Understøtter holdturneringen den langsigtede udvikling og strategiske målsætning for Badminton Danmark? 

Loading

Understøtter holdturneringen den langsigtede udvikling og strategiske målsætning for Badminton Danmark?

Skrevet af Bo Jensen

                       ————— 🇩🇰  —————

“Forleden dag, da jeg gennemgik en masse gamle sager, dukkede bl.a. diverse medaljer og pokaler op, alt sammen vundet gennem et langt liv i badmintonsporten. Blandt de mange medaljer og pokaler fandt jeg en ”erindringsgave” fra mit første vundet holdmesterskab tilbage fra sæsonen 1979/80 – ja, det er mange og utallige holdkampe siden☺.

Den gang var jeg ungdomspiller i Værløse på et tidspunkt, hvor Værløses 1. hold spillede i 1. division bl.a. med spillere som Flemming Delfs på holdet. En spiller, der allerede den gang var købt ind til at forstærke holdet, som aldrig trænede med på de ugentlige træninger, men alene mødt ind kort før kampstart, klædte om i sit eget private omklædningsrum i kælderen og forsvandt ud af hallen, så snart han havde spillet sine to kampe.

◾️Ungdomstiden i Værløse Badminton

Dengang var vi unger ligeglade med den slags ”ordninger”, vi elskede at hænge ud i hallen, så snart vi havde fået fri fra skole, faktisk boede vi i hallen alle ugens dage og var populært sagt ”banehajer”, der benyttede enhver lejlighed til at rende ind på en ledig bane og lege med den lille drilske fjerbold på ca. 5 gram.

Vi elskede også at se 1. holdet spille holdkampe, som altid blev spillet lørdag eftermiddag. Dengang var højdepunkterne, når Værløse mødte eksempelvis Gentofte med Steen Skovgaard, Lene Køppen m.fl. på holdkortet, eller SNIK (Søllerød Nærum), som havde Svend Pri på holdkortet.

Senere blev jeg selv en del af seniortræningen og fik i 1982 min debut i 3. division. Stadigvæk var det en fest at komme ned i hallen lørdag eftermiddag og se 1. holdet spille holdkamp, til topkampene bl.a. mod Gentofte, kunne der med lethed være 1.000 tilskuere eller flere i den gamle håndboldhal i Værløse.

Efter kampen var der middag med taler og slagsange til langt ud på natten, en tradition der fortsatte i mange år, og som vi unge spillere også deltog i, når middagen var overstået. Så var vi også inviteret med, hvorefter festen fortsatte med bl.a. fællessang til John Mogensens klassikere samt massere af bajere, sjov og ballade.

Mere end én gang mødte vi unge spillere op søndag formiddag til vores egne holdkampe enten på hjemmebane eller udebane med kun få timers søvn i kroppen, ondt i håret og seriøse ”hang overs”. Det krævede som regel lige et første sæt at komme i ”kampmode”, men ofte havde modstanderholdet samme udfordringer, så det gik alt sammen. Om eftermiddagen samledes vi igen i klublokalet til after party, en enkelt eller to øl, et par matcher omkring pool-bordet og bare hyggeligt samvær, inden den stod på 4 – 5 timers lektielæsning til den kommende uge.

Søndag formiddag var jeg så igen ude at spille holdkamp i den lokale klub i Frederikssund. En super hyggelig og på papiret jævnbyrdig kamp mod Hillerød, selvom vi vandt med 5 – 1. Bagefter var der kaffe, sandwich og en enkelt øl i cafeteriet i selskab med mange gode historier og anekdoter. Flere af HB – spillerne kendte jeg tilbage fra min egen tid i HB, så også her var der et super hyggeligt gensyn.

Og det er lige præcis det, som holdkampe i badminton kan. Samle spillere i et fantastisk fællesskab på tværs af klubber, alder, ambitioner, talent, køn og meget andet. Unge spillere, der som jeg selv for mange år siden, suger erfaring og læring til sig ved at spille på hold med de ældre og meget rutinerede spillere. Piger og drenge der lære sociale kompetencer ved at træne og konkurrere sammen, unge spillere der lærer at stå på egen ben og tage ansvar for deres valg inde på banen, fortsæt selv listen.

                       ————— 🇩🇰  —————


◾️Holdturneringen anno 2023

Meget i vores nuværende holdturnering for både ungdom, senior, senior+ og motionister fungerer stadigvæk godt, men der er også områder, hvor vores holdturnering trænger til et grundigt serviceeftersyn.

Siden jeg tilbage i starten af 00’erne, som formand for Lillerød Badminton, var med da man besluttede at indføre en Badmintonliga og til i dag, har specielt seniorholdturneringen gentagende gange været genstand for debat og ændringer, ikke mindst i forhold til form og struktur. Det som jeg personligt alle dage synes har manglet i hele denne debat om ændringer og tilpasninger, har været en overordnet strategisk og værdibaseret debat om formålet med hele holdturneringen.

Skal holdturneringen alene være en turnering, med det formål at finde frem til Danmarks bedste klubhold? Eller har holdturneringen et dybere formål, et mere langsigtet og værdibaseret formål, som bl.a. også handler om, at

– understøtte klubbernes basis udvikling og sammenhængskraft,

– understøtte klubbernes arbejde med udvikling af talentfulde unge spillere,

– hjælpe klubberne med at fastholde især gruppen af unge spillere mellem 18 og 25 år,

– understøtte Badminton Danmarks langsigtede vision og målsætning med udviklingen af dansk

badminton i et nationalt og internationalt perspektiv,

Specielt gruppen af unge spillere mellem 18 og 25 år er den aldersgruppen, som burde være grundstammen på de fleste klubhold i holdturneringen, men fakta er, at gennem de sidste 20 – 25 år har dansk badminton mistet utrolig mange spillere i denne aldersgruppen, hvorfor denne aldersgruppe uden sammenligning er den med færrest medlemmer overhovedet, kun knap 3 % af samtlige medlemmer er mellem 18 og 25 år. Det skal der ændres på.

                       ————— 🇩🇰  —————

◾️Valg af Holdturneringsansvarlig

Siden jeg stoppede som direktør i Badminton Danmark efter mere end 7 års fantastiske oplevelser i medgang og modgang, har jeg gentagende gange blankt afvist, hver gang jeg er blevet opfordret til at gå ind i det politiske arbejde, at det overhovedet var noget for mig.

Jeg har været med på alle niveauer af dansk badminton, siden jeg fik mit første trænerjob som 15-årig. Har siddet i ungdomsudvalget i både Værløse og Lillerød, været formand for ungdomsudvalget i begge klubber, har haft et utal af trænerjobs, været holdleder for et hav af skønne unger, inklusiv min egen datters årgang, været rundt i hele landet til turneringer og holdkampe både som spiller, holdleder og nogle gange bare forældre. Har tilmed siddet i flere forskellige bestyrelser og udvalg samt været formand for Lillerød Badminton i en længere periode, inden jeg blev direktør i Badminton Danmark. Så jeg synes faktisk, at jeg har aftjent min værnepligt og med god samvittighed kan tillade mig at overlade ansvaret til andre.

Og så alligevel, for jeg synes rent faktisk ikke, at vores nuværende holdturnering i tilstrækkelig grad understøtter den langsigtede udvikling af dansk badminton, af vores mange klubber, af de unge talentfulde spillere m.fl..

Alle hidtidige debatter er indtil nu endt i fnidder om struktur, form, afviklingskoncept, antal hold, kommaretninger i et meget komplekst og til tider svært forståeligt holdturneringsreglement etc., alt sammen styret af egeninteresser og personlige agendaer. Kun få har formået at bringe et større, dybere og mere holistisk og strategisk perspektiv ind i drøftelserne og debatterne, et perspektiv som også tager hensyn til klubbernes udfordringer med at finde frivillige, ressourcer, økonomi, rekruttering og fastholdelse af spillere, udvikling af talenter m.m.

Jeg savner i den grad, at Badminton Danmarks politiske ledelse sætter sig i spidsen for sammen med klubberne, spillerne, trænerne, kredsene og alle andre relevante interessenter og stakeholders tager fat på en grundlæggende drøftelse af, hvordan holdturneringen strategiske, værdibaseret og helt lavpraktisk i langt højere grad end tilfældet er i dag, kan bidrage til og understøtte den langsigtede udvikling af vores mange klubber, ikke mindst talentudviklingen og i sidste ende dansk badmintons internationale position.

For mig handler det på ingen måde om en fornyet drøftelse af form og indhold, men i langt højere grad om, hvordan vi indenfor de nuværende rammer kan ændre på de forhold, som samlet set vil gøre holdturneringen mere attraktiv, relevant og aktuel for alle klubbens medlemmer, men især med sigte på at fastholde langt flere end tilfældet er i dag af de unge 18 – 25 årige spillere.

Det handler også om, hvordan vi indenfor de nuværende rammer kan udvikle holdturneringsproduktet, gøre det mere underholdende, tiltrække større opmærksomhed og medieinteresse, udvikle en skalerbar kommerciel platform (hvilket faktisk er muligt) først og fremmest lokalt, men også i en national kontekst.

Derfor har jeg efter meget lang og moden overvejelse besluttet, at jeg stiller op som kandidat til Hovedbestyrelsen på årsmødet lørdag, den 1. april – som kandidat til posten som Holdturneringsansvarlig.”

                       ————— 🇩🇰  —————

Læs også

World Junior Mixed Teams Championships • Pigesamling i Vindinge IF • De mindste

BWF World Junior Mixed Teams Championships 2024 • Nu er de 4 pligtsejre overstået • …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.