Den dobbelte spanske verdensmester Carolina Marín kommer ikke sovende til sin succes. Hendes træner, Fernando Rivas, røber lidt af hemmelighederne bag succesen til den spanske avis El Confidencial.
Laboratorium
Carolina Marín er i en alder af blot 22 år allerede en af sit lands største atleter. At blive verdensmester en gang, er en ting. At blive det to gange er noget, der kun er forbeholdt få spillere i verden. Carolina har selvfølgelig det naturlige talent, der skal til for at nå så langt, men en stor del af succesen har at gøre med det, Fernando Rivas selv kalder ”laboratoriet”.
Træningen gør det ikke alene. Der skal også være et trænerteam, der gennem analyser og mentaltræning formår at trække det bedste ud af spilleren. Og det er præcis, hvad teamet, der også omfatter danske Anders Thomsen, har formået at gøre.
– Carolina har allerede nået en milepæl i badmintonsporten. Der er kun syv spillere, der er blevet dobbelte verdensmestre, og heraf er kun én ikke kinesisk; nemlig Carolina, siger Fernando Rivas til El Confidencial.*
* Vi på BadmintonBladet vil jo påstå noget andet, idet Lene Køppen og Thomas Lund for eksempel også har to VM-titler hver.
Han bekræfter også, at VM-guldet i Jakarta ud over hård træning også blev vundet på grund af intensive analyser af modstanderne.
– Vi har at gøre med en meget konkurrencedygtig og professionel atlet, der selv har stor indflydelse på både den tekniske og den taktiske træning. Aldrig før har jeg set nogen træne så hårdt for at nå de mål, vi har sat os for, fortsætter Rivas.
Omfattende analyser
Men træningen er ikke det eneste, som har gjort Carolina til den stjerne, hun er i dag. Trænerteamets omhyggelige arbejde har lagt en god base for hele udviklingen, især op til VM i år, hvor den spanske stjerne blev skadet i foden blot en måneds tid inden, hun skulle forsvare sin titel fra Ballerup sidste år. Denne skade fik teamet til at ændre lidt i træningsmetoderne.
Det blev besluttet at lave lidt praktisk uddannelse i form af skriftlige opgaver og simulering af spillet. Modstandernes mulige træk blev analyseret, og alle mulige former for statistisk data blev taget i brug for at lave en gennemgribende analyse af modstanderne. I stedet for at skulle improvisere på banen øvede Carolina forskellige rutiner og spilkoncepter, så hun kunne trække en kendt løsning frem ved en given situation i løbet af kampene; hun kunne gøre brug af det, de allerede havde produceret i laboratoriet.
– Før vi går på banen, følger vi altid den samme rutine. Vi analyserer data fra modstanderne og simulerer spillet med en projektor og snakker om de forskellige spilsituationer, der kan opstå, siger Fernando Rivas.
– Vi taler også om, hvad Carolina selv føler, hvilke potentielle problemer, der kan opstå, og hvordan vi løser disse.
Det spanske team overlader med andre ord ikke meget til tilfældighederne. Der er ikke meget ukendt for dem, når Carolina Marín først er i kamp.
Kilde: El Confidencial