vist rundt omkring i store turneringer, så vi har en tro på, at de kan være med til at spille med om medaljer i Tokyo”, siger han til DR.

Kigger vi på Dame Single finder vi Line Kjærsfeldt på 20. pladsen på verdensranglisten mens Mia Blichfeldt også konkurrerer om at komme med. Lige netop de to træner til dagligt sammen på landsholdscentret i Brøndby, hvor de er hinandens konkurrenter og sparringspartnere fortæller Mia Blichfeldt.

“Vi kan bruge hinanden til at rykke os på ranglisten og presse hinanden på en god måde. Det er en sund konkurrence. Det er jo ikke fordi, vi hader hinanden eller ikke kan snakke sammen. Vi arbejder sammen mod et større mål, og så må vi se, om vi begge kan komme med til OL, eller om det kun er én af os”, siger hun i et interview.

Hvis de begge to skal med til OL, kræver det dog at de begge ender i top-16 på verdensranglisten, så der venter masser af hårdt arbejde forude for de to danskere, der kan rykke sig op ad på verdensranglisten, ved at få gode resultater til diverse officielle turneringer i kvalifikationsperioden. Det mener sportschefen i Badminton Danmark Jens Maibom dog kan blive svært.

“Damesinglerne har begge udviklet sig positivt og lavet gode resultater i det seneste år. Men de har endnu ikke slået helt igennem i verdenstoppen og spillet sig i finaler i de største turneringer”, siger Meibom.

I Herredouble er duoen Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen placeret på ottendepladsen, mens Maiken Fruergaard og Sara Thygesen er placeret på 20. Pladsen. Kigger vi på Mixed Double-kategorien er Mathias Christiansen og Christinna Pedersen placeret som nummer 14.

Læs også

Hovedløse Beslutninger fra Badminton Sjælland: En Trussel mod Breddebadmintonen

Badminton Sjælland har for nylig truffet en række beslutninger, der har skabt stor frustration blandt …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.