Foto @ Per Damkjær Juhl

Per Damkjær Juhl: Det ser lidt dystert ud

Loading

Situationsrapport fra Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn.

Før slutspillet og de afgørende kampe begynder i næste weekend er her en kort gennemgang af områdets højst placerede klubber i senior holdturneringen, startende med den bedstplacerede klub.
(Tallet i parentes er holdenes gennemsnitsalder).

Herlufsholm (31)
– nedrykningsspil i Danmarksserien. Nr 5 ud af 8.

Næstved (23)
– nedrykningsspil i Danmarksserien. Nr 7 ud af 8.

Vordingborg (42)
– nedrykningsspil i Danmarksserien. Nr 7 ud af 8.

Ønslev Eskildstrup (35)
– nedrykningsspil i Sjællandsserie. Nr 5 ud af 8.

Rødby (30)
– oprykningsspil i Serie 1 under Sjællandskredsen. Nr 1 ud af 8

Nr 1-4 i Serie 1 under Lolland Falster Kredsen (det højeste niveau i den kreds):
Nykøbing Falster (39), Stubbekøbing-Østfalster (36), Fanefjord IF (37) og SKB-Nyråd (35) kandiderer til oprykning til Serie 1 under Sjællands kredsen.

Som et kuriosum er Herlufsholm, Næstved og Vordingborg endt i den samme nedrykningspulje på de tre sidste pladser. Dermed kan alle tre klubber rykke ned og regionen risikerer i næste sæson ikke at have et hold i Danmarksserien, hvilket er enestående, tror jeg. Desværre i negativ forstand. Bemærk også de relativt høje gennemsnitsaldre.

Trods et blomstrende ungdomsarbejde i enkelte af klubberne – jeg fremhæver igen Stubbekøbing/det nordlige Falster, tør jeg godt spå om fremtiden. Det vil vare en hel del år endnu, før de unge er klar til at tage over på det nuværende seniorniveau (Ikke mindst fordi nogle af de bedste ungdomsspillere fra vores område er pendlerspillere og tilknyttet klubber længere mod nord). Det siger jeg ikke for genere eller nedgøre nogen. Det er heller ikke sikkert, min påstand holder 100%, og fred med det. Men det ser lidt dystert ud. Vil I ikke mene det?

Tidligere var området leverandør af gode spillere, og jeg har fornøjelsen som veteran at spille på hold med nogle af dem i Vordingborg. Men de rigtig gode år ligger efterhånden langt tilbage.

Hvor kan årsagen til denne mulige deroute placeres? Samfundsudviklingen? Eksplosionen i mængden af sports- og fritidstilbud? Måske. Men især hos os. Vi har sovet i lang tid og haft lykkelige drømme om de gode gamle dage. Næstved har generelt holdt et stabilt niveau. Stubbekøbing vågnede op for flere år siden. Nu er det tid for de andre klubber syd for Næstved til at vågne. Det er en lang proces at få vendt den negative udvikling. I dag har jeg læst en succeshistorie om Lyngby. Det kan lade sig gøre. Det skal lykkes.

Dette er mit sidste indlæg, præget af desillusion og pessimisme om udviklingen. Det er på tide til at tage ja-hatten på, selvom psykolog Svend Brinkmann mener, vi skal sige nej noget mere. Fremover kommer der mere optimistiske toner herfra. Det lover jeg. For badminton rummer så mange positive elementer.

Badminton udvikler individuelle kompetencer, som udover på banen, også kan bruges udenfor sportens verden – styrke, hurtighed, smidighed, koordinering af hele kroppen, koncentration og specielt en evne til at tænke selvstændigt og fleksibelt, og finde løsninger i en presset situation. På en badmintonbane har du ikke 5 eller 10 holdkammerater, der kan supplere, tage over eller støtte dig. I en single er du alene, og du er nødt til at kunne klare dig selv. Tænke selv. Badminton er ganske enkelt en sport, hvor du bruger hele kroppen og får pulsen op, på den gode og sundhedsbevarende måde. Samt som ekstra bonus bliver glad på øverste etage.

Af Per Damkjær Juhl

Læs også

Per Damkjær Juhl: Ud af gentagelserne kommer variationen

”Vi ved også, eller burde vide det, at var det ikke for utallige menneskers indsats, …