Den kinesiske legende Lin Dan har over de sidste par år ofte haft store udsving i sit spil, og til tider har det næsten set ud til, at motivationen helt manglede. Men i det sidste halve år har Lin Dan set ud til at opruste. Vi har snakket med landstræner, Kenneth Jonassen, om udsvingene i Lin Dans form, og hvordan danskerne skal slå ham ved de kommende turneringer.
Lin Dan har vist flot spil og god form over det sidste halve års tid. Han ser ud til at have øjnene rettet stift mod Sudirman Cup og VM, og han har taget store sejre mod for eksempel Viktor Axelsen og Lee Chong Wei ved henholdsvis All England og Malaysia Open. Men Kenneth Jonassen påpeger også en anden ændring:
– Det er stadig ved de store turneringer, at vi ser hans bedste. Men siden OL har vi set Lin Dan spille flere konkurrencer i streg end tidligere, siger landstræneren til Badmintonbladet.
Den dobbelte OL-vinder har ellers tidligere været kendt for at spille væsentligt færre turneringer end andre topspillere såsom Lee Chong Wei. Når Lin Dan spiller mindre turneringer eller indledende kampe, har vi tit set ham næsten gå rundt og kun lave meget få tunge angreb. Hvad er ideen bag dette iniativløse spil, der til tider har sendt ham i unødvendige tresæts kampe?
– Lin Dan er blevet nødt til at vurdere sine ressourcer. Han kan ikke længere bare spille fuldt ud hele tiden, siger Kenneth Jonassen.
Pas på med de lige slag
Lin Dan er altså blevet nødt til at spare på kræfterne, når han kan, hvis han skal vinde de store kampe og gå hele vejen. Men når den rutinerede herre stiller sig klar i en afgørende kamp, hvordan skal man så håndtere situationen? Hvad er de vigtigste taktiske værktøjer i den danske lejr?
– Man skal passe på med at spille i lige baner. Han er så god til bygge spillet op til sin fordel, hvis man spiller for mange lige bolde. For eksempel løfter han meget tit til modstanderens forhånd, så han kan få sin egen venstrehånd i spil, hvis modstanderen spiller lige tilbage. Og så står han også en bedre defensiv, når han løfter derud, siger Kenneth Jonassen.
Men mod Lin Dan holder den oprindelige taktik ikke altid igennem hele kampen.
– Tit har vi set Lin Dan spille meget tålmodigt og afventende i første sæt, hvor han måske lige finder sig til rette. Men så eksploderer han lige pludselig i andet sæt, når han føler sig tryg på banen. Derfor skal man også være klar til at ændre taktik flere gange undervejs i kampen, når man møder Lin Dan, siger Kenneth Jonassen
Disse taktiske råd ser ud til virke. Danske Jan Ø. Jørgensen og Viktor Axelsen tilhører en lille og meget eksklusiv klub af nuværende spillere, der har kunne overvinde Lin Dan tre gange eller mere. De øvrige medlemmer er Chen Long, Lee Chong Wei, Sony Dwi Kuncoro og Lee Hyun Il, hvoraf de to sidstenævnte spillere knap nok spiller længere. Men taktik er ikke det eneste, der influerer på danskernes chancer mod Lin Dan.
– Blandt danskerne står Jan (Jan Ø.Jørgensen) og Viktor (Viktor Axelsen) bedst til Lin Dan. Jan har det bedst mod Lin Dan i en hurtig hal, som i Indonesien og Malaysia, hvor han har slået ham. Mindre haller er derimod gode for Viktor Axelsen, når han møder Lin Dan, siger Landstræneren.
Lin Dan slog ikke LCW ved All-England. LD tabte til Shi Yuqi og LCW vandt All-England!
Nej det er rigtigt – men der stÃ¥r jo netop, at han slog Lee Chong Wei i Malaysia i artiklen 🙂
NÃ¥, undskyld, du har ret! Jeg læste det forkert ð
Havde ellers været fedt, hvis de havde mødtes i All England-finalen 🙂 !!
Emil Holst har altså også slået Lin Dan…