“Måske bliver de største talenter i virkeligheden aldrig opdaget, da det kræver en hel del mere økonomi for os i udkantsområderne!”

Loading

Ideer og tanker om udvikling af badmintonsporten fra en lille klub i det vestjyske! 

                       ————— ▪️ —————

Jeg kunne godt tænke mig, at der bliver set på øst/vest forhold. 

Jeg bor i Nørre Nissum. I vores lokale klub, Gudum Nissum IF, er der ca 40 spillere i alderen 6-20 år der spiller badminton. Det er forholdsvist mange, da der også er både fodbold og håndbold (i samarbejde med Lemvig). 

Vi har en meget bred fordeling af spillere. Fra D til A. Snart har vi vores første M-spiller. Ca halvdelen af vores spillere er A eller B spillere. Det er vi noget stolte af. 

Jeg vil også indledningsvis fortælle, at vores spillere har et helt fantastisk sammenhold på tværs af alder og køn. Her er ingen for fine til at hente et stykke plaster, fylde en drikkedunk eller hjælpe med at øve de svære slag eller det hårde benarbejde. Sammenhold er vigtigt for os, da det er med til at skabe bedre spillere på sigt. 

Vi har et trænerteam på 5 unge-trænere og 2 voksne, hvoraf den ene er pensionist. Det er udelukkende frivilligt arbejde. Dvs, at vi to voksne trænere får 2000 om året for udvalgsarbejde og trænerposten. De unge får mellem 500 kr og 1000 kr. alt efter hvor meget ansvar de har. Derudover får vi hvert andet år en trænings trøje. Så vi gør det bestemt ikke for pengenes skyld, men fordi det er meget givende for os alle. 

                       ————— ▪️ —————

Turneringer

Så snart man bliver B er det næsten håbløst med turneringer her i det vestjyske, samt når man er U17/19. I denne sæson ser det fx således ud fra 1.august til 31.december med turneringer indenfor 1 times kørsel:

U13A 1, U13B 3, U15A 2, U15B 8, U17/19A 1 og U17/19B 7. 

Angående B-rækkerne vil folk udefra sikkert tænke, at det da ser meget fornuftigt ud. Erfaringer siger os bare, at tager fx vores U15B piger med, så vil de primært møde hinanden. Det er ikke særlig motiverende at betale 150 kr for et “klubmesterskab” igen og igen. Det samme kan være problemet i U17/19 B. 

Vi havde i sidste sæson spillere, der deltog i 20 turneringer. Her skulle forældrene betale gebyr, deltagerpris samt kørsel. Det bliver til virkelig mange penge, når vi kører fra Lemvig egnen til Aarhus/Aalborg området næsten hver gang! En spiller fra fx Aarhus har rigtig mange lokale turneringer at vælge mellem. 

Måske bliver de største talenter i virkeligheden aldrig opdaget, da det kræver en hel del mere økonomi for os i udkantsområderne. 

Kunne man se på muligheder for en slags støtte til de, der kører over 100 km? Eller nedsat pris? Eller en form for økonomisk kompensation til kørslen til os der som trænere, er med ude til turneringerne? 

Allerede nu har vi været i Rønde, Svenstrup og Frederikshavn. Og sæsonen er kun lige startet.. Foran os er der lige nu Herning, Vejle og Odense. Til nogle af turneringerne kræves tilmeld overnatning pga afstanden, selv om vi er ved at være gode til, at stå op kl 05.00 for at være klar til kamp kl 09.00.….

                       ————— ▪️ —————

Dette må på ingen måde lyde som klynk. 

Vi har selv valgt at bosætte os i en egn med få indbyggere. Og vi kører også gerne for vores sport. Det er simpelthen kun for at belyse en problemstilling, eller udfordring, som sporten har, og som Badminton Danmark måske kan hjælpe lidt på vej til – at det bliver nemmere for vores spillere, og på sigt at sikre sig, at talenter ikke kun opdages, når de er medlem af af fx Aarhus AB. At vores små talenter også bliver fundet. 

Hvad gør vi, når vi næste sæson har U13M, U15A og U17/19A? Hvordan kan vi hjælpe disse spillere fremadrettet? 

For et år siden havde vi et fantastisk godt møde med Bo Jensen (nu tidligere direktør i Badminton Danmark, redaktion). Han så muligheder i at mødes med en lille klub. Det var tydeligt! Og han viste os at muligheden for at tale med de der bestemmer, ikke kun er for folk fra den rigtige badminton klub eller for de, der har det rigtige navn. 

Kunne man tænke sig, at Badminton Danmark inviterer et bredt udvalg af klubber til møde om fremtiden? 

Måske er den næste Viktor eller Anders i vores klub, eller i en anden lille klub i udkants Danmark? 

Og måske er det næste mixdouble par hos os? 

Her er der bare næsten aldrig mulighed for at spille mix. Det har simpelthen været nedprioriteret af DGI. Desværre! Måske kunne en disciplin som mix være billigere? Eller måske gratis? Eller måske må et mix par stille op efter drengens bogstav og ikke pigens, da hun som regel hurtigere får et bedre bogstav pga antallet af piger i forhold til drenge?

For at finde de næste talenter, kunne man så forestille sig, at toppen, altså Badminton Danmark, holder øje med hvad der sker rundt i klubberne? 

                       ————— ▪️ —————

Eksempler

Sidste sæson rykkede én af vores piger sig fra U13D til U13A. Hun fik ca 300 point. Det er meget! Er hun et talent? Eller bare dygtig? Hvem opdager hende, hvis hun nu ikke tænker, at hun i fremtiden vil til Aarhus for at studere? 

Vi har også en U19 dreng, der er utrolig god til double og som vi ikke kan udfordre nok. Hvad skal vi gøre for ham? Og hører han, i double, i virkeligheden til et andet sted end hos os? 

Og en U13 pige der snart er M? Hvad kræver det af særlig teknisk træning? 

For mit vedkommende, er det utrolig interessant at se på, hvordan vi kan udvikle denne dejlige sport, som er så god til at kunne rumme alle! 

Jeg sætter mig gerne i en bil og kører til Brøndby og mødes med store og små klubber om fremtiden. Der kunne være yderst interessant. Sammen, tror jeg nemlig på, at vi kan få rigtig mange ideer frem. 

Jeg inviterer også gerne til et møde hos os, med det udvalg, der har med udviklingen af bredden og eliten at gøre. 

Eller er det måske sådan, at det skal være muligt at få en rigtig dygtig træner ud nogle gange om året? Vi har haft besøg af Lena Frier i en time i foråret og det gav os bestemt en viden og nogle gode øvelser. Men det er jo ikke nok på sigt. Der skal meget mere til. 

                       ————— ▪️ —————

Jeg ser frem til hvad Badminton Danmark vil gøre i fremtiden. 

Det er bare vigtigt, at de ikke tror, at de som organisation selv kan løse udfordringen. 

De små klubber skal inviteres med i arbejdet.

Laila Forsom Jensen 

Gudum Nissum IF

Billederne:

Sæsonen 2021/2022 og de mange podie placeringer 

De to hold der var til DMU og fik en 2.plads og en 4.plads

Stemningsbillede fra Viktor Denmark Junior 2021

Besøg af Lena Frier 

På vej hjem fra turnering 

Træning september 2022 på tværs af alder (u13AM til senior) 

Læs også

Vi sad i klublokalet før holdkampen mod KBK København 4 i Danmarksserien lørdag den 7. december…..

Steffen Lejre peptalkede…..det gør han hver gang! Og han gør det godt. Med patos, livserfaring …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.