Følg medaljejagten: VM for veteraner er skudt i gang

Loading

Tempoet er nok en lille smule langsommere og udholdenheden måske ikke helt den samme, men slagene og taktikken er stadig pænt intakt, så fra i søndags og en uge frem vil der i Helsingborg i Sverige blive budt på badminton på et meget seværdigt niveau.

Her begynder nemlig det sjette VM for veteraner. Og en stribe af tidligere elitespillere på verdensplan, herunder en række danskere, har tilmeldt sig.

Mesterskabet spilles i Helsingborg Arena og Idrottens Hus på fjorten baner og har samlet et rekordstort antal tilmeldinger på over 1300 spillere. Den danske deltagelse slår også rekord med 122 spillere. Der må stilles med fire spillere/par i hver kategori i alle aldersgrupper og den danske interesse for at være med har været større, end der var pladser til i nogle af kategorierne.

Bemærkelsesværdigt er det, at virkelig mange tidligere verdensstjerner denne gang har fundet vej. Kaster man et blik på deltagerlisten, åbenbares en kaskade af prominente navne:

+35 HD Tony Gunawan/Flandy Limpele, to indonesiske topspillere — Gunawan dobbelt VM-vinder og OL-guldvinder
+40 HS danske Peter Rasmussen, VM-vinder 1997
+40 HD Heryanto Arbi/ Tri Kusharjanto, Indonesien og henholdsvis VM-vinder, All England-mester og OL-sølvvinder
+40 HD Jim Laugesen/ Thomas Stavnsgaard, to danske elitespillere bl.a. vinder af Danish Open
+45 HD Eddy Hartono/Tri Cahyo, Indonesien med Hartono som All England-vinder OL-sølvvinder
+35 MD og +45 HD Nick Ponting, engelsk All England-vinder
+60 HD Jesper Helledie/ Claus B. Andersen, førstnævnte VM-vinder i 1983 og Claus B. er Thomas Cup-spiller.

Derudover deltager fra Danmark:
+40 HD Jens Eriksen, OL-bronze i 2004
+35 HS Anders Boesen, dansk elitespiller
+50 DD Grete Kragekjær/ Charlotte Hattens, All England-vinder og landsholdsspiller
Kasper Ødum, tidl. landsholdsspiller

Imponerende, ikke sandt? Der skal nok blive noget at se på for tilskuerne, og det hele er så viseligt indrettet, at veteranerne er inddelt i 5-års alderskategorier, startende med +35 og indtil videre sluttende med +70, således at det i hvert fald i teorien skulle stå lige med hensyn til skavanker og andre alderstegn.

Men lur mig, om ikke der næste gang også kommer en +75 kategori. I dette mesterskab er der således 46 friske herrer, der vil dyste i +70 single og 14 damer i single i samme aldersgruppe. Og den generelle udvikling i samfundet er jo, at folk dyrker idræt meget længere op i alderen end tidligere.

Og der bliver gået til makronerne på banerne. Mange har jo mødt hinanden i de unge år og har måske revanche til gode. Indstillingen er desuden, at det her ikke blot er en gang motionsturnering. Næ, der kæmpes for sagen og temperamenterne kan slå gnister.

Der er stor prestige i at gå helt til tops. Setup’pet er også med til at vække konkurrencegenet. Der rulles badmintonbaner ud som ved de store Super Series turneringer, der er højtalerudkald og samlet indmarch til kampen, der er dommer og linjedommere til alle kampe, og tilskuerne kan følge stillingen via monitorer og ofte også på storskærm.

Men der er trods alt en afgørende forskel til elitespillernes turneringer. For veteraner er der jo ikke tale om et levebrød, så det sociale har også en stor plads ved veteranernes VM. Man kan med rette tale om den globale landsby med spillere fra Europa, Asien, Syd- og Nordamerika og Afrika. Mange spillere kender efterhånden hinanden ret så godt, så der pludres løs mellem kampene, drilles godmodigt, knyttes venskaber og hygges ude i byen efter kampene.

For mange er det sociale en ret så stor del af incitamentet for at rejse det halve af jorden rundt for at deltage, og så bliver der jo som regel også mulighed for at lege lidt turist de pågældende steder. VM for veteraner har været afviklet i Sofia i Bulgarien, Kuala Lumpur i Malaysia, Taipei i Taiwan, Punta Umbria i Spanien, Vancouver i Canada, Ankara i Tyrkiet og nu altså Helsingborg.

Alle steder pointeres det, at VM for veteraner er en excellent ambassadør for badmintonsporten: Der vises badminton på højt teknisk plan, og spillerne udstråler en glæde og entusiasme for spillet med den lille fjerbold. Måske stof til eftertanke i Danmark, hvor medlemstallet desværre har en nedadgående kurve.

Et ekstra sportsligt spændingsmoment denne gang er, at fastlands-Kina for første gang deltager i et VM for veteraner. 19 kinesiske spillere kommer til Helsingborg. Umiddelbart vækker ingen af navne minder om tidligere verdensstjerner og traditionelt siges det jo, at man i Kina topper i en ung alder og til gengæld trækker sig hurtigt tilbage, men med Kinas kæmpe udbud af badmintonspillere er det formentlig nok nogle spillere, der kan ramme bolden rimeligt godt. Måske bliver det et wake-up-call a la det, som bl.a. Erland Kops og Elo Hansen fik tilbage i sin tid, da Kina pludselig deltog internationalt og totalt udraderede danskerne i en landskamp.

Og hvad er så chancen for, at danske spillere kan vende hjem med medaljer? Jo, den er ret så stor. Ligesom Danmark på eliteplan er i verdenstoppen, så er det også tilfældet i veteranrækkerne. Kigger man på seedningerne og går ud fra, at de fire første seedede i en række har medaljechance, kan der ligge en medaljehøst på op imod de 30 for Danmark og flere af dem kan sagtens blive af guld.

Seedninger fra 1-4 har følgende danske spillere fået:
+35 HS Anders Boesen
+35 HD Anders Boesen/Andreas Borella
+35 Lars Klintrup/Fredrik Du Hane (Sverige)
+40 HS Peter Rasmussen og Carsten Loesch
+40 HD Jim Laugesen/Thomas Stavnsgaard,
+45 HS Bo Sørensen
+45 DS Gitte Sommer
+45 DD Anne B. Nielsen/Gitte Sommer
+45 MD Bo Sørensen/Gitte Sommer
+50 DS Lone Knudsen og Karin Rosager
+50 HS Martin Quist Olesen
+50 HD Morten Christensen/Martin Quist og Jan Sølyst/Martin Vissing
+50 DD Helle Buch/Lone Knudsen
+50 MD Morten Christensen/Helle Sjørring
+55 HS Per Juul
+55 DD Hanne Adsbøl/Anette Vollertzen
+55 MD Jesper Helledie/Hanne Adsbøl
+55 HD Jesper Helledie/Claus B. Andersen
+60 HS Claus B. Andersen
+60 DD Hanne Nielsen/Gitte Rasmussen
+60 MD Christian Hansen/Gitte Rasmussen
+65 HS Per Dabelsteen
+65 DS Jette Nielsen
+65 HD Knud Danielsen/Torben Hansen
+65 DD Jette Nielsen/Irene Sterlie
+65 MD Knud Danielsen/Irene Sterlie
+70 MD Jørgen Jæger/Grethe Steenberg

Skulle nogen have fået lyst til at kigge på og tage turen over Sundet, så startede løjerne allerede igår søndag, og der fortsættes i næste uge med finaler lørdag.

Hjemme fra lænestolen skulle der også mulighed for at følge med:

Resultater og livescore fra VM i badminton for veteraner.

Livestream fra VM i badminton for veteraner – torsdag til lørdag.

Af Per Dabelsteen

Læs også

Axelsen mod legenden – Verdensmestrene bliver kronet idag

I dag er dagen hvor vi finder ud af om 20 års ventetid på at …

En kommentar