“Refleksioner på baggrund af UVM og China Open” af Bo Jensen

Loading

I mit forrige debatoplæg, stillede jeg spørgsmålet, ”er dansk talentudvikling ved at tabe momentum?”

I nærværende indlæg er spørgsmålet nok nærmere, ”hvordan kommer vi tilbage på sporet, ikke mindst ift. pigerne, som tilsyneladende ikke længere har samme prioritering og fokus?”

UVM

Til UVM, hvor man spillede efter et helt nyt pointsystem, betød lodtrækningen for holdspillet, at Danmark kom i pulje med:Forenede Arabiske Emirater, Cook Øerne, New Zealand og Trinidad & Tobago.

En lodtrækning U19-landstræneren, Jonas Lyduch, var fint tilfreds med:

”Vi har fået en ret god lodtrækning i holdturneringen denne her gang, så jeg håber, vi klarer os bedre end sidste gang. Jeg har nok i hvert fald et lille mål om, at vi kan spille os ud af puljen i holdturneringen”.

En meget beskeden, nærmest uambitiøs målsætning,modstanderne taget i betragtning, også selvom der blev spillet efter et helt nyt pointsystem. Man skulle nærmest tro, at BD havde trukket Kina, Japan, Korea og Malaysia!

”Der er jo selvfølgelig ikke nogen tvivl om, at når vi tager afsted, så er vi jo ikke ligeglade med, hvordan folk de præsterer, eller om de vinder og taber, men det er som udgangspunkt ikke afgørende for, om det har været en succes eller en fiasko, siger Jonas Lyduch”.

”Jeg prøver på ikke at forvente for meget og håber i stedet, at vi kommer ud og viser, at vi kan være med spillemæssigt og, at vi kan udfordre dem og selvfølgelig vinde nogle gode sejre ligesom sidste gang, udtaler Lyduch”.

DK vinder ikke overraskende gruppen rimelig ubesværet og er herefter klar til en kvartfinale mod Malaysia, som man taber til uden rigtig at være i nærheden af en sejr. I placeringskampene om pladserne fra 5 – 8, taber man først til Taiwan og efterfølgende noget overraskende knebent til USA, efter at have været foran med 7 point inden den afgørende DD. 

BD skriver selv: Det er en blandet fornemmelse, Jonas Lyduch gør status over turneringen med. Undervejs har der været flotte præstationer i gruppespillet og spændende udfordringer i kvartfinalen og de efterfølgende placeringskampe. 

”Mit helhedsindtryk er, at jeg synes, det er godkendt, at vi vinder puljen mod UAE, selvom vi selvfølgelig har en god pulje. Så er det selvfølgelig lidt skuffende, at vi er så langt fra Malaysia i kvartfinalen, og jeg synes også, det er skuffende, at vi ikke vinder i dag. Jeg synes ikke, det er så skuffende, at vi taber til Taiwan. Jeg synes, de var gode. Helhedsindtrykket er nok, at vi er tilfredse, men at vi godt kunne have tænkt os lidt mere, siger Jonas Lyduch”.

Ovenstående illustrerer nok meget godt, at talentudviklingen i dansk badminton er udfordret i disse år, som jeg skrev om i seneste debatindlæg, men også at ambitionerne hos ungdomslandstrænerne samt Badminton Danmark generelt heller ikke understøtter troen på succes, troen på spillernes evner og muligheder.

?

I flere af de henvendelser fra folk i badmintonmiljøet, som jeg har fået hen over weekenden, går en række spørgsmål igen:

– Er spillerne ikke godt nok forberedte på, hvad der venter dem? Er de mentalt, fysisk, teknisk, taktisk, karaktermæssigt etc. klar?

– Har optakten og forberedelserne hjemme i DK været optimalt forberedt med sigte på de kommende udfordringer?

– Tænker de nye unge talenter mere i det lækre liv, vil de nyde for meget og ofre for lidt?

– Er de nye unge talenter kloge nok? Har de mødt den nødvendige modgang? Har de måttet kæmpe nok for resultater og udtagelserne, …..eller er tingene, medaljerne, berømmelsen kommet for let?

– Har vi at gøre med for svagt et forbund og en trænerstab, der ikke tør sætte grænser og kræver for lidt? Fordi der ingen andre spillere er, fordi vi har frasorteret for kraftigt i U15 og U17? Er vi blevet for blød af frygt for, at trivsel og udvikling hos spillerne ikke får nok fokus?

Jeg kender naturligvis ikke svarene på disse spørgsmål, men det fik mig til at reflektere og undersøge lidt data, som præsenteres nedenfor.

Uber Cup (damelandsholdet)

Det danske Uber Cup hold har ikke vundet en medalje siden 2004, hvor det blev til bronze. Tilbage i 2004 bestod holdet af spillere som f.eks.

➢ Camilla Martin​​​

➢ Tine Baun (Rasmussen)​​

➢ Camilla Sørensen​​​

➢ Ann-Lou Jørgensen​​​

➢ Rikke Olsen​​​​

➢ Mette Schjoldager

➢ Pernille Harder

➢ M.fl.

Resultater:

➢ DK – Malaysia​​ 5-0 

➢ DK – Japan​​ 3-2

➢ DK – Holland (kvartf.)​ 3-2

➢ DK – Korea (semif.) ​​2-3

1. DD taber 15-17 i 3. sæt, så man var marginaler fra en finale mod Kina. Sidenhen er det danske Uber Cup hold ikke nået længere end til kvartfinalerne, hvilket også må forventes at være det maksimale, holdet kan nå i 2026.

Sudirman Cup (mixed team landsholdet)

Det danske Sudirman Cup hold har heller ikke vundet en medalje siden 2013, hvor det blev til bronze. Tilbage i 2013 bestod holdet af spillere som f.eks.

➢ Christinna Pedersen *​​

➢ Kamilla Rytter Juhl *​​​

➢ Line Kjærsfeldt *​​​

➢ Anna Thea Madsen​​​

➢ Julie Houmann​​​

➢ Line Kruse

➢ Maria Røpke

➢ Jan Ø. Jørgensen *

➢ Carsten Mogensen *

➢ Mathias Boe *

➢ Joachim Fischer *

➢ Anders Kristiansen

➢ Rasmus Bonde

➢ Viktor Axelsen

Resultater:

➢ DK – Singapore​ 4-1

➢ DK – Japan ​2-3

➢ DK – Taiwan (kvartf.)​ 3-0 

➢ DK – Kina (semif.)​ 1-3

Det danske hold går videre som 2’er i puljen. De samme syv spillere (*), spillede alle 4 holdkampe. Sidenhen er det danske Sudirman Cup hold ikke nået længere end til kvartfinalerne, hvilket også må forventes at være det maksimale, holdet kan nå i 2025.

Spillere optaget på det Nationale Elite Trænings Center i Brøndby

Med ovenstående resultater in mente, blev jeg nysgerrig på, hvor mange af de unge spillere, som er optaget på Det Nationale Elitetrænings Center (NETC) i Danmark de sidste 10 år? – altså siden 2014, der har formået at spille sig op i top 8 på WR, som er Team Danmarks og BD’s officielle målsætning for at have medaljepotentiale til VM og OL. Hvordan ser det ud, hvis vi sammenligner med den foregående periode fra 2002 – 2012?

Spillere optaget NETC, som har opnået minimum en top 8 placering på WR og/eller en medalje til VM / OL.

Perioden: 2002 – 2012:​​​

➢ Carsten Mogensen​​​

➢ Mathias Boe​​​

➢ Joachim Fischer

➢ Jan Ø Jørgensen

➢ Mads Kolding

➢ Mads Conrad

➢ Christinna Pedersen

➢ Kamilla Rytter Juhl

➢ Viktor Axelsen

➢ Kim Astrup

➢ Andets Skaarup

Perioden: 2014 – 2019:

➢ Anders Antonsen

➢ Mathias Christiansen, MxD med Christinna P.

• Ingen spillere blev optaget i 2013

• Aktuelt er der ifølge BD’s hjemmeside 24 spillere optaget på NETC, kun 3 af disse spillere er optaget før 2014 (Kim, Anders S, Line K). Senior | Badminton.dk

• Spillerne var/er i gennemsnit 20 år, da de blev optaget på NETC og nåede frem til 2014 op i top 8/vandt medalje til VM/OL indenfor de første 5 år efter deres optagelse.

• Ingen spillere optaget i 2020 eller senere er endnu i nærheden af top 8.

• Kun 3 kvinder er siden 2020 optaget på NETC.

• Alle ovenstående spillere har vundet én eller flere medaljer til UEM.

• Frederik Søgaard (HD) optaget i 2018 samt Line Christoffersen (DS) optaget i 2019 har begge også vundet sølv til UVM, men mangler fortsat at bryde igennem som senior til top 8.

Hvordan ser fremtiden ud?

Hvem er de næste medaljevindere om 4-8 år? I øjeblikket er det nedenstående fire spillere, som leverer de ønskede resultater.

Viktor Axelsen (ikke på NETC), Kim Astrup og Anders Skaarup er alle fyldt 30 eller ældre.

Anders Antonsen (ikke på NETC) er med sine 27 år stadigvæk også i spil til bl.a. OL i 2028, hvis han kan holde sig skadesfri, – men hvad med fremtiden? 

Umiddelbart kan noget tyde på, at dansk badminton aktuelt udvikler færre spillere, sammenlignet med tidligere, til den absolutte verdenselite samt, at det tager længere tid, altså mere end 5 år, før spillerne bryder igennem til top 8?

BD har et ekstremt dygtigt, fagligt meget kompetent, engageret og badmintonmæssigt dybt passioneret landstrænerteam. Men selv den dygtigste træner kan ikke udvikle og omveksle talent til guld, hvis råmaterialet har for mange fejl og mangler, når det kommer i deres hænder. Enten bliver opgave nærmest umulig eller også, hvad vi nok er vidne til, kommer det til at tage væsentligt længere tid at opnå de ønskede resultater.

Er den danske talentudvikling fuldstændig på afveje?

Har talt med rigtig mange de sidste par uger, som er stærkt bekymret over, at BD tilsyneladende har opgivet at have en ambition og vision for fremtiden. Som er bekymret over, at vi muligvis er på vej til at blive en kopi af dansk tennis, hvor vi taler og taler og taler og fremstiller vores beskedne succeser som BREAKING NEWS og fantastiske flotte resultater. Hvor man hele tiden roser sig selv og skaber en narrativ fortælling, som understøtter ens egen selvforståelse og opfattelse af virkeligheden. Hvor man er en succes, hvis blot én spiller hvert tiende år kan bryde igennem til verdenseliten og vinde en turnering, en medalje– og dermed fortsat sikre fundingen fra Team Danmark.

Med bl.a. det nye perspektiv for talentudviklingen, hvor medaljer til UEM/UVM ikke længere er en målsætning, vil BD så overhovedet være konkurrencedygtige i fremtiden – også på europæisk plan? Hvad nu, hvis det opstillede narrativ er forkert, og der først reageres om 5 – 10 år, fordi man vedvarende råber ind i sit eget ekkokammer?

Er vi fuldstændigt på afveje og handler det ikke kun om økonomi og ressourcer?

BD har altid haft et økonomisk og ressourcemæssigt efterslæb ift. Asien, men også ift. nationer som England og Frankrig m.fl. Alligevel er det først de senere år, at man er begyndt at bruge dette argument som årsagsforklaring på faldende resultater. Samtidigt har BD aldrig tidligere brugt så mange penge på eliten og talentudvikling som nu!

Faktum er dog, at flere af især de asiatiske lande er blevet mere konkurrencedygtige, når det handler om at vinde medaljer til mesterskaber både for hold og individuelt, men hvorfor kan dansk badminton så ikke følge med udviklingen?

Især én ting slår mig og andre, dels når der ses på de seneste års resultater, udtagelser til NETC, udtagelser til mesterskaber for både ungdom og senior dels, når man taler med folk tæt på talentudviklingsmiljøet.

Oplevelsen er, at der frasorteres alt for hårdt i ungdomsårene samt,at denne frasortering sker på subjektive vurderinger af spillerens medaljepotentiale på den lange bane. Især i pigegrupperne, betyder denne frasortering, at vi taber rigtig mange talentfulde spillere inden de overgår til senior. En oplevelse som desværre ikke er af nyere dato – og dermed må jeg selv jo naturligvis påtage mig et medansvar for udviklingen!

Der mangler objektive kriterier, som kan supplere de subjektive, individuelle vurderinger af potentiale, når der udtages til træningslejre for elitespillere, når der udtages til mesterskaber. Samtidigt er kommunikationen til de fravalgte spillere både mangelfuld og på ingen måde anerkendende. 

Møder vi ikke de unge talentfulde spillere, især pigerne, med anerkendelse og inkludering, ikke mindst i U17 og U19, så er sandsynligheden for at de fravælger badmintonsporten ret stor, når de frasorteres, da det blive nemmere og mere oplagt for dem at prioritere andre indsatser, som f.eks. uddannelse, venner, fester, sabbatår, andre idrætter etc. fremfor deres badminton.

Afrunding

BD’s UVM – hold taber til USA i kampen om 7. pladsen, da den afgørende DD ikke formåede at fastholde et forspring på 7 – point.

De sidste 10 – 15 års manglende prioritering af piger på eliteniveau i ungdomsårgangene, betyder, at BD i dag står signifikant svækket i DD (til dels også i DS), især for ungdom, men også for senior. Derfor er det ikke specielt sandsynligt, at BD vinder medaljer til VM for hold i Uber Cup og Sudirman Cup regi de næste mange år. Hertil kræves, at BD også er internationalt konkurrencedygtige i både DS og DD, hvilket aktuelt ikke er tilfældet. 

De sidste 4 tilbageværende danskere røg ud af China Åben, en Super 1000 turnering, i kvarten, to af kampene dog i tætte nederlag, men stadigvæk vel ikke helt tilfredsstillende med BD’s ambition in mente om kontinuerligt at være blandt verdens 4 bedste nationer?

”For at Danmark også fremadrettet skal kunne fastholde sin erklærede vision om at være blandt verdens fire bedste nationer,….” 

(jf. talentudviklingsstrategien 2000 – 2024: Talentudviklingsstrategi_online.pdf (badminton.dk)).

Aktuelt ligger Danmark på en 7. plads på BWF World Team Ranking Rankings | BWF Fansite (bwfbadminton.com)

Risikoen for yderligere fald på ranglisten er vel nok større endsandsynligheden for, at man kommer tilbage i top 4, men mindre der sadles helt om i udviklingen af de unge danske talenter.

Det vil blandt kræve, at BD’s talentudviklingsteam inkl. U-landstrænerne i langt højere grad end nu, kommer ud i de danske klubber, ud til turneringerne, hvor de både kan observere samt give inspiration, input, feedback, kommunikere med trænere, forældre og spillere, sikre implementering af BD’s enorme viden, erfaringer og know-how i klubbernes daglige træning og udvikling af både motiverende, inkluderende, udviklende samt sunde trænings- og læringsmiljøer.

Bo Jensen

Læs også

China Masters Super 750 • 19.-25. 11.24 • TV2 Sports sendeplan • Tidligere vindere etc • …og en kort video

🇩🇰 mixen Busch & Vestergaard taber 22-24/21-16/16-21. Ikke flere danskere i kamp i dag. The …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.