Er dansk ungdom ved at miste pusten?

Loading

For lang tid siden spurgte jeg på TV2 Sports spørgsmålstråd, om dansk ungdom var ved at miste pusten.
(Og for endnu længere siden, den 26. oktober 2015, skrev jeg dette:

Jeg havde forud fået en af de unge mennesker, jeg på mit arbejde tager mig af, og som vel at mærke elsker den slags talnørderi i skemaform, og naturligvis med ledelsens godkendelse!, til at arbejde lidt med tallene fra EM for ungdom – European Junior Championships, 1969-2017. Delvist bare for sjov, delvist for at styre min nysgerrighed, og delvist som et beskæftigelsesprojekt, som den unge mand gik meget op i. Det tog mange timer og undervejs evaluerede vi præsentationsform. Nå. Nok om det. Næsten. Han vil gerne have flere af den slags opgaver! Placeringerne 1. plads/guld, 2. plads/sølv og 3. plads/bronze blev omregnet til tal således: Guld gav 3 point, sølv 2 point, bronze 1 point – for at kunne kvantificere og lave et skema med tilhørende graf.

Siger skema og graf så noget? 

Noget med statistisk signifikant?
Tjah….ikke så meget som håbet. Må jo indrømme at jeg havde håbet på tydeligere udviklingstendenser. Siger den noget om fremtiden? Måske. “Det er svært at spå, især om fremtiden” (muligvis udtalt af den danske atomfysiker og Nobelprismodtager Niels Bohr).

11 nationer fik medaljer i 2017. Rekord.

Jeg kan se en faldende kurve for Danmark og en kraftig stigende for Frankrig i de sidste år.

De to lande scorede lige mange point i 2017.

Ikke siden 1975 har Danmark scoret så få point.

Flere gange gennem årene har forskellige lande opnået flere point end Danmark. Sverige i 1975. England i 1975, 1977 og i 2005. Tyskland i 1999 og tæt på i 2001, 2003 og 2005.

Men igen. Det efterlader hos mig mest af alt en masse spørgsmål. 

Kan tal fra et europæisk mesterskab for 17 årige fortælle noget om fremtiden? Kan man spotte fremtidens stjerner her? Formår teenagerne at fortsætte deres udvikling ind i voksenlivet? Formår de overgangen? Har de den fornødne psyke, vilje og motivation? Har de opbakning hjemmefra, fra sponsorer og de mange klubfolk og frivillige? Bliver de set og spottet og givet de rigtige rammer? Har deres klub og forbund evnerne og midlerne til videreudviklingen? Får de plads af de etablerede spillere på de gode træninger? Får de sparring af de etablerede? Bliver de indrullet i et mesterlære-forløb med en ældre og erfaren spiller som makker? Forbliver de skadesfri? Er de tilpas “skøre” til at fravælge livets øvrige glæder for at gå all-in i legen og det hårde slid med de knap 5 gram og 16 gåsefjer?

Der er rigeligt af faldgruber, risici, udfordringer  og ting, der skal flaske sig undervejs til de få pladser blandt stjernerne.

Men ro på, du unge kvinde eller mand – og afgående stjerne,
der søgte lykken og fik udlevet ambitionerne i en rigtig stor klub eller under helt gunstige omstændigheder på forbundstræningen i Brøndby (eller Århus). Der er altid plads til dig i din gamle klub, der med kyshånd ville byde dig velkommen tilbage.

Herude og hernede ville du (fortsat) kunne gøre en forskel. Endda en af de rigtig store. Både i den daglige træning med de spirende ung(seniorer) og de andre seniorer. Men også som forbillede for de helt unge og nye i vores sport. Vi har brug for dig. Især hvis du kom hen/ind/ned i hallen af og til og gav dig tid til lidt småspil med de små. Det kunne være, at den næste stjerne var den 8 årige på den anden side af nettet, som du pjattede med og hvis oplevelse, du kunne løfte til uanede højder. Tidligere, nuværende og kommende stjerner starter af og til også i en lille klub.

Nogle store spillere fra små (og mellemstore) klubber:
Jan Ø Jørgensen – Svenstrup
Mads Conrad – Vejen
Kamilla Rytter Juhl – Skagen
Jesper Toftlund – Bording
Mathias Christiansen – Allinge-Sandvig
Kirsten Meier – Søllerød-Nærum
Morten Frost – Nykøbing Sjælland
Jens Peter Nierhoff – Kolding
Ib Frederiksen – Resen
Poul-Erik Høyer – Helsinge
Claus Thomsen – Esbjerg
Lene Køppen – Valby
Jens Eriksen – Ballerup
Lars Paaske – Ølstykke
Grethe Mogensen – Resen
Niels Skeby – Fanø
Svend Pri – Amager
Gitte og Jan Paulsen – Viborg
Erik Kolmos – Tønder 😉
Poul-Erik Høyer – Helsinge
Inge Borgstrøm – Kalundborg
Kenneth Jonassen – Herning
Lars Uhre – Egtved
Birgitte Hindse – Nr Broby
Michael Kjeldsen – Skovlunde
Line Damkjær Kruse – Viby J
Niels og Torben Christensen – Thisted
Rikke og Lotte Olsen – Karlslunde
Peter Rasmussen – Kettinge(Lolland)
Nettie Nielsen – Tølløse
Jon Holst-Christensen – Ringsted
Lars Petersen – Maribo
Christinna Pedersen – Gug
Jens Meibom – Lillerød
Tanja Berg – Ølstykke

Per Damkjær Juhl

Vordingborg Badminton Klub / Team Storstrøm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.