OL 💜 “Au revoir Paris – med et drys af guld” ‱ De sidste ord fra Siv ‱ Afsnit 7

Loading

De sidste ord fra Siv JĂžnsson, frivillig ved badmintonturneringen i Paris. IndlĂŠg nr 7

_______________________________________________________

“Au revoir Paris – med et drys af guld 


Fredag havde jeg for fĂžrste gang vagt, hvor danskere kom af banen uden at have vundet. Kim og Anders mĂ„tte se sig slĂ„et – den var ellers en solid statistik jeg havde fĂ„et. Og heldigvis blev det en enlig svale for jeg var ogsĂ„ den, der lukkede og slukkede opvarmningshallen ved at sende Viktor pĂ„ banen til finalen mandag. 

Fredag eftermiddag havde jeg fĂ„et en billet til hallen – pĂ„ en rigtig god plads lige bag banen og 5-6 rĂŠkker oppe. Der sĂ„ jeg sĂ„ mix bronze kampen og -finalen og dernĂŠst de 4 herresingler. Hvilket show at vĂŠre vidne til. Mixerne var fantastiske. Mine yndlingsmix-spillere fra Japan startede med at vinde Bronze og dernĂŠst sad jeg lige midt i en stor gruppe af kinesere som ikke sparede pĂ„ jublen da Kina tog guld i mix. At det hele sĂ„ sluttede af med et frieri til den kinesiske dame fra hendes herredouble-spillende kĂŠreste gjorde selvfĂžlgelig ikke dagen mindre magisk.

Hans kongelige hĂžjhed lagde ogsĂ„ fredag vejen forbi badminton-hallen. Han sad cirka lige over for hvor jeg sad – sĂ„ jeg tog et billede – forstĂžrrede det og forklarede de to kinesere jeg sad ved siden af at det var den danske konge der sad der. De drĂžftede det lidt indbyrdes – og spurgte flere gange om jeg mente det var kongen. Jeg bekrĂŠftede – men jeg tror ikke jeg fik dem overbevist. En konge siddende pĂ„ en plastikstol som alle os andre i skjorteĂŠrmer – arggh – den tror jeg ikke de troede pÄ 

Der har i badmintonhallen vĂŠret en anden frivillig, der er dansk. Jane har arbejdet i protokol-teamet, som tog sig af alle de fine gĂŠster, som kommer forbi sĂ„dan et event. Hun fik et ganske sĂŠrligt minde med hjem – da hun fik lov til at hilse pĂ„ kongen en af de dage han var forbi. 

PĂ„ billederne stĂ„r Jane sammen med de to danske dommere Jacob og Henrik. Jacob dĂžmte finalen i mix-double og Henrik fik samme ĂŠre i damesinglefinalen. Der var 5 finaler – de to blev dĂžmt af danske dommere
. Det kan vi godt vĂŠre stolte af.

LĂžrdag mĂ„tte jeg igen lige se lidt badminton. Jeg mĂ„tte se, at Viktor sikrede sig billet til finalen. Det gjorde han jo heldigvis – selvom det var mere spĂŠndende end vi havde brug for. Egentlig har vi frivillige under hele turneringen ikke haft adgang til at se badminton overhovedet. Der har dog vĂŠret mulighed for at snige sig op hvor dommerne og andre havde lov til at se med. Det var i den sĂ„kaldte skybar helt oppe under loftet – men udsynet var nu ok – nĂ„r man lige var fri af storskĂŠrmen – som tog en del udsyn og af nationsflagene som hang fra loftet. Jeg har nu ikke oplevet at blive smidt ud deroppe fra og det virkede ogsĂ„ en anelse mĂŠrkeligt – nĂ„r der var masser af plads. Men det blev pointeret flere gange i de status mails der kom ud med info om stort og smĂ„t.

Efter kampen mĂždtes jeg med en veninde og hendes datter. Vi tog ind mod Montmatre – spiste lidt frokost og kravlede op af de mange trapper. Der var cykel linjelĂžb og vi ville gerne se de danske ryttere kĂžre forbi. Der var hĂ„rd kamp om pladserne foran Sacre Coeur – og hver gang folk begyndte at juble blev der mast og skubbet – men det var de fĂžrste mange gange bare en motorcykel eller en bil, der kĂžrte forbi.

PÄ den modsatte side af hvor vi stod, var der spÊrret af til medie-folk. Pludselig midt i mÊngden dukkede 2 rÞdklÊdte op. Stéphanie Surrugue og en fotograf havde fundet vej til bakken og alle danskere jublede.

UafhĂŠngigt af hinanden havde veninden og datteren og sĂ„ jeg billetter til atletik lĂžrdag aften – sĂ„ da vi havde set fĂžrste forbikĂžrsel af cykelfeltet ville vi finde vej til en metro og vende nĂŠsen mod Stade de France. Men
 vi var pĂ„ indersiden af den rundstrĂŠkning, der skulle kĂžres – og fĂžrst fik vi at vide at der ville blive Ă„bnet for at publikum kunne passere ruten om 10 minutter – dernĂŠst om en halv time og til sidst at der fĂžrst ville blive Ă„bnet nĂ„r lĂžbet var slut.

Det var noget frustrerende at stĂ„ der og se tiden gĂ„ – mens vi absolut ingenting kunne gĂžre
 Da hovedfeltet havde passeret 3. gang var der dog andre, der havde samme frustration – og selvom der er fyldt med politi alle vegne – var der pludselig nogen der skabte et hul i afspĂŠrringen og lĂžb over – vi tĂŠnkte os ikke om 2 gange fĂžr vi fulgte efter
. 

Fremme ved atletikstadion skiltes vi – da jeg var heldig at vĂŠre inviteret af andre venner, der havde en billet i overskud. Det var ogsĂ„ fĂžrste gang at jeg skulle se atletik, og hold da op en fantastisk oplevelse. Herrernes 1.500 m lĂžb indledende, damernes 100 m finale, damernes trespring finale, indledende runde i kuglestĂžd – og ikke mindst spydkast og efterfĂžlgende 1.500 m lĂžb, som afslutning pĂ„ 10 kamp finalen for herrer og ikke mindst 4 x 400 m mix finalen. WOW – hvilken oplevelse.

Trespring foregik lige ud for hvor vi sad – og det var lidt svĂŠrt ikke at synes, at det var lidt synd for de atleter, der kom til at overtrĂŠde – for straks lĂžd der et hĂžjt suk – eller et aaajjjjjj – gennem publikum – lĂŠnge fĂžr de havde fĂ„et lavet hink, skridt og hop – eller er det omvendt. MĂ„ vĂŠre en frygtelig fornemmelse.

Taget lettede pĂ„ Stade de France – da hollandske Femke Bol pĂ„ de sidste 100 m af 4 x 400 m stafet satte spurten ind og overhalede de 3 foranliggende – forrest en amerikaner som lĂ„ 20-25 meter foran – og tog guldet hjem til Holland.

Der er ingen tvivl om, at det pĂ„ stadion den aften er Europa mod verden – for lige meget om det var franskmĂŠnd, hollĂŠndere, belgiere, spaniere eller
 SĂ„ jublede stadion.

Aftenen sluttede af med 1.500 m lĂžb – som sidste disciplin i 10-kampen. Fantastisk at se at norske Sander Skotheim lĂžbe og heppe pĂ„ sin landsmand Markus Rooth – og nĂŠrmest trak ham gennem 1.500 m – sĂ„ Markus sluttede som vinder af 10-kampen totalt set.

Detaljerne i de enkelte dicipliner fĂ„r man nok bedre pĂ„ TV og det er lidt svĂŠrt at se det hele pĂ„ en gang – men stemningen den fĂ„r man kun pĂ„ stadion.

SĂžndag var der igen en kamp i badmintonhallen – jeg under ingen omstĂŠndigheder kunne gĂ„ glip af. Kim og Anders var sĂ„ tĂŠt pĂ„ en medalje som man kan komme uden at fĂ„ den med hjem. Vi grĂŠd nĂŠrmest med dem. Efter badminton nĂ„ede jeg at mĂždes med endnu en veninde i byen – inden turen gik til Arena Syd, hvor de danske hĂ„ndbold herrer spillede den sidste kamp i puljen. Vi fik sendt dem godt afsted mod kvartfinalen i Lille – og det er imponerende sĂ„ fysisk det er – og 9 ud af 10 gange sĂ„ rejser de sig bare op og spiller videre, selvom de lige er kommet flyvende gennem luften og har mĂždt en mand pĂ„ 120 kilo, der stillede sig i vejen. Hallen var rĂžd og hvid – og stemningen var fantastisk. Speakeren glemte dog at lade os rĂ„be efternavnene
 mĂ„ske det var forskelsbehandling, nĂ„r de andre hold ikke gĂžr det??

Efter Danmarks kamp fulgte kampen mellem Spanien og Kroatien. Det havde nok vĂŠret bedre – set med danskerĂžjne – hvis kampene havde vĂŠret i omvendt rĂŠkkefĂžlge – for da det sĂ„ ud til at Spanien ville vinde klart smuttede vi i pausen. Den blev dog til sidst meget tĂŠt – men Spanien endte med at vinde med et enkelt mĂ„l – hvorefter Kroatien ikke kom med til kvartfinalerne.

Men under den kamp var hallen pludselig rĂžd og gul – for der var ogsĂ„ rigtig mange spaniere i hallen. Sjovt som det kunne skifte – afhĂŠngig af hvem der sad og viftede med deres flag.

Mandag fik jeg pakket mit grej sammen – og det var vokset siden jeg tog derned – men med den udleverede taske vi fik som frivillige – sĂ„ gik det lige at fĂ„ det hele med hjem.

I hallen havde jeg min sidste vagt mandag eftermiddag. FÞrst fik vi sendt Lee Zi Jia og Lakshya Sen pÄ banen til bronze kampen. De startede dog fÞrst efter at selveste Lin Dan havde vÊret inde med stokken og Äbne festen.

Der er hyggelig stemning i opvarmningshallen – nĂ„r danskere skal spille. Hele holdet af trĂŠnere, hjĂŠlpere og andet godtfolk er ind og ud af hallen. Jens Meibom, som er sportschef i Badminton Danmark, og jeg havde i sĂŠsonen 1986/87 (da jeg var 1. Ă„rs U19 og Jens var 2. Ă„rs U19) nogle drabelige opgĂžr i mix – bĂ„de i finalen om DM for U19 og finalen om NM for U19 (som man spillede dengang). DesvĂŠrre vandt Jens begge gange – men det er lidt hyggeligt at mĂždes i badmintonmiljĂžet med dem man delte sin ungdom i badmintonhallerne med.

Efter bronzekampen var det Viktors tur. For os pĂ„ call room teamet var det ogsĂ„ den sidste opgave – sĂ„ det var lidt specielt som dansker at fĂ„ lov at fĂžlge Viktor ned til indgangen til hallen og med et ”god kamp” sende ham ind til de jublende danske tilskuere.

Godt en halv time senere var Viktor i overlegen stil olympisk mester for 2. gang. Det lykkedes mig heldigvis ogsĂ„ at overvĂŠre denne kamp – og jeg mĂ„tte selvfĂžlgelig ogsĂ„ have prĂŠmieceremonien med. Imponerende
.

Jeg tog rygsĂŠkken pĂ„ ryggen – sagde farvel og pĂ„ gensyn til nogle enkelte i hallen – og sĂ„ smuttede jeg hjem til min lille lejlighed i 18. arrondissement, hentede min kuffert og nu sidder jeg i flyveren pĂ„ vej mod Danmark nĂŠsten prĂŠcis 2 uger efter jeg flĂžj til Paris. Og med sĂ„ mange oplevelser i rygsĂŠkken at de alene burde have givet overvĂŠgt i flyet pĂ„ vej hjem.

En tilfÊldig dansk fan i en metro fÄr sidste ord:

”Jeg gider aldrig mere se tennis – nĂ„r herredouble i badminton er en mulighed. Det gĂ„r sĂ„ stĂŠrkt og er sĂ„ sjovt at se pĂ„.” 

Tak til Kim, Anders, Viktor og alle de andre for at skabe endnu flere badmintonfans”


_______________________________________________________


Badmintonbladet đŸ’œđŸ†đŸ‡©đŸ‡° Per DamkjĂŠr Juhl 

LÊs ogsÄ

Indkaldt som reserve
.en slidt amatþrspillers bekendelser

Det var en helt almindelig holdkamp pĂ„ en typisk efterĂ„rsaften aften i SakskĂžbing. I sportscenterets …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. KrĂŠvede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.