Seniorturneringerne i Danmark bløder

Loading

Følgende er skrevet af Jesper Kamp fra Skovbakken Badminton.

De danske seniorturneringer oplever en alarmerende nedgang i deltagerantal de senere år, trods flere nye initiativer fra Badminton Danmark bl.a. med formål at fremme konkurrencebadminton i Danmark. 

I gennemsnit er deltagerantallet over kun to sæsoner faldet med 34% for 5 af de største turneringer. 

Her er samlet et overblik over nedgangen i flere turneringer.

Langt de fleste badmintonspillere har været til et hav af turneringer i løbet af deres ungdom. Her er der blevet brugt mange timer på vejene og i hallerne. En masse venskaber og gode relationer er blevet skabt på tværs af klubber og landsdele. Det er dog de færreste, der forsætter med samme antal stævner, når de når op i seniorregi. Netop til stævnerne kan man se, hvor langt man er kommet i sin udvikling, og hvordan de ting, man har trænet på, fungerer, når det betyder noget.

Der har i de seneste år været en klar tendens til, at færre deltager til seniorstævnerne i Danmark. 

Tilslutningen til Grindsteds store seniorstævne i november med efterfølgende fest er på 6 år faldet fra 482 deltagere til kun 218 i dette års udgave. 

Et andet lignende stævne, nemlig Odense Classic, er på 4 år faldet fra 415 til 326 deltagere, så det bliver spændende at se, hvordan det ser ud til marts når stævnet endnu en gang løber af stablen. 

Hvis man kigger lidt bredere og ikke kun på de seniorturneringer, hvor der også historisk har været tilslutning grundet de store fester efter kampene på banerne, så er billedet det samme, hvilket kan ses i graferne herunder. Der er valgt seniorturneringer, som alle har mesterrækken, men nogle har også både A- og B-rækkerne med. 

Badminton Danmark indførte til sæsonen 2018/19 den nye rangliste, men det ligner desværre, at den har haft en medvirkende årsag til et stort fald i deltagerantal. På graferne er de indsat en lodret linje, som viser indførslen af den nye rangliste. Det modsiger de gode intentioner som BD havde da denne blev indført:

Den nye rangliste underbygger de kommende tre års udviklingstiltag til gavn for konkurrencebadminton på alle niveauer […] og det om man er ung eller gammel.” – Baggrund for rangliste, BD, 2018

Hertil kommer en række andre intentioner og forbedringer af konkurrencebadminton generelt for voksengruppen, hvor vi i løbet af de kommende sæsoner vil sætter fokus på, hvordan man bliver i konkurrencebadminton […]” – Baggrund for rangliste, BD, 2018

Alt data er taget fra de gamle programmer, som stadig er tilgængelige på nettet, hvorfor der er huller med manglende data.

Tager man et gennemsnit af deltagerantallet til stævnerne inden ranglisten og efter indførslen af ranglisten, så er faldet meget kraftigt: 33% for Skovbakken, 47% for Højbjerg, 31% for abc Aalborg, 18% for Odense Classic og 41% for Grindsted. 

DELTAGERNE/SPILLERNE

Til Skovbakkens årlige MAB stævne var vi allerede umiddelbart efter indførslen af ranglisten i dialog med flere spillere omkring deltagelsen ved stævnerne, og den store tilbagegang. Meldingen var forholdsvis klar fra flere spillere, som fortalte, at man som seedet stort set kun kunne tabe i forhold til ranglisten, da det gav meget lidt at vinde over lavere rangerede spillere. 

Nogle af de seedede spillere, jeg talte med, meldte også, at værdien af præmierne havde dårlig værdi, fordi det ofte består af udstyr fra en producent, som de ikke er sponserede af, og dermed ikke kan bruge. Den sidste ting jeg bed mærke i var, at de hellere ville til de internationale turneringer, hvor især et mere professionelt setup og pengepræmier trak. 

Ved at kigge de europæiske turneringer igennem ser man, at rigtige mange unge danskere tager ud og spiller de stævner i Norge, Spanien, Belgien, Irland, Skotland og endda Kasakhstan.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad der er bedst for spillerne, men jeg vil tillade mig at undres over forskellige ting: Mister spillerne ikke for meget træning, når rejsetid til turneringer, der starter midt i ugen, regnes med? Og hvis de alligevel møder andre danskere, hvorfor bliver de så ikke hjemme og møder hinanden til stærkt besatte mesterrækketurneringer i stedet? 

Det økonomiske er anden faktor, som jeg slet ikke skal forholde mig til, men hvis det kun er de unge med gode resurser, der har mulighed for at tage til udlandet, så er andre talentfulde spillere måske låst herhjemme og kan kun deltage i stævner med dårligere og dårligere opbakning. 

Til Norwegian International 2019 var der 17 danske herresingler med i kval eller hovedturnering, yderligere 9 var reserver. I damesingle var der 16 i kval eller hovedturnering. I herredouble var der 24 spillere i 13 forskellige konstellationer, 9 par i damedouble og i mix 30 spillere i 16 konstellationer. I HS og DS blev det ikke til nogle danskere i semifinaler, mens der i doubler var danskere med i 7 af 12 semifinalekonstellationer. 

Hvis danskerne alle var med i en almindelig mesterrækketurnering herhjemme, så ville de vel kunne få en masse gode kampe her?

Med det nye tiltag Grand Prix Circuit bliver setup mere professionelt og der er pengepræmier til vinderne, så det virker til at være rigtig godt for toppen, men hvad med resten af stævnerne? Der er kun 4 Grand Prix stævner og et finalestævne. Hvad med de lavere rækker? Hvordan sikrer vi, at de unge badmintonspillere gider deltage i de almindelige turneringer herhjemme?

Indtil forrige år var der et fastlagt præmiereglement fra Badminton Danmark, men det findes ikke længere, og synliggørelse af præmierne og størrelsen her af allerede i invitationerne og også i programmerne er findes ikke. Et konkret forslag er at indføre minimumsbeløb for præmier, men der er meget forskel på, om det er kontanter eller udstyr, gavekort etc., så der skal være to forskellige grænser alt efter præmieformen. Derudover, så kan der allerede i invitationen skrives, hvilken type præmier, der kan vindes ligesom det totale præmiebeløb også offentliggøres i programmet.

Jeg håber, at der kan komme en debat i gang, og jeg håber især, at Badminton Danmark er bevidste og vil forsøge at gøre noget ved problemet.

Jesper Kamp

SU formand og stævneansvarlig

Skovbakken Badminton

Læs også

All England – én dansker tilbage! • Orleans Masters

All England • Dag IIII • Én dansker tilbage! • Kamptid ca kl 18.00 https://sport.tv2.dk/live/badminton/2024-03-14-all-england-dag-3 …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.