To historier fra Nordfalster

Loading

Stubbekøbing Badmintonklub

Katrine Burmann, som for nylig overtog formandsposten efter Jes Christiansen, har skrevet dette indlæg om sit eget badmintonliv – og den gamle klub på Falsters nordkyst. Stubbekøbing Badmintonklub har 90 års jubilæum i år, som en af Dronningerigets ældste klubber, og fejrer det med en stor fest lørdag den 28. september.

 

“De minder jeg husker bedst fra min ungdom, er fra diverse badmintonhaller rundt omkring i Danmark. Jeg har spillet badminton siden jeg som 4-årig blev slæbt med til nybegyndertræning, sammen med de andre på 6-7 år. Min storebror, som er 10 år ældre end jeg, var træner, og han havde fået besked på at han skulle passe mig, indtil mine forældre kom hjem fra arbejde. Det gjorde han ved at socialisere og introducere mig til badmintonsporten, som lige siden har været et fast del i mit liv.

Desværre led min barndomsklub samme skæbne som mange andre små klubber i Danmark – ungdomsafdelingen blev mindre og mindre, indtil den nærmest lukkede sig selv. Jeg skiftede til en anden badmintonklub, som desværre efter 2 sæsoner blev ramt af samme nedtur. Som 17 årig startede jeg i Stubbekøbing Badmintonklub, som seniorspiller. Som i de tidligere klubber blev jeg også her tilknyttet som ungdomstræner – en rolle jeg også dækkede i DGI regi. Allerede på daværende tidspunkt havde Stubbekøbing Badmintonklub en god strategi og forventning til deres trænere om uddannelse, og jeg blev derfor sendt på det ene træneruddannelseskursus og
inspirationskursus efter det andet.

Jeg brænder for ungdomsbadminton, træneruddannelse og foreningsliv. Stubbekøbing Badmintonklub har takket være Lolland-Falsters førende træner, Kim Vennegaard, været frontløbere i forhold til træneruddannelse. Og da jeg selv i 2015 overtog Kim’s rolle som trænerrepræsentant i bestyrelsen, lovede jeg, at vi ville bibeholde strategien med at uddanne vores trænere. Og det løfte har vi holdt. I mine fire år i bestyrelsen har vi videreudviklet trænerindsatsen.

Vi har trænere i tre spor:
1)Fronttrænere: trænere med flere års erfaring, hovedansvarlige trænere, som derudover bruges som sparringspartnere/mentorer i forhold til assistenttrænerne.
2) Assistenttrænerne: Er de nye trænere, mest af alt ungseniorspillere, som i flere år har været hjælpetrænere, står for planlægning og gennemførsel af træninger og træningssekvenser – støttet af en fronttræner.
3) Hjælpetrænere: hver sæson spørger vi vores u15 spillere om, der er nogle som kunne have lyst til at prøve kræfter med at være hjælpetræner. Hjælpetrænernes rolle er at hjælpe assistenttrænere og fronttrænere med at få træningerne til at fungere godt. Man skal være god til mange ting som hjælpetræner og fronttræneren har ansvaret for at støtte og spare med hjælpetrænerne.

Fakta
 Stiftet 29. september 1929
 3. ældste klub i Danmark – Ældste klub i provinsen
 Træningstilbud 20 timer om ugen
 Ca. 160 medlemmer + paraspillerne
 Badminton er en slags nationalsport i Stubbekøbing. Pga. den store opbakning fra
byens borgere, samt støtte fra byens skoler og virksomheder, har klubben kunnet
vedligeholde et stabilt antal medlemmer og gode frivillige kræfter.
 Anerkendte personer fra STBK
o Jesper Mikla (tidl professionel),
o Kim Vennegaard (anerkendt træner),
o Frank Larsen (anerkendt træner),
o Anne Fløistrup (anerkendt træner) og
o Jacob Brink (anerkendt træner, også fra sin tid i Hamborg)

Det er bestemt ikke alle vores hjælpetrænere, som senere bliver trænere, men hjælpetræner-indsatsen kan og er meget mere end blot en hjælpetræner tjans. Vi introducerer vores unge mennesker til foreningsarbejde, det frivillige arbejde, som er en nødvendighed for at frivillige foreninger kan overleve. Det er en måde at udfordre og fastholde den gruppe af medlemmer, som kan have en tendens til falde fra.

Hjælpetrænerne er vilde med at få tildelt ansvar, og når de f.eks. henter klubbens nybegyndere på SFO på skolen og følger dem over til badmintonhallen, eller når vi på et begynderhold har tilknyttet 7 trænere (inkl. Alle 3 trænerspor) til 16 spillere, så giver det værdi for hver enkelt spiller, træner og forældre. Spillerne bliver set og udviklet individuelt, og det skaber en positiv kædereaktion i resten af klubben.

Vores ungdomsspillere bliver ikke alle sammen de nye Victor Axelsen eller Carolina Marin. De er dog alle talenter på hver deres niveau og ambitionsniveau, og det er her bredden kommer ind. Vi dyrker bredden, både på spillerniveau og trænerniveau, og derfor behøver du ikke være den aller bedste badmintonspiller for at blive verdens bedste klubtræner.

Eks. har vi en pige på 14 år, som egentlig ikke bryder sig særligt meget om konkurrence, og trives bedst på motionistniveau. Det kan godt være, at hun ikke er verdens bedste træner for vores bedste U11-13 spillere, til gengæld er hun verdens bedste træner for vores miniton (3-6 årig), fordi hun er god til at lærer klubbens mindste at lege badminton. Præcis den samme egenskab, som min bror havde, da han introducerede mig til badmintonsporten for 23 år siden. Hvis vi havde ignoreret den 14-årig piges egenskaber, så var hun ikke længere en del af klubben – nu er hun en aktiv del af klubbens frivillige fællesskab. Vi skal ikke sorterer frivillige kræfter væk, blot fordi vi ikke deler samme ambitionsniveau – det er målet, der er vigtigt. Og målet er at have en forening, hvor er der træningstilbud og plads til alle. Vi skal kigge på hvordan vores spillere og forældre kan bidrage til fællesskabet, med en arbejdsopgave og et ansvar, som er konkret, fleksibelt og tilpasset den enkelte, så vi kan nå vores fælles mål.

Eks. på samme spørgsmål, med to forskellige formuleringer: ”Vil du hjælpe til i ungdomsudvalget?” – ”Vil du hjælpe U11 spillerne, med at tilmelde sig de her fem stævner?” I september 2019 bliver Stubbekøbing Badmintonklub 90 år, og i den forbindelse har jeg i daværende sæson tilladt mig, ved flere lejligheder og spørge klubbens medlemmer, hvad er vi gode til, og hvad skal vi blive bedre til. Der er mange ting vi skal blive bedre til, men der er klar enighed om, at vi i Stubbekøbing Badmintonklub er gode til at skabe sammenhold på tværs af aldre, niveauer og køn.

Hjertet og drivkraften i Stubbekøbing Badmintonklub er frivillighed – frivillige driver frivillige. Vi kender det jo alle sammen, hvem gider at stå alene med en opgave. Nej, hvis vi alle giver en hånd, så går det hurtigere og det er sjovere.

”Flere gør’ mere i STBK”
Når folk spørger mig, hvor jeg kommer fra, og jeg siger Stubbekøbing Badmintonklub, så får jeg ofte spørgsmålet, ”Er I ikke også mange frivillige i Stubbekøbing Badmintonklub?”. Og jo vi er mange frivillige, fordi det er nødvendigt. Men det er ikke kommet af sig selv, og det er her jeg som ny formand, kan takke de tidligere bestyrelser, som de sidste 90 år, har formet klubben så vi i dag har et ry for at være en klub, drevet af alle klubbens medlemmer og ikke kun en bestyrelse på 7 mand.

Selv om jeg kun har været i Stubbekøbing Badmintonklub i 10 år, så føler jeg et eller andet sted, at jeg altid har været her. Jeg elsker simpelthen at være en del af Stubbekøbing Badmintonklub, for her er der plads til alle.

”Plads til alle” ligger til grund for hvorfor vi i 2019, har kastet os ud i projektet BadminSjov, som styres af Amalie Svensson og undertegnet. BadminSjov er et holdfællesskab med unge fra 15 år og op efter, som har en eller anden form for fysisk og/eller psykisk udfordring. En gang om ugen har vi haft 12-24 unge mennesker, som har dyrket foreningslivet og badmintonsporten i Stubbekøbing Badmintonklub. Tilbuddet har været så populært, at vi til næste sæson udvider med en træningssession for børn under 15 år.

90 års fødselsdag og byfest
Som nævnt bliver Stubbekøbing Badmintonklub 90 år i september 2019. I den anledning har klubben haft som fokus, at fordele en række arrangementer henover 2019, som har haft til hensigt at skabe opmærksomhed og fejre klubben. Arrangementerne har været målsat klubbens nuværende og tidligere medlemmer, men også byens borgere, som måske ikke plejer at komme i hallen.

Januar: Offentligt banko. Alle.

Februar: Fastelavns træning og diskotek. Ungdomsmedlemmer.

April: Stort klubmesterskab på tværs af alle aldre og niveauer. Alle medlemmer.

September: Åbent hus. Træning med Kamilla Rytter-
Juhl og Christinna Pedersen. Halfest for alle.

Oktober: Offentlig udendørs halloween. Alle.

December: Forældre-barn juleturnering. Medlemmer.

Hensigten med et bredt fødselsdagsprogram har været, at vi på den ene side fik givet alle vores medlemmer en masse gode oplevelser, og fejret at det er 90 år siden at badmintonsporten kom ud i provinsen. På den anden side, har det også været vigtigt for os, at give noget tilbage til byens borgere og virksomheder, som i gennem de sidste 90 år har støttet os. Badminton har tidligere været en slags nationalsport i Stubbekøbing, og målsætningen er at vi skal tilbage til det renommé.”

 

Tak til Katrine Burmann. Tillykke med jeres klub!

 

Per Damkjær Juhl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.