Nedrykningskamp og min egen redning

Loading

Krigerne fra Vordingborg Badminton Klub. Foto @ Per Damkjær Juhl 

Udgivet første gang i BadmintonBladet den 24. april 2016 

Vordingborg Badminton Klub undgik nedrykningen fra Danmarksserien 

Vi havde fra sæsonstart kalkuleret med risikoen for nedrykning. Spillertruppen var ikke blevet yngre, træningsmængden ikke øget og skaderne ikke færre. Herude i vandkantsdanmark er vi realister. Lilla drømme overlader vi til københavnerne, dem i elfenbenstårnet – og Prince. (Humor, og lidt provokation kan forekomme). 

Grundspillet viste desværre, at VBK havde haft realistiske forventninger. Vi var havnet i en svær pulje med stærke hold. Kombineret med utallige skader på klubbens Danmarksseriehold, der har en gennemsnitsalder langt over de 40 år, især hvis vi piller headcoach Lejres datter Emilie ud af beregningen, gik vi over i nedrykningsspillet med kun ét point fra 7-6 nederlaget i flyhangaren i Dragør. Alligevel havde vi en oplevelse af at kunne være med på niveauet. 

Den 9. januar 2016 skrev jeg følgende situationsrapport: Det ser lidt dystert ud.

I slutspillet formåede vi at komme igen med fornyet energi, optimisme og ufiltreret vilje, og vi fik tilkæmpet os 10 point med tre sejre og ét nederlag på 7-6 ude mod lokalrivalerne fra Herlufsholm. Blandt andet vandt vi på udebane 8-5 over Greve4, der endte som 2’er i slutspillet. VBK endte dermed som 5’er, lige over direkte nedrykning, med ret til en kvalifikationskamp mod Gribskov. Denne afgørende kamp lørdag den 23. april i Værløse vandt VBK 7-3 og klarede sig fri fra nedrykning. 

Desværre rykkede både Herlufsholm og Næstved ud af Danmarksserien, og Ønslev-Eskilstrup ud af Sjællandsserien, og det virkede som om både Næstved og Ønslev-Eskildstrup nærmest imploderede i denne sæson. 

Det gamle Storstrøms Amt, nu kommunerne Faxe, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland har nu kun ét badmintonhold i Danmarksserien, hvilket er så tæt på en regulær katastrofe, som vi kunne komme. 

I sæson 2016-2017 har området udover Vordingborg i Danmarksserien tre hold i Sjællandsserien – Herlufsholm, Næstved, og nyoprykkerne Rødby. Stort tillykke til dem. 

Er der en fremtid?

Jo, jo. Der er gode udviklingskræfter i gang i Herlufsholm og Stubbekøbing. Måske har især Herlufsholm gode chancer for at vende hurtigt tilbage. Det er bare et gæt. Men hvad kan vi gøre, os hernede og herude? Det er tid til at benytte en kliché. En krise er en mulighed for at afsøge nye veje. En af dem kunne være at samarbejde. Det nydannede Team Storstrøm er netop det. Samarbejde. På tværs af og mellem klubberne. En overbygning. Ikke en erstatning for selve klubidéen og den enkelte, livsvigtige og lokalforankrede forening. Team Storstrøm er et ekstra ungdomstilbud til alle klubber i de nævnte fem kommuner. 

Tilbud om endnu mere regelmæssig træning for alle niveauer og aldre, endda helt op til 23 års alderen. Det er et forsøg på at forhindre frafald og opløsning, spillerstrømmen mod nord, og en opbakning til det arbejde, der allerede sker i de enkelte klubber. Stubbekøbing er kommet langt allerede. Nykøbing Falster er begyndt forfra med ny energi. I fællesskab kan vi mere. 

Udover at Team Storstrøm således er fokuseret på og til gavn for ungdommen, så har det personligt været min redning. Jeg var ved at køre lidt tør for energi, men blev så at sige reddet af Suzanne Wittrock fra Præstø, der kom med ny energi og med et forslag om samarbejde. Gennem samarbejdet har jeg genfundet energien. Mon ikke der sidder flere af min slags derude. Ildsjæle, som prøver at holde gang i et foreningsarbejde, men som risikerer at brænde ud, netop fordi de gode historier og oplevelser er for få, og man oplever at være alene om det. 

Min bøn til alle klubber i de fem kommuner – hop om bord, kom med i styregruppen, der pt. består af Haslev, Præstø, Stubbekøbing, Toksværd og Vordingborg, og få indflydelse. Her gælder det samme som i det øvrige samfund – det er sjovere at sidde med ved bordet frem for at kigge ind gennem ruden. Gør det for din egen, for klubbens og ikke mindst for ungdommens skyld. 

Samarbejdstanken skyder op overalt. Team Fyn. Vendsyssel Elite Badminton. Team Salling. Det nye mellem Glostrup, Greve, Hvidovre, SB50, Tåstrup TIK og Vallensbæk. Samarbejde er vejen frem. Bottom up. 

Det skal komme nedefra og indefra for at være holdbart i længden. Igen er det ligesom i samfundet. Uden moral, etik og indsats hos den enkelte kan der laves nok så mange regler, love og initiativer oppefra. Det holder kun, hvis hver enkelt forpligter og bidrager. 

Læs mere om Team Storstrøm på Facebook.

Per Damkjær Juhl, Vordingborg Badminton Klub

Læs også

Bøje & Christiansen melder afbud til OL i Paris…..

Bøje & Christiansen kommer ikke til OL i Paris! Og Christiansen får højst sandsynligt minimum …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.