Søvnen er ved at være ude af øjenkrogene og de første kopper kaffe har efterhånden været igennem systemet. Det er tirsdag formiddag dagen derpå. Dagen efter finalen i Badmintonligaen 2018, en finale der ikke gik som håbet. Debatten kører naturligt derudad – for ”nej” det kan ikke have været verdens bedste produkt der rullede over tv-skærmen hjemme i stuerne, dertil var Skovshoved et niveau over alle andre mandag aften i Frederiksberghallerne (og har i øvrigt været det igennem hele sæsonen).
Skælskør, den lille idylliske by fra Vestsjælland, kom endnu engang på ”Badminton-Danmarkskortet” – i denne omgang måske mere udskældt end rost. Ikke en, ikke to, men hele tre skader på ligadamesiden fik sat fokus på en af de udfordringer, som klubber med mindre volumen har. Når afstanden til København er på ca. 1½ time, når de fleste videregående uddannelser trækker spillerne i start 20´erne mod storbyerne, når klubben ligger i en by med kun to mindre lokale skoler, og der ikke er et hav af kvalificerede træningsmiljøer i oplandet der kan ”suges” fra, så er mulighederne (og udfordringerne) nogle andre end de f.eks. er for andre storklubber i bl.a. Københavnsområdet.
Vi var sårbare efter afbud fra Carolina Marin (VM og OL guldmedaljer), Nina Vislova (OL bronze) og Clara Azurmendi (EM bronze), hvilke hold med spillere med disse meritter ville ikke være sårbare efter sådanne afbud? Skæbnen vil at vores 2. hold (eneste øvrige seniorhold), der ved sæsonstart talte en bruttotrup på hele otte damer/piger, ligeledes har været hårdt ramt af langtidsskader, ændrede prioriteringer m.m. Derfor er der flere kampe, hvor vi meget beklageligt ikke har kunnet stille fuldtalligt. En kombination af dette og ovenstående tre topspillerafbud resulterede i, at vi rent faktisk ikke havde spilleberettigede spillere der lovligt kunne sættes ind. En situation som ingen er mere træt af end alle i og omkring Skælskør Badminton Klub – for vi vil virkelig badminton (på alle niveauer)!
Det er fantastisk med sociale medier – man kan ytre sig og skrive blogs, men ofte bliver debatten meget unuanceret og årsags-/virkningssammenhænge bliver hurtigt ophøjet til endegyldige sandheder. Der har været flere sandheder i spil f.eks. at Team Skælskør – Slagelse kommune er et ”købehold”. Det er korrekt, ligesom størstedelen af ligaklubberne, har de fleste spillere ikke trådt deres første badmintonskridt i Skælskør Badminton Center – faktisk havde vi en spiller af egen ”avl” på holdet mandag aften (det er en mere end SIF havde). Holdet er blevet til fordi en masse ildsjæle vil badminton så meget, at de med hjælp fra kvalificerede kræfter har fået topbadminton til et område, som ellers ikke tidligere har været beriget med de store badmintonoplevelser. Og vores stab omkring setuppet er fantastiske – noget som andre klubber kunne lære og lade sig inspirere af.
Konklusionen virker til hurtigt at være blevet, at Skælskør Badminton Klub (moderklubben til Team Skælskør – Slagelse kommune) ikke gør noget godt for talentudviklingen – snarere tværtimod. Det er for mig at se en noget unuanceret konklusion, der som minimum kræver lidt tilføjelse og baggrundsviden – og i bedste fald kun er den halve sandhed. Team Skælskør – Slagelse kommune har sin berettigelse i form at en stærk sponsoropbakning og utrættelige frivillige hænder, der ønsker at støtte op omkring badminton i verdensklasse i Skælskør.
Udgangspunktet for den økonomiske opbakning er en målsætning om altid at spille om medaljer. Der er således ikke tale om en pose penge der kontinuerligt tikker ind på bankkontoen til fri disposition. Sandheden er, at ungdomsafdelingen og talentudviklingen langt fra kører rundt i sig selv, men kun går i balance på baggrund af, at der er et ligahold i toppen af Badmintonligaen i Skælskør. Ressourcerne til udvikling og ungdomsarbejde ville altså værre færre, hvis der ikke var et TS! Udregner man hvad der i kroner/ører går til hver enkelt ungdomsspiller, tror jeg, at vi fuldt ud kan følge trop eller måske overgå de bedste talentudviklingsmiljøer i Danmark. Vi har bare ikke størrelsen og beliggenheden til at gøre det i de størrelsesforhold, som klubber tættere på storbyerne har – og vi ved at uddannelsesmulighederne i storbyerne uundgåeligt vil medføre, at vi kontinuerligt må afgive spillere til andre klubber.
Før 2010 havde Skælskør Badminton Klub mig bekendt aldrig haft en ungdoms Danmarksmester. Frem til i dag har spillere der i et eller andet omfang har været tilknyttet Talentudviklingsmiljøet i Skælskør, sikret sig ikke færre end otte DM guldmedaljer i ungdomseliterækken! Vi glæder os over at kunne være en medspiller i udviklingen og accepterer også, at det er en del af fødekæden, til tider at skulle afgive spillere, således har vi også kunnet konstatere, at selv talentudviklingsmiljøer som Solrød Strand (som har min kæmpe respekt for det stykke arbejde de laver) har kunnet bruge SBK udviklede ungdomsspillere på deres bedste ungdomshold i bestræbelserne på at kæmpe om ungdoms DM guld. Vi har afgivet unge spillere til seniorfjer til større klubber som f.eks. Højbjerg, Gentofte, Ikast, KMB2010 og Lillerød, hvilket vi faktisk er ret stolte af – hvem havde troet det om en lille klub, hvor selv transporten dertil fra Slagelse kan være en udfordring? Vi har de sidste 3 år vundet Sjællandsmesterskabet for U17/19M (4 spillere) hold – faktisk blev vi både nr. 1 og 2 i sæsonen 2016-17. Samme hold blev Danmarksmestre for hold i samme periode (dog A-rækken i 2015-16 pga. utilstrækkeligt antal tilmeldte hold i Mesterrækken).
Fra sæsonen 2016-17 valgte vi i endnu højere omfang, at tilgodese de mange gode ungseniorer der var på vej frem, hvorfor vi begrænsede antallet af udefrakommende spillere til senior 2. holdet til det absolut nødvendige – vi ønskede at flest muligt var en del af den daglige træning. Det har kostet nogle nedrykninger og hår på brystet, men det er vi villige til, fordi vi ønsker at skabe plads til egne spillere, der naturligt endnu ikke er klar til at bide skeer med top-10 spillere i verden. Samtidig har der gennem årene været flere spillere på ligaholdet, som lige netop har kunnet muliggøre deres satsning bl.a. på baggrund af den økonomiske håndsrækning, som vi har været privilegeret at kunne give.
I 2010 indkaldte jeg til den første sommerlejr i klubben og her blev det til to tilmeldte spillere! De seneste år har kulturen og interessen været en helt anden. ”Rene” SBK sommertræningslejre gennemføres med stor succes og opbakning, ligesom der bare i indeværende sæson har været tilslutning til træningssamlinger i efterårsferien, i juleferien, i vinterferien og i Påskeferien. Vi er bestemt ikke i mål, og vi bliver ved med at ”lægge på”, hvor det er muligt, men vi er på rette vej.
Inden skolereformen lykkedes vi med at have en betydelig tilslutning af unge spillere fra et stort opland (op til over en times kørselsafstand), der kom til klubben for supplerende træning eller for helt at tilslutte sig klubbens træningsmiljø. Desværre vanskeliggjorde skolereformen dette, da U11-15 spillere nu har vanskeligt ved at nå til træning i Skælskør kl. 16.00, når de f.eks. bor i Næstved. Det er rigtig ærgerligt, for det betyder, at vi har fået begrænset vores flow af spillere der kommer udefra, samt i de fleste tilfælde nu først, når vi får spillere udefra, får dem ind i U17-19 års alderen – og der kan man altså have nået at tillægge sig mange ”uhensigtsmæssigheder” og dårlige vaner.
I 2012 søsatte vi et nyt talenttiltag – nemlig Team Skælskør camp. Vi ønskede også at få Talentudviklingen på Badminton-Danmarkskortet og vise at Skælskør er mere end blot et ”købehold” i Badmintonligaen. Med campen fik dygtige ungdomsspillere (Elite- og Mesterrækkespillere) mulighed for at deltage på en ambitiøs camp, hvor de samtidig fik mulighed for at komme tæt på Team Skælskør – Slagelse kommunes ligaspillere der kom forbi som gæstetrænere. Gennem årene har TS således medvirket til, at give danske- som udenlandske ungdomsspillere mulighed for at suge til sig fra spillere som Joachim Fischer, Hans-Kristian Solberg Vittinghus, Anders Skaarup Rasmussen, Kim Astrup m.fl.
Jeg ønsker ikke at gøre dette til en debat om Badmintonligaen og dens berettigelse, men ønsker med dette indspark, at nuancere den ”halve sandhed”, der fra mit synspunkt er blev pustet gevaldigt liv til på baggrund af Carolina Marins afbud til Guldkampen (i øvrigt overser de fleste, at TS allerede inden dette afbud havde indsat 2. reserven på damesiden pga. fraværet af både Vislova og Azurmendi).
Jeg har kæmpe respekt for det stykke arbejde der bliver lavet rundt omkring i klubberne – hatten af for det! Og egentlig tror jeg de fleste af os vil det samme – nemlig udbrede og fremstille badmintonsporten bedst muligt. Vi skal bare også huske, at alle ikke har de samme forudsætninger og ikke kan gøre det på samme måde. Hvis vi også vil badminton syd for København og andet end omegnen af Aarhus, så må klubberne nødvendigvis gribe tingene forskelligt an. Det er naturligt, at træner du på forbundstræningen i Brøndby, så har du lettere ved at deltage ugentligt på klubtræninger i Greve, Solrød, Gentofte og Skovshoved end du har ved at bruge næsten 3 timers transport t/r til træning i Skælskør. Og træner du på centret i Aarhus, har du lettere ved at komme til de ugentlige træninger i Højbjerg og Aarhus AB end du har, hvis du spiller for Vendsyssel Elite. Ikke desto mindre kommer de danske TS spillere til Skælskør og viser ”fanen”, samt inspirerer klubbens spillere – de gør det bare ikke hver uge.
Vi har spillere der gør det godt, vi kan fortsat blive bedre, men det tager tid og for os har især pigesiden været en udfordrende størrelse, at ”knække” koden på – men vi er på rette vej og de spillere vi har i træningsmiljøet knokler hver eneste træning for at blive endnu bedre. Vi har udviklet flere gode spillere – nogle har vi fortsat glæde af – nogle er stoppet – og nogle har andre klubber glæde af den dag i dag. Det accepterer vi og arbejder målrettet videre på, at udvikle de bedst mulige spillere inden for de rammer og forhold, som vi har at navigere inden for.
Med sportslig hilsen,
Emil Staack, Sportschef- og cheftræner i Skælskør Badminton Klub
Website: www.top-performance.dk
Alle Emil Staacks blogindlæg på BadmintonBladet:
Dejligt indlæg. Det er flot, at I klarer jer, som I gør. Og du har selvfølgelig ret i, at de andre ligaklubber heller ikke har mange spillere pÃ¥ holdet af âegen avlâ.
Tak for en seriøs nuancering.
Tak for uddybning. Jeg synes helt klart, der er brug for ændringer, men det er ikke specielt pga TSS. Det er mere overordnet. Jeg ville ønske man kunne lave om pÃ¥ holdkampene, mÃ¥ske et kompromis mellem dagens system og 13-kampe. BÃ¥de sÃ¥ flere unge kan fÃ¥ chancen, og sÃ¥ det bliver mere ‘et hold’, der møder op, og ikke enkelte spillere. Optimalt, hvor hver spiller bÃ¥de skal spille single/mix og ren double.
ðð»ðð»ðð»