“Det er en gammel diskussion, om bredde skaber elite eller omvendt” • af Mikkel Thorning

Loading

Bredde eller elite – eller kampen om bæredygtige klubber, ungdomsflugt og en mere interessant holdturnering

Det er en gammel diskussion, om bredde skaber elite eller omvendt. Svaret ligger vel nok et sted midt imellem, altså at bredden er nødvendig for at finde talenterne og gøre dem til eliten, og at eliten inspirerer bredden og gør det muligt at honorere ambitionerne for den bedste del af spillerne.

De store spørgsmål er til gengæld, hvad der kræves af en klub for at kunne have både en bredde og en elite, hvorfor det er attråværdigt, og hvilken dynamik det skaber i klubberne og i holdturneringerne?

BD er i øjeblikket i færd med at etablere elitetræning rundt om i landet for ungdomsspillere. Det er dejligt, at der er et tilbud til de bedste ungdomsspillere, MEN…det skaber ikke bedre træningsmiljøer i klubberne, som de talentfulde kan kommer hjem til. Det gør kun, at de bedste bliver endnu bedre og derfor tidligt søger videre til de store klubber, hvor seniormiljøet, de skal sluses ind på, er på et vist niveau i forvejen.

Dermed fjernes de bedste ungdomsspillere fra en del af den træning i hjemmeklubben, hvor de inspirerer de andre og er med til at skabe et godt ungdoms- og ungseniortræningsmiljø. Konsekvensen er, at de mindre klubber bliver drænet for de bedste ungdomsspillere og aldrig selv på sigt skaber en fødekæde, som bidrager til en bæredygtig seniorafdeling, som kan rumme de dygtige, lokale spillere.

Jeg synes, det er en meget stor pris at betale for at finde de ganske få spillere, som skal helt til tops. Vi kan i dag se konsekvensen: Vi har fået langt færre seniorhold udenfor Københavnsområdet.

Badminton Danmarks erklærede mission er ”at Danmark har badmintonoplevelser på alle niveauer til glæde for alle med interesse for idrætten” – samt ”Danmark har badminton som en folkeidræt”.

Er et af målene så ikke, at vi også skal udvikle et bæredygtigt badmintonmiljø i så mange klubber som muligt til udvikling af sporten generelt og ikke kun finde det næste talent uanset omkostningerne?

Måske burde BD derfor fokusere mere på, hvordan de kunne understøtte talentudviklingen i klubberne, så spillerne blev i klubberne, og vi derved kunne styrke de mindre klubbers muligheder for et bæredygtigt seriehold i holdturneringen i stedet for stadigt flere 6.,7. hold fra de store klubber. DB kan stadig sagtens spotte og understøtte de helt unikke talenter, som naturligt skal videre til de allerstørste og bedste klubber med tiden.

Jeg er sikker på, at flere talentfulde, unge spillere i flere lokale seniorafdelinger på sigt ville skabe flere dygtige spillere og desuden ville hjælpe mange flere ungseniorer til ikke at opgive sporten, fordi der mangler et passende træningstilbud i nærheden…og det er vel også værd at stræbe efter?

Mikkel Thorning

bestyrelsesmedlem i Jernløse Badminton Klub

Læs også

BWF

Jeg skrev følgende tweets på X i går…… “….I feel sorry…..” Badmintonbladet 🌍🌎🌏 Per Damkjær …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.