Indonesisk indsigt: Formandsvalg er meget mere end badminton

Loading

Indonesien-kender Niels Jørgensen giver her dyb indsigt i det spegede, politiske spil om formandsposten i det indonesiske badmintonforbund. 

Når nationale, politiske fraktioner og interesser bliver del af det indonesiske badmintonforbunds formandsvalg.

Det er med en vis undren og overraskelse for mig, at den nuværende formand Gita Wirijawan ikke blev genvalgt til formand for det indonesiske badminton forbund. I stedet blev det den aldrende general Wiranto, der i dag er minister for sikkerhed.

General Wiranto har i ”Robinson ekspeditionen stil” formået at vinde flertallet for hans kandidatur som formand. General Wiranto begyndte sin militære karriere i den indonesiske special-enhed Kostrad, som er Indonesiens bedst uddannede og bedst udstyrede militære enhed.

Den tæller omkring 35.000 mand. Kostrads aktiviteter i Indonesien har jævnligt været menneskeretslige organisationers søgelys for overtrædelse af menneskerettighederne.

General Wiranto har været hærchef og forsvarsminister under forskellige præsidenter, herunder mangeårige enehersker præsident Suharto.

General Wiranto har et blakket ry i udlandet bl.a. var han beskyldt af FN får at iscenesætte de indonesiske para-militærgruppers hærgen på Øst-Timor efter uafhængighedsafstemningen i 1999. Han har også været en af fortalerne for genindførsel af dødstraf i Indonesien, som blev gennemført i 2016.

Men hvorfor stiller en 70-årige gammel indonesisk general op til formandsvalget til badmintonforbundet?

Jeg mener, at formandsvalget måske mere handlede om at få afsat Gita Wirijawan end, at general Wiranto kunne tilføre det indonesiske badmintonforbund ny energi og fremdrift.

Den tidligere indonesiske præsident Bambang Yudhoyonos opdagede Gita Wirijawans politiske og organisatoriske talent.

I 2009 blev Gita Wirijawan indsat som formand for Indonesia Investment Coordinating Board (BKPM), som håndterer udenlandske investeringer. Under Gita Wirijawans ledelse voksede investeringer i Indonesien fra 11 mia. dollars til 20 mia. dollars.

I 2009-2012 var han Indonesiens investerings- og handelsminister. Hans største succes var som formand for WTO (World Trade Organisation) forhandlingerne på Bali i 2013, hvor 158 lande blev enige om målsætningerne for kommende frihandelsaftaler i Doha.

Gita Wirijawans formandsskab og styring af WTO forhandlingerne gav international politisk anerkendelse. Efter sigende afskyr Bambang Yudhoyonos og general Wiranto hinanden. Bambang Yudhoyonos har to gange slået General Wiranto om at blive Indonesien præsident først i en direkte duel i 2004, senere i 2009.

Gita Wirijawan formåede at anvende badmintons succes til at fremme egen eksponering i de indonesiske medier. Gita Wirijawan er en utroligt dygtigt kommunikator, og den platform formandsposten for PSBI har givet ham, og den succes som indonesisk badminton trods alt har oplevet under hans ledelse, har givet ham stor popularitet i befolkningen.

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at Gita Wirijawan har ambition om mere end formandsposten. En mulig fremtid som Indonesiens præsident er ikke umulig.

Gita Wirijawan tilhører en gruppe moderne indonesiske politikere med en uddannelsesbaggrund i USA Gruppen ønsker forandringer i det indonesiske samfund, og han har i sit politiske virke berørt emner, der ikke tidligere har været på den politiske dagsorden, så som militærets rolle og korruptionsbekæmpelse. 

I min optik har der været en interesse fra gamle militærfolk og etablerede politikere om at få fjernet Gita Wirijawan fra at udnytte den indirekte politiske eksponering, som en formandspost i PSBI indebærer.

Der er ingen tvivl, om Gita Wirijawan vil være en seriøs præsident kandidat imod den siddende præsident Jokowi i 2019. Måske var det for farligt at have han siddende som formand for den mest prestigefyldte indonesiske sportsorganisation?

Denne magtkamp om formandsposten i det indonesiske badmintonforbund viser endnu engang, hvor betydningsfuld og hvor meget prestige, som er forbundet med badminton i Indonesien.

Ingen tvivl om at badmintonsporten i Gita Wirijawan har mistet en dygtig leder og kommunikator, som har været med til at igen sætte badmintonsporten på dagsorden i et af de vigtigste badmintonlande i verden.

Måske skulle BWF overveje, om ikke organisationen kunne bruge Gita Wirijawan talenter og internationale netværk til at udvikle badmintons kommercielle interesser.

Lægger jeg de fædrelandske briller, ville Gita Wirijawan være et rigtig godt bud på en kommende BWF formand. 

For at give et indtryk af Gita Wirijawans evner, har jeg lagt et link til et foredrag om Aseans økonomiske udvikling fra USA’s prestige universitet Yale: https://www.youtube.com/watch?v=XZR51lnfWAQ

Af Niels Jørgensen

Læs også

Flashback: Da verdensetteren Taufik blev udelukket fra to turneringer

Tilbage i 2000 blev den indonesiske badmintontroldmand Taufik Hidayat udelukket fra at spille to af …