Foto: Privat

Dansker i Frankrig

Loading

Til denne sæson drog Jesper Hovgaard til Frankrig for at blive fransk landstræner sammen med Peter Gade. Den 34-årige træner har tidligere trænet Rødovre og Hvidovre, samt været tilknyttet Stenhus Badminton College.
Jesper og kæresten Line tog dermed springet fra de trygge rammer i Danmark til en noget anden tilværelse i Frankrig.

I Frankrig er Jesper ansat som assisterende landstræner med fokus på doublerne.

– Arbejdsfordelingen mellem Peter og mig er, at Peter har singlerne, og jeg har doublerne. Peter er ansat som performance director. Det betyder at han, udover at være landstræner og have det overordnede ansvar, også har andre administrative opgaver. For mig handler det om at få udviklet doublespillerne, og være med til at skabe en ny træningskultur sammen med spillerne.

En af grundene til, at Jesper valgte at rive teltpælene op og tage turen til Frankrig, var naturligvis den udfordring, at fransk badminton er ved at bide sig fast i den bedre del af de europæiske lande.

– Frankrig som badmintonnation har ikke ligefrem de stolteste traditioner, og blandt andet sådan noget som træningskulturen er meget anderledes end den danske. Hernede har det været nyt for dem, at de selv har skulle være med til at finde på løsninger på, hvordan de bliver bedre. Jeg er i den proces blevet bekræftet i, at vi gør sindssygt mange gode ting i Danmark, og at den træningskultur, som findes i Danmark, ikke findes alle steder.

Frankrig skal til foråret afvikle EM. Det er derfor spændende at se, om det kan lykkedes at levere en historisk første medalje til fransk badminton.

– Man har aldrig vundet nogen større turneringer i europæisk regi, og her til foråret kommer EM så til Frankrig. Det giver fornyet tro på, at der kan leveres en medalje, når man trods alt er på hjemmebane. Men det kræver udvikling, og så også lidt lodtrækningsheld.

Selvom de franske faciliteter er i særdeles topklasse, er det stadig svært altid at få trænet – og udviklet nok.

– En udfordring, vi har hernede, er ikke som mange andre nationer – mangel på gode faciliteter – men derimod, at dette er et OL-år, og så spilles der bare markant flere turneringer for de spillere, som forsøger at kvalificere sig. Det betyder, at der har været meget få perioder med længere træningsforløb.

Og så er der lige det med sproget. Selvom badminton spilles på samme måde, er det stadig en anden oplevelse at skulle instruere på et andet sprog.

– Det er en helt anden oplevelse at skulle træne på et andet sprog. Jeg taler ikke fransk, så al kommunikation foregår på engelsk. At skulle kommunikere på sit andetsprog med teknik og taktik gør bare, at det tager længere tid. Jeg forsøger at være træner på den måde, jeg tror på, og den måde jeg kender. Det er at skabe relationer imellem spiller og træner ved at italesætte, at vi skal udvikle os sammen, og derved prøve at komme ind under huden på spillerne. Der må jeg bare respektere og forstå, at det tager længere tid, når man kommunikerer på fremmedsprog.

Det er dog en glad og tilfreds doubletræner, som det franske landshold har ansat.

– Det er en fantastisk oplevelse at være hernede, og selvom der lægges mange timer i det, er det også det hele værd, slutter Jesper Hovgaard af.

Næste turnering for Jesper Hovgaard og de franske doubler er i Mexico, mens han mellem jul og nytår skal til Copenhagen Masters, hvor Emilie Lefel og Ronan Labar er med. De møder Christinna Pedersen og Joachim Fischer.

Læs også

Peter Gade træder tilbage som landstræner i Frankrig

Peter Gade stopper som fransk landstræner i maj 2018. Dette er han og det Franske Badmintonforbund …

2 Kommentarer

  1. Håber da at Hovgaard snart vender snuden hjem, er der nogle der er HBC,er så er det Jesper Hovgaard. De er sgu savnet af mange, men håber kan udvikle dit potentiale, så du kommer tilbage med mere erfarring. M.v.h, og god jul