“Trods store sportsresultater i 2022 er dansk konkurrenceevne i international eliteidræt svækket.”

Loading

“Nyt notat: Dansk konkurrenceevne i international eliteidræt svækket”

Det gælder også badminton!

Ny rapport fra Idrættens Analyseinstitut 

https://www.idan.dk/nyheder/trods-store-sportsresultater-i-2022-er-dansk-konkurrenceevne-i-international-eliteidraet-svaekket/

“Efter flere år med højt niveau for dansk elitesport er dansk eliteidræt udfordret. På trods af topresultater i prestigefulde events som Tour de France viser Idans analyse af de danske resultater i 2022, at den brede danske konkurrenceevne i de sommerolympiske discipliner går tilbage. Spørgsmålet er, om det vil nå at rette sig inden OL i Paris i 2024.”

“Dansk elitesport gjorde på flere områder en god figur i 2022. Badmintonspilleren Viktor Axelsen var året ud suveræn i herresingle i en sportsgren, hvor konkurrencen fra asiatiske spillere er benhård. Tennisspilleren Holger Rune nåede helt op som nummer ti på verdensranglisten. Men Jonas Vingegaards Tour de France-sejr overstråler alt andet. Det er et af de allermest prestigefulde trofæer i international elitesport, der i 2022 blev vundet af en dansker.

Alligevel er det gået tilbage for den brede danske konkurrenceevne, hvis man ser på de sommerolympiske discipliner. Det viser Idrættens Analyseinstituts (Idans) årlige resultatanalyse, der ser nærmere på resultaterne i 2022 og potentialet for dansk elitesport frem mod OL i Paris i 2024.

Analysen baserer sig på resultater fra de årlige verdensmesterskaber i disciplinerne på det kommende olympiske program eller verdensranglisteplaceringer i olympiske discipliner, hvor der ikke har været afholdt verdensmesterskaber i 2022.

De danske atleter hev ni medaljer (tre guld, tre sølv og tre bronze) hjem ved VM i OL-disciplinerne i 2022, hvilket ikke er langt fra de 11 OL-medaljer, som blev vundet i Tokyo (tre guld, fire sølv og fire bronze).

Markant færre top 8-placeringer end tidligere

Til gengæld ser det mindre positivt ud, når man kigger på top 8-point, som er et andet udtryk for konkurrenceevnen. Top 8-point opgøres ved at se på danskernes placering i top 8, hvor en førsteplads tildeles 8 point, en andenplads giver 7 point og så fremdeles. Ved OL 2021 i Tokyo blev det således til 30 top-8 placeringer og 135 top 8-point, mens de danske atleter i 2022 kun formåede at skrabe 19 top 8-placeringer og 85 top 8-point sammen.

Det er betydeligt lavere end det præstationsniveau, vi har været vant til i de seneste 10-15 år. Faktisk skal vi helt tilbage til 2010 for at finde et niveau, der matcher. Dengang lød resultatet på 84 top 8-point (se figur 1).

Målt på top 8-point blev Danmark desuden den 21. bedste nation ved OL i Tokyo, men ud fra samme målestok blev Danmark kun rangeret som nr. 32 i 2022.

Forventningerne frem mod OL 2024 bør skrues ned

Der er naturligvis mulighed for fremtidige medaljer til atleter, der i 2022 sluttede uden for top 8 i VM og lignende events. Der var ganske vist også gode resultater ved EM (som ikke tæller med i denne analyse) til atleter, der ikke nåede i top 8 i årets verdensmesterskaber, og andre medaljeaspiranter holdt pause, havde uheld eller præsterede under niveau ved årets VM. Men top 8-placeringer er en ganske god indikator for medaljechancer inden for de kommende par år.

Derfor er nedgangen bekymrende i forhold til Danmarks chancer for medaljer og andre topplaceringer ved OL i Paris 2024. Det virker som om, det bliver vanskeligt for dansk elitesport at fastholde det høje niveau, som dansk eliteidræt har været på siden OL i London i 2012.

Resultaterne viser, at de danske atleter stadig har opnået topplaceringer i relativt mange sportsgrene. Men flere af de sportsgrene, hvor Danmark traditionelt har vundet mange medaljer, oplever i disse år en markant svækket konkurrenceevne, og i 2022 var resultatniveauet i flere af disse sportsgrene usædvanligt lavt.

Det gælder især roning, hvor top 8-pointene er gået fra 13 i 2021 til 2 i 2022, i badminton, hvor pointene er halveret, samt i sejlsport, hvor top 8-pointene er gået fra 20 i 2021 til 8 i 2022. Også i svømning, som i midten af 2010’erne nåede helt op på 44 top 8-point, er nedgangen mærkbar og i 2022 helt nede på 3 point.

Blandt de traditionelle paradesportsgrene var det i 2022 kun håndbold, der præsterede højere end tidligere, mens cykling tilnærmelsesvis fastholdt niveauet.

Dansk elitesport er velorganiseret, og på trods af relativt beskeden offentlig finansiel støtte er rekruttering og forædling af talentmassen fortsat på et højt niveau. En fastholdelse af dette niveau kræver imidlertid, at Danmark kommer tilbage på sporet efter en klar tilbagegang de seneste år i nogle af de traditionelle paradesportsgrene.

Der er formentlig for kort tid til OL i Paris til, at dette er realistisk, og et markant lavere niveau end ved de tre seneste OL er nok forventeligt.”

https://www.idan.dk/media/fphmrgsr/danske-eliteresultater-2022.pdf

Badmintonbladet 🇩🇰 Per Damkjær Juhl

Læs også

The Badminton Experience • Antonsen & Vittinghus • 58!

Anders won another tournament, so that means we are also back with another TBE Episode! …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.