Emil Staack Blog: Vil du det nok?

Loading

Mål og drømme er fantastiske – ja, faktisk er de et langt stykke hen ad vejen uundværlige, hvis toppræstationer skal leveres! Nogle udøvere holder deres store drømme for sig selv, mens andre mere åbenmundet fortæller om og deler deres store ambitioner.

Begge har de det til fælles, at vejen mod målet sjældent er ukompliceret – og formentlig aldrig helt som forventet. Kravene øges, ligesom viljen undervejs sættes på alvorlige prøver – “Hvor meget vil du det her?” Nogle falder fra, mens nye og uventede udfordrere dukker op og til sidst er det kun et fåtal, der reelt opnår det niveau, der skal til, for at indfri de helt store ambitioner.

Hvorfor er det mon kun så få forundt, at indfri de helt store ambitioner? Det enkle svar er, at der kun er plads til få på toppen. Det forklarer imidlertid ikke, hvem der så lykkes med at gå hele vejen. Svaret herpå er helt sikkert ikke entydigt, men min overordnede og (indrømmet) forenklede forklaring er: “De øvrige vil dét simpelthen ikke nok!”. Nogle falder naturligvis fra pga. manglende sportslige forudsætninger og fysisk formåen. Ligesom en stor andel ikke, i tilstrækkeligt omfang, formår at forvalte deres talent. Min påstand er dog, at langt størstedelen aldrig får udlevet deres potentiale, fordi de helt enkelt ikke vil det nok. De er simpelthen ikke parate til at investere det, der skal til.

De fleste er klar over, at der er omkostninger forbundet med at være en mønsterelev, der udelukkende scorer 12-taller. Det kommer ligeledes heller ikke som den store overraskelse, at der er en betydelig bagside forbundet med det eksempelvis at påtage sig hvervet som statsminister. Min oplevelse er dog, at langt færre har samme realistiske og nuancerede tilgang til det at levere sportslige toppræstationer og være en dedikeret atlet – og det slet ikke, når det gælder udviklingen i ungdomsårene. For de unge og ambitiøse spillere kræver det en benhård prioritering, at få presset en tilpas stor træningsmængde ind i en, i forvejen, hektisk hverdag. Det forudsætter nødvendige og velovervejede fravalg. Kortsigtede glæder må lejlighedsvis skubbes til side, til fordel for en mere langsigtet investering. De fleste vil det utvivlsomt gerne, men vil de det nok? Er målet tilstrækkeligt tiltrækkende, når modgangen og udfordringerne melder sig?

Mål og drømme er fantastiske – MEN de må ikke stå alene! For mange unge forbliver drømmen utopisk, idet mål og investeringsvillighed ikke, i tilstrækkeligt omfang, er afstemt. Mit budskab er ikke, at alle skal investere det, der skal til for at blive en topspiller – for det skal alle ikke! Mit formål med dette indlæg er, at flere reflekterer over egne ambitioner samt sikrer, at der er en tilstrækkelig balance mellem mål og indsats. Det er hårdt at sigte højt! Derfor skal målet også rumme en tilstrækkelig stor mængde energi, således at det kan berettige de nødvendige fravalg, samt skubbe til viljen og drivet når modgangen melder sig. “Toppen” vil altid være eksklusiv og så længe de bedste er villige til at investere store mængder tid, kræfter og energi, vil det kræve benhårdt og målrettet arbejde at nå dertil. Det er “let”, når det går godt, men måden hvorpå udfordringerne tackles, siger, i min optik, meget om hvordan mulighederne er, for at kunne gå hele vejen!

Website: www.top-performance.dk

Yonex

Alle Emil Staacks blogindlæg på BadmintonBladet:

Læs også

Emil Staack før ny badmintonliga-sæson: Umiddelbart står vi godt hele vejen rundt

BadmintonBladet har forud for den nye Badmintonliga-sæson spurgt nøglepersonerne i de forskellige klubber om forskellige spørgsmål …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.