Hellere Stjerne i det lokale end Nobody i det fjerne!

Loading

Bær over og ha’ tålmodighed. Jeg vender tilbage til overskriften senere i denne fortælling. 

                                      🏸 ♻️ ⚽️                                

Lørdag blev der afholdt Repræsentantskabsmøde af Badminton Danmark og Badmintonforum af DGI i Idrættens Hus – begge med hver max 100 deltagere, mens omtrent 360 af de bedste ungdomsspillere i Dronningeriget dystede om DM i U13, U15, U17 og U19 på 16 baner i Brøndby Hallen. 

Med LIVE streaming af alle kampe! Det kan de ikke engang finde ud af ved de Asiatiske Mesterskaber for verdenseliten! Stor tak til Badminton Danmark🙏🏻✅

Ja faktisk blev Repræsentantskabsmødet afviklet fra kl 9.30 i et lokale med udsigt og adgang til hallen. Det var fantastisk at kunne se kampene og den hektiske aktivitet herfra!

Af de 360 ungdomsspillere, og deres temmelig mange forældre og trænere kom desværre kun ganske få forbi de to arrangementer! 


Badminton Danmark fik en ny formand uden kampvalg, og Hovedbestyrelsens mand på holdturneringsområdet blev genvalgt. Forud havde hele Holdturneringsudvalget truet med afgang, hvis ikke HBs medlem blev genvalgt. Russisk roulette med lidt flere kugler end normalt. Fair valgproces? Nok ikke, men ok, så kendte vi vælgere da konsekvensen af vore valg på forhånd. 

Der blev vedholdende stillet spørgsmål og kommet med kommentarer. Især til regnskabet og årsagerne til underskuddet. En uventet fyring var dyr! 

Sådan er demokratiet. Enhver må ytre sig. Læs Grundloven. 


På Badmintonforummet, der begyndte kl 11.30 og sluttede sidst på eftermiddagen fejrede vi årets trænere, klub, ildsjæl og ungdomsklub, der var workshops, paneldiskussion og underholdning – og social samvær og snak. Dér kunne vi sagtens have haft gavn af de engagerede forældre og trænere fra hallen – de har alle masser af erfaring og indsigt. Næste år?

▪️U16 FODBOLD, PRÆSTØ!

I paneldebatten nævnte jeg gentagne gange et U16 fodboldhold fra Præstø. Jeg nævnte, hvor bevidst om det ubevidste, jeg er blevet af i de seneste 5 år via min kæreste at have nær omgang med hendes søn, en ung fodboldspiller og dennes far. Sagen er jo, at jeg har levet i en badmintonboble og blandt andet fuldstændig glemt værdien af begge køn, alle aldre og det at stå alene på en badmintonbane i vores sport – det unikke ved min sport.

Nå men min fortælling tager lige nu en omvej forbi det fodboldhold. Hold ud. Jeg synes, der gemmer sig en læring og pointe.

I Præstø har 2-3 voksne formået at fastholde 15-20 drenge, hvoraf mange selvfølgelig går i klasse sammen, i fodboldklubben siden de var 5-6 år. 

Nu er holdet i denne sæson rykket op i U16 mesterrækken – som et af de meget få hold fra en lille by – Præstø har ca 4.000 indbyggere. Drengene spillede søndag på hjemmebane mod Bagsværd, som slet ikke er vant til at komme til 4720. Det kunne man godt høre! Jeg var der ved denne sæsonstart med resultatet 0-0 efter en intens kamp med masser fysisk kontakt og testosteroner – og 2 gule kort og ét rødt. I fodbold bruges kortene nemlig! Et gult har straks en konsekvens. 10 minutter på bænken og en spiller mindre på banen. Rødt er helt ud. Hjemmeholdets målmand forhindrede et mål ved at berøre bolden med hænderne udenfor det tilladte område i den forlængede spilletid. 


Tilbage til U16 gruppen……

Denne gruppe drenge har trænet og spillet kampe sammen i snart 10 år. De har gået i skole sammen. De bor alle i lokalmiljøet. 2-3 har prøvet lykken i større klubber. Én er kommet tilbage! 

Der er et imponerende arbejde bag det sammenhold. 

▪️EFTERSKOLER

Nu går de fleste i 9. klasse og eventyret – for det er hvad det er, ja nærmest et mirakel, er ved at slutte. For nu skal mange på efterskole og holdet opløses næsten. Grundstammen forsvinder. 

Normalt forbinder jeg efterskoler med noget positivt, men nu er mit syn blevet mere nuanceret. For mange af de unge rives ud af gruppen, det store holdfællesskab forsvinder og den naturlige overgang til voksen-fodbold i samme klub ødelægges. De ville virkelig kunne rykke på den lille bys seniorhold. 

Det lokale fællesskab opløses. Det kunne måske genskabes, når året på efterskolen er forbi, men det er usikkert. Et år er lang tid i den alder! 

▪️TILBAGE TIL FODBOLD OG BADMINTON….

De gode spillere, om det er i fodbold eller badminton, skal altid videre, når udfordringerne i den lokale klub ikke er tilstrækkelige. Det medgiver jeg. Det accepterer jeg. Sådan er gamet! 

Men jeg ser alt for mange, der flytter væk fra det lokale for tidligt og for unødvendigt. Jo jo, de finder et nyt fællesskab et andet sted, i en større klub, længere væk, med flere på samme alder og måske også dygtigere trænere. 

Men de mister også noget. 

Forankringen i det lokale. 

At være Stjerne i en lille klub. I stedet bliver de Nobody i en stor klub. 

De siger farvel til spontane spilletimer i hallen rundt om hjørnet, med dem man måske går i folkeskolen eller gymnasiet med. Eller bor 10 minutter væk – på cykel! De bruger tid på transport, der kunne været anvendt til afslapning eller samvær med venner. 

I Præstø har de formået i 10 år at fastholde en stor gruppe drenge. At skabe noget unikt, især for en by af den størrelse. Stor cadeau til trænerne. I kan noget. Men I har fandme også investeret Big Time. Det gør gudskelov rigtig mange. Også uden betaling i kroner. 

▪️STOR TAK!❤️🙏🏻🏆


Et medlem af fodboldklubben fortalte under kampen, at der er indgået en aftale med den nærliggende storklub Næstved, at Næstved skal sende spillere retur, som henvender sig til dem, men som de ikke kan se kan få en plads på deres førstehold. 

Ok, en af trænerne sagde senere, at det ikke helt overholdes. 

Men tanken er god – at være Stjerne på holdet i den lille klub er bedre end at være Nobody på 3. eller 4. holdet i den store klub, især når prisen er en løsrivelse fra tilknytningen til nærmiljøet. 

Min opfattelse er, at for mange prioriterer målet at blive dygtigere,  – hvilket KAN ske i større klub, og sig selv, højere end fællesskabet og tilknytningen til nærmiljøet, hvor udvikling bestemt OGSÅ kan ske, fordi spilleren blandt andet som spydspids vil opleve langt mere ansvar. 

Bliv. I længere tid der, hvor du er. Der, hvor du er opvokset. 

Det er givende at være Stjerne i en lille klub, spille førstedouble på klubbens førstehold, end Nobody i en stor klub og spille på tredje- eller fjerdeholdet. 

Jeg nåede selv i 20’erne at spille både første herresingle, herredouble og mixeddouble i Kolding, dengang i Danmarksserien – vel at mærke i en tid uden Liga og med færre puljer på hvert niveau, før min debut som 29 årig i storklubben Viby, i en kort periode på 2. divisionsholdet. Uden den store succes😂. Måske “talentet” kunne have ført til mere, flere vundne kampe på det niveau, hvis jeg var rykket tidligere. Men jeg er tryghedsnarkoman og late bloomer, og årene som frontfigur i Kolding bragte så mange fantastiske oplevelser – OG udfordringer, som menneske. At være den, der går ind på banen som 1HD eller 1HS og skal være “fører”. Dén oplevelse og erfaring er uvurderlig. 

Realiteten er, at kun de allerfærreste når helt op 1. division eller Ligaen, og endnu færre kommer på NETC* i Brøndby Hallen. 

Husk nu at realitetskorrigere og sætte pris på det nære – der hvor du bor og færdes og mødes! 

                                      🏸 ♻️ ⚽️                                


Badmintonbladet  ♻️🔁  Per Damkjær Juhl 

NETC – Det Nationale Elite TræningsCenter

Læs også

Australian Open • Super 500 • 11.-16. juni 2024

LIVE på TV2 Sport fra kvartfinalerne fredag morgen kl 04.00…..og lørdag og søndag‼️🙏🏻✅🔝 Link til …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.