Vidste du det om All England…?

Loading

Nu tikker uret for alvor ned til den mest prestigefyldte af alle Superseries-turneringerne, All England, som spilles i Birmingham fra den 8.-13. februar. Når kvalifikationskampene går i gang i morgen, er det 106. gang, der spilles om titlen i den turnering, der indtil 1977 blev betragtet som de uofficielle verdensmesterskaber.

Faktisk er All England ikke kun en Superseries-turnering men en Superseries Premier-turnering. Dem er der kun fem af i verden. China Open, Denmark Open, Indonesia Open og Malaysia Open er de øvrige fire. Præmiepengene til årets All England-turnering er 550.000 USD svarende til ca. 3.750.000 DKK.

All England har en lang og fantastisk historie bag sig. Den første badmintonturnering i det hele taget blev afhold helt tilbage i 1898 og allerede året efter, i 1899, fødtes den turnering, vi kender i dag. Kun på grund af de to verdenskrige har der været pause i årene 1915-1919 og 1940-1946, men ellers er All England blevet spillet hvert år i indtil videre otte forskellige steder. Fra 1957-1993 blev turneringen spillet i Wembley Arena i London, og fra 1994 har Barclaycard Arena (tidligere National Indoor Arena) i Birmingham lagt gulv til.

Danmark den næstbedste All England-nation
Med 87 vundne titler er Danmark den næstbedste nation ved All England – vi bliver overgået af englænderne selv, der har vundet hele 197 titler siden 1899. Dertil hører dog, at danskerne først har deltaget fra 1939, og englændernes sidste titel var i 2005, mens vi vandt en enkelt så sent som sidste år.

Kina ligger dog også godt til på listen over antal vundne titler ved All England. De kom først med i turneringen i 1982, men siden da har de skrabet 79 titler til sig, hvilket giver dem en samlet tredjeplads. Det må beklageligvis forventes, at der ikke går ret mange år, før kineserne overhaler os på den rangliste – hvis vi nu bare skal være lidt realistiske.

I alt har 14 nationer prøvet at stå øverst på sejrsskamlen i England. Canada, Skotland og Spanien deles om sidstepladsen på listen med en enkelt titel hver. Canadas kom i 1939, Skotlands i 1985, og Spaniens kom sidste år.

Fire danskere med mere end 10 titler
Dykker vi ned på spillerniveau er det engelske George Alan Thomas, der topper listen med flest vundne titler. 21 styk vandt han i alt fordelt på herresingle, herredouble og mixdouble – men vi skal altså en del år tilbage for at finde hans navn, for sidste gang han vandt, var i 1928. Danske Finn Kobberø indtager femtepladsen med 15 titler i alt, mens Tonny Ahm (12), Kirsten Thorndahl (11) og Erland Kops (11) følger lige efter.

Sidste danske All England-sejr i damedouble var i 1967. Det er nogle år siden, og det var Ulla Strand og Imre Rietveld (Holland), der strøg til tops der. Så ser det noget bedre ud i de andre kategorier, omend vi skal 21 år tilbage for at finde seneste sejr i mixdouble (Thomas Lund og Marlene Thomsen i 1995) og 17 år tilbage for at finde den seneste sejr i herresingle (Peter Gade i 1999). I damesingle og herredouble har vi skrabet ni titler sammen fra 2002 og frem.

Danske vindere i nyere tid
Camilla Martin vandt i 2002, og Tine Baun har tre sejre fra 2008, 2010 og 2013 – og så stoppede hun sin internationale karriere. Det kan man vidst kalde at stoppe på toppen! Hos herrerne vandt Jens Eriksen og Martin Lundgaard Hansen i 2004 og 2006, mens Jonas Rasmussen og Lars Paaske vandt en enkelt gang i 2010, som dermed er seneste gang, vi har fået to titler. Mathias Boe og Carsten Mogensen er de eneste danske vindere fra 2015, hvor de vandt All England for anden gang (deres første titel var i 2011). De kommer som bekendt ikke til at forsvare titlen i år.

Men vi må erkende, at asiaterne og især kineserne har været overlegne de sidste mange år. Vi skal helt tilbage til 1995 for at finde et år, hvor der ikke står Kina ud for nogle af vinderne. Herefter har de vundet ikke mindre end 58 titler ud af 100. Det må man tage hatten af for.

Og vinderen er… Kina
Kigger vi på de seneste ti år, står der også Kina på det meste. I herresingle er de sidste ti år fordelt mellem Kina og Lee Chong Wei. I damesingle har Kina måttet afgive tre titler til Danmark og en enkelt til Spanien. I herredouble tynder det noget ud – her har Kina faktisk kun vundet to titler de seneste ti år. Danmark, Indonesien, Korea og Malaysia har taget sig af de øvrige, og Danmark topper faktisk de ti år med hele fire titler. Men Kina har stort set overtaget scenen i både damedouble og mixdouble, hvor de har vundet henholdsvis ni og syv gange siden 2006. Og skal vi kaste lidt bonusinfo ind med damedoublen, så skal vi helt tilbage til 1981 for at finde nogle vindere, der ikke var fra enten Kina eller Korea.

Lad os slutte dette lille tilbageblik i All England-arkiverne af med lidt dansk succes. Morten Frost var i intet mindre end otte herresinglefinaler i træk fra 1982 og frem, og i fire af dem henviste han store spillere som Luan Jin (Kina), Liem Swie King (Indonesien), Misbun Sidek (Malaysia) og Icuk Sugiarto (Indonesien) til andenpladserne. I 1988 tabte han den rent danske finale til Ib Frederiksen.

De danske spillere, der skal deltage i All England i denne uge, er rejst til Birmingham i dag, og bortset fra lidt småskavanker hist og her, skulle det være et fit dansk trup, der er klar til kamp fra i morgen af.

Vi ønsker alle danskerne held og lykke og vil dække turneringen på nærmeste hold.

Læs også

Kenneth Jonassen har banket seks All England-stjerner fra i år

Det er efterhånden mange år siden, at den nuværende landstræner, Kenneth Jonassen,  spillede single på …