Denne artikel er en del af vores content partner program og er lavet sammen med Master Camp.
Badmintonspillere på alle niveauer oplever, at de præsterer bedre til træning end under kamp. Samtidig kan det være svært at bevare koncentrationen og fokus på opgaven, når man møder modgang. Grunden til, at dette sker, er, at så snart der er noget på spil i en kamp, så ændrer vores tanker, følelser, fornemmelser og krop sig, hvilket alt sammen påvirker præstationen.
Mental strategi
For at ramme toppræstationen og håndtere modgang, er det derfor essentielt, at man har nogle stærke mentale strategier. At have en mental strategi betyder, at have bestemte tanker og handlinger man kan sætte i spil for at håndtere en bestemt situation. De tre situationer, som spillere oftest oplever som udfordrende, er:
1) At være optimalt mentalt forberedt
2) Når man møder modgang under konkurrencen
3) At håndtere nervøsitet
Optimal mental forberedelse
Forberedelsen inden en kamp skal både sikre, at spilleren får en god start og at mulige situationer er gennemtænkt, så det er nemmere at finde en løsning frem, hvis en udfordring opstår. Den mentale forberedelse handler derfor om motivation, spænding og taktik. Først og fremmest skal spilleren skabe den nødvendige motivation for at ramme toppræstationen.
Spændingsniveauet skal stabiliseres, så man hverken er for meget oppe og køre eller for sløv. Derudover skal det taktiske gennemtænkes, så der kan blive lagt en strategi. Strategien skal både være den spillemæssige strategi (hvordan vil jeg spillemæssigt håndtere diverse situationer), men også den mentale strategi (hvordan vil jeg mentalt håndtere diverse situationer). Visualisering er et nøgleord i denne sammenhæng.
Håndtering af modgang
Modgang er en naturlig del af alt sport, men kan sætte negative tanker og følelser i gang og gøre, at spillere træffer dårlige valg. Da momentum ofte skifter i sport, er det afgørende for succes, at man kan holde ud i modgangen og kæmpe videre.
For når momentum skifter til ens fordel vil man så kunne få overtaget tilbage. At håndtere modgang kræver, at man kan acceptere, når det sker, få ro på kroppen og finde de tanker frem, man har mest brug for, både til motivation og taktikken.
Nervøsitet
For alle ambitiøse spillere er der noget på spil hver eneste gang de går på banen. De kan tabe ansigt, tabe deres drøm eller tabe deres billede af sig selv som værende på et vist niveau. Især når de spiller mod modstandere under eller på samme niveau, kan de mærke, at nervøsiteten for at det går galt kommer op. Nervøsiteten kan hæmme både fokus og bevægelser. Hvis spillere lærer deres nervøsitet at kende, kan acceptere den som en del af sporten og finde ind til deres ro, taktik og kampgejst, så vil de kunne toppræstere, selv med nervøsitet i kroppen.
Mentale strategier er hvad der kan gøre forskellen på sejr eller nederlag. Jo højere niveauet bliver, jo tydeligere bliver det, hvem der er mentalt stærk, og hvem der ikke har skabt effektive strategier.
Læs mere om Master Camp, hvor spillerne lærer at skabe deres egne mentale strategier.
Om Master Camp
- MasterCamp er den seriøse camp for dig, der er mellem 14 og 18 år.
- Hovedtræner på MasterCamp 2015 er Allan Scherfig
- På Master camp lærer deltagerne om sportspsykologi, skadesforebyggelse og kostvejledning.
- Vores træninger har sit udspring i de overordnede temaer: Teknik, fysik og taktik.
- Et lige så vigtig element i vejen mod toppen er det mentale aspekt.
- På Master Camp vil deltagerne møde andre sportsglade unge mennesker inden for andre discipliner, som alle brænder for at blive bedre.
- Hver disciplin har sine egne træningsfaciliteter.
Alexander Christensen