Nykøbing Falster Badminton Klub fejrer 90 års fødselsdag!

Loading

Den 22/9 1933 indkaldte fire gæve Nykøbing-mænd til stiftende generalforsamling på Industrihotellet i Nykøbing F.

Det var telefondirektør Møller, bankkasserer Faber, isenkræmmer Nielsen og boghandler Arnold Larsen. Ca. 40 interesserede var mødt frem, og det man blev enige om at stifte, var NBK – Nykøbing Falster Badminton Klub. Kontingentet blev sat til 4. kr. pr. måned, og den første bestyrelse blev valgt med Quaade Faber som klubbens første formand. Med i bestyrelsen var også Aage W. Dabelsteen og Fabrikant Skaarup, hvis sønner senere skulle få stor betydning som spillere i klubben. 


Spillet foregik rundt omkring i gymnastiksale på byens skoler, men pladsen blev hurtig for trang. Allerede i marts 1934 afholdt man således ekstraordinær generalforsamling, hvor man med stort flertal vedtog at bygge en hal. Søndag d. 2. september samme år stod hallen klar til indvielse, og det med fuld musik – sangkoret Brage – opvisning ved 14 københavnske badmintonspillere, og stor fest om aftenen på Jernbanehotellet. Menu: suppe, fiskeanretning, oksefilet, osteanretning, is og kaffe til den formidable pris af 3,75 kr. pr. kuvert. Medlemstallet var nu steget til mere end 300 medlemmer, der betalte et kontingent på 40 kr. om året med ret til at spille 2 timer om ugen med bolde, der kostede én krone stykket.

I år er det 90 år siden, NBK blev stiftet. Meget har ændret sig siden, og meget vand er løbet gennem åen, der risler afsted langs hallen. Men hallen står der endnu med sine bløde, grønne baner og det buede loft, der sikrer bolden den perfekte flugt og fantastiske smældende lyd, når den rammes rent.


Og lørdag d. 23/9 2023 skal klubben fejres med manér. Vi skal huske tilbage på de mange mestre, klubben har fostret. Mere end 15 danske mesterskaber er det blevet til i ungdomsrækkerne helt tilbage fra 1947, hvor Inge Allan Hansen kunne hjemføre klubbens første danske mesterskab i damesingle i juniorrækken.

Seneste senior danmarksmesterskab stod Lonny Bostofte for, da hun sammen med ingen ringere end Lene Køppen vandt damedouble i 1977. 

Også på den helt store bane har NBK markeret sig. Ikke mindre end 9 All England mesterskaber kan klubben mønstre. Alle disse mesterskaber er hjemført dengang, hvor All England rangerede som sportens verdensmesterskab.

Vi mindes Jørn Skaarup og Preben Dabelsteen samt brødrene Poul Erik og Knud Åge Nielsen, sidstnævnte bedre kendt som Grønært, der hjemførte en vist nok lidt overraskende All England titel i herresingle i 1964.

Selv da badminton fik sit eget registrerede verdensmesterskab, skulle en tidligere NBK-drengstryge helt til tops. I 1997 spillede Peter Rasmussen sig hele vejen til finalen, som er gået over i historien som en af de mest medrivende finaler nogensinde. Nu kan det godt være, at 2023 udgaven af herresinglefinalen i København var lang, og nogle vil måske også mene, at den var en anelse kedelig. Men det behøver lange kampe nu slet ikke at være. Da Peter vandt sit verdensmesterskab, spillede han i 204 minutter mod Sun Jun, der til sidst måtte kravle fra banen med krampe i begge ben. Denne kamp var også verdensrekord pga sin længde i hele 19 år.

Peter kan man i øvrigt se og møde ved NBK´s jubilæumsarrangement lørdag d. 23/9 fra kl. 14, hvor han kommer og spiller opvisningskamp med bl.a. flere gange dansk ungdomsmester Lars Pedersen.


Vi skal også huske alle de familier og andre frivillige, der utrætteligt har arbejdet for, at NBK har været og er et dejligt sted at være. Da jeg var ung, var klubben datidens SFO. Her drønede man ned efter skole, hyggede sig, spurtede ind og slog et par slag på en kortvarig ledig bane, og så tilbage til cafeteriet, hvor skiftende halinspektørere udgjorde ens anden familie.

I min tid var det Ellen Bille, selv elitespiller og en af klubbens mange ungdomsmestre, der siden tog tjansen bag disken og passede på alle os unger. Ikke mindst som ungdomstræner. Ellen havde sin mand, Hans Erik med i hallen og sammen var de mor og far til Lise Lotte, Anne Mette og Jesper, der alle opnåede flotte resultater i sporten. Ofte var hele familier involveret i NBK, og sådan er det stadig, hvor bestyrelse, trænere og spillere ofte kommer fra de samme familier.

Af halinspektører i NBK er Ferdinand Frandsen nok den mest kendte. Hele 25 år styrede han hallen og spillerne fra klubbens start og sørgede for lagkage, når spillerne på “Lagkageholdet” på vej hjem fra kamp meldte: “De kom ned med nakken…” eller “Hvad sagde vi??”. Af andre sjove hold skal nævnes “Sved dig glad”. Version 1 opstod allerede i klubbens ungdom, da fire gæve spillere kombinerede hård dyst med spilleglæde og lidt showmanship. Holdet har siden fået sine faste rammer, da Bent Vedsø og senere formand Jørgen Voigt genoplivede holdet som et tilbud til travle mænd i deres bedste alder, der havde brug for lidt sjov motion. Tidligt lørdag morgen mødes man stadig til munter dyst, sauna og siden morgenmad med en lille én.

Og så skal vi selvfølgelig også huske alle de sjove historier. Som da holdleder på en tur til Neustadt i Tyskland, Ulrik Larsen, uden at vide det, skabte undertryk i en Ølstøvle ved at vende den forkert, så alt indholdet forsvandt i hans mund og mave, uden at han spildte en dråbe.


Op til omkring årtusindeskiftet har NBK været at finde i både 2. og 3. division i holdturneringen. Naturligvis med skiftende trænere, spillere og op- og nedrykninger, men som en klub, man regnede med. Også på landsplan.

NBK har ikke længere en helt så fremtrædende plads af mange årsager. Men netop her i jubilæumsåret skal vi sammen glæder os over, at vi har en blomstrende ungdomsafdeling, flere seniorhold i diverse holdturneringer, en solid bestyrelse, der utrættelig arbejder for klubben sammen med andre gode frivillige kræfter, dygtige ungdomstrænere. Og selvom der ikke længere er råd til en fast inspektør, der kan holde åbent i cafeteriaet næsten hele døgnet som i gamle dage, så kan vi være glade for, at der er frivillige i klubben, der åbner Tutten og sælger kaffe, sandwich, rosévin m.m. når der er arrangementer i hallen. NBK er igen en klub på vej frem. Vi ser allerede frem til 100-års jubilæum i 2033.                       —————  🇩🇰  —————

Programmet for 90 års-fejringen lørdag d. 23/9 ser således ud:

Formiddag: Spil og hygge for klubbens ungdomsspillere

Kl. 14.00-16.30 Åbent hus med musikalsk underholdning ved tidligere spiller og træner Stig Jørgensen. Opvisningsbadminton ved bl.a. tidligere verdensmester Peter Rasmussen og flere gange ungdomsmester Lars Pedersen. Baren er åben.


Aften: Fest i hallen for klubbens nuværende og tidligere medlemmer og venner.

Tilmelding: Henvendelse til Nina Vedsø, ninavedsoe@gmail.com.

                                            ◾️                                

Tillykke, NBK🙏🏻🇩🇰❤️🏆

Badmintonbladet 🏸 Per Damkjær Juhl

Læs også

FZ FORZA Nantes International • 3 x Guld!

FZ FORZA Nantes International Challenge 2024 • 3 🇩🇰Finaler ➡️ 3 x🏆 og 1 x🥈‼️🍾🥂⭐️ …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.