Status på VM i Jakarta 2015

Loading

Efter en uge med masser af god badminton, er det nu tid til at gøre status på den 22. udgave af VM, som blev afholdt i Jakarta. Den historiske, berømte og berygtede arena Istora Senayan med plads til 9.500 tilskuere ifølge deres egen hjemmeside dannede rammen om en fantastisk kulisse, der nåede sit højdepunkt under finalerne i dag.

Danmark
Og hvad er det så for et VM, vi kan kigge tilbage på? For Danmarks vedkommende var målet hjemmefra at hente tre medaljepoints. Bronzemedaljer giver et point, sølvmedaljer to, og guldmedaljer tre points. Med sølv i damedouble og bronze i herresingle blev målsætningen på det område lige akkurat opfyldt.

Det var Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl, der tog sig af sølvmedaljen i damedouble, hvor de tabte finalen til kinesiske Tian Qing og Zhao Yunlei, der også vandt VM sidste år og ligeledes er forsvarende olympiske mestre fra 2012.

Bronzemedaljen stod Jan Ø. Jørgensen for efter at have tabt semifinalen til Lee Chong Wei dagen efter, han havde tørret gulv med selveste Lin Dan. En flot samlet præstation af danskeren, der bare ikke ramte dagen i semifinalen.

Blandt de øvrige danskere, kan man godt finde steder, hvor man bliver bitter, når man ser resultatet. Således skabte Viktor Axelsen for eksempel store problemer for Chen Long, der netop mod Viktor havde sin tætteste kamp på vej mod VM-titlen, som han vandt igen i dag. 21-18 30-29 lød sejren på mod danskeren. Viktor holdt dog sin seedning til kvartfinalen, men det er så bittert at spille lige op med verdensmesteren og så alligevel ikke vinde.

Den andenseedede herredouble, Mathias Boe og Carsten Mogensen, ramte ikke dagen i deres sidste kamp. De måtte strække våben mod de senere sølvvindere fra Kina, Liu Xiaolong og Qiu Zihan, i en kamp, hvor danskerne var bagud i hele første sæt men dog kom mere med i andet, som de lige så godt kunne have vundet. Det blev desværre til nederlag i to sæt, og kvartfinalen blev de to herrers endestation.

Endelig må Joachim Fischer Nielsen og Christinna Pedersen være bitre over at været røget ud i deres tredjerundekamp i mixdouble. Her var de oppe mod indoneserne Praveen Jordan og Debby Susanto, der vandt i VM’s vel nok tætteste kamp overhovedet; 22-20 19-21 23-21 blev det til indoneserne. Så det er ikke fordi, den danske mix gjorde det dårligt. Deres modstandere havde bare det held, der skal til, når man spiller en så tæt kamp.

Kigger vi på de danske seedninger, holdt alle spillere deres seedning, dog lige med undtagelse af Jan Ø. Jørgensen, der var andenseedet, Mathias Boe og Carsten Mogensen som nævnt ovenfor, og Joachim Fischer Nielsen og Christinna Pedersen, der var seedet til at komme til kvartfinalerne. Så på den led har den danske trup kun grund til at være tilfreds – men set ud fra visse resultater er det fuldstændig fair at ærgre sig over, at det ikke lige blev til lidt mere.

Europæisk guldmedalje
Spanien havde tre spillere med til VM. Beatriz Corrales og Pablo Abian tabte begge to deres førsterundekampe i hhv. dame- og herresingle, men den tredje spiller gik hele vejen.

Carolina Marín, der allerede sidste år ved VM i Ballerup vandt guld, gentog bedriften i år og skriver sig dermed ind i historiebøgerne som den første europæer, der vinder VM i damesingle to gange*, og som blot en ud af fire, der har vundet damesingletitlen to gange i træk. De øvrige, som har vundet to gange i træk, er alle fra Kina; Han Aiping i 1985 og 1987, Ye Zhaoying i 1995 og 1997, og Xie Xingfang i 2005 og 2006.

* Den eneste anden europæiske spiller, der har vundet VM to gange i træk i den samme disciplin, er Thomas Lund, der vandt mixdouble i 1993 og 1995. Derudover har blot yderligere to europæere vundet to VM-guldmedaljer, nemlig Lene Køppen, der vandt damesingle og mixdouble 1977, og Nora Perry fra England, der vandt damedouble i 1980 og mixdouble i 1983.

En meget flot præstation af den 22-åriger spanier, der slog Saina Nehwal i finalen. Inden afrejsen til Jakarta havde Marín udtalt til spansk presse, at hun ville vinde igen. Den påstand fik hun rigtig nok ret i.

Asien tog sig af resten
Netop Saina Nehwal stod ved dette VM for Indiens bedste resultat nogensinde. Tidligere var det kun blevet til fire bronzemedaljer for den store asiatiske nation, men med Sainas sølvmedalje blev der pyntet lidt på den indiske medaljesamling.

Indonesien tog sig af fire medaljer på hjemmebanen i Jakarta. I herredouble tog de guldet ved Mohammad Ahsan og Hendra Setiawan, der også vandt for to år siden, og de fik bronze i damesingle, damedouble og mixdouble. Især damesinglemedaljen var en stor overraskelse, idet useedede Lindaweni Fanetri stod for denne. Hun ligger nr. 29 på verdensranglisten men overkom stærk modstand undervejs ved både thailandske Ratchanok Intanon, der dog måtte trække sig med krampe i tredje sæt, og fjerdeseedede Tai Tzu Ying fra Taiwan, der ligeledes blev besejret i tre sæt.

De to øvrige bronzemedaljer var mere ventede. Således levede Tontowi Ahmad og Liliyana Natsir op til deres tredjeseedning i mixdouble, mens Greysia Polii og Nitya Krishinda Maheswari som syvendeseedede kom en runde længere, end de var seedet til.

Resten af medaljerne blev delt mellem Korea (to bronze ved Sung Ji Hyun i damesingle og ved Lee Yong Dae og Yoo Yeon Seong i herredouble), Japan (tre bronze ved Kento Momota i herresingle, ved Hiroyuki Endo og Kenichi Hayakawa i herredouble, og ved Naoko Fukuman og Kurumi Yonao i damedouble), Malaysia (en sølv ved Lee Chong Wei i herresingle) og Kina, der som sædvanlig blev det land, der vandt flest medaljer.

De kan rejse hjem med tre guld ved Chen Long i herresingle, Tian Qing og Zhao Yunlei i damedouble, og samme Zhao Yunlei med hendes makker Zhang Nan i mixdouble. Derudover fik de to sølv ved Liu Xiaolong og Qiu Zihan i herredouble samt Liu Cheng og Bao Yixin i mixdouble, og endelig blev det til en enkelt bronze ved Xu Chen og Ma Jin, også i mixdouble.

Vi er stadig den tredjebedste VM-nation
Målt på antallet af medaljer er Danmark stadig den tredjebedste VM-nation gennem tiderne. Vi lavede en opdatering på dette inden VM, og den kan vi nu udvide med to medaljer. Således har vi nu vundet 10 guldmedaljer, 13 sølvmedaljer og 37 bronzemedaljer ved VM gennem tiderne. Det giver en samlet høst på 60. Kina har til sammenligning vundet 61 guldmedaljer…

Se den opdaterede liste for danske VM-medaljetagere gennem tiderne her

Se den samlede VM-medaljehøst for alle lande gennem tiderne her

Læs også

VM: Kina stadig suveræne

VM i badminton er nu ovre, og det blev til den helt store triumf for …